Main Content

Analýza Ligy majstrov: Real Madrid - Olympique Lyon, FC Chelsea - FC Kodaň

streda, 16. marec 2011 15:09 | Autor: Martin Gregor

Analýza Ligy majstrov: Real Madrid - Olympique Lyon, FC Chelsea - FC Kodaň
Analýza Ligy majstrov: Real Madrid - Olympique Lyon, FC Chelsea - FC Kodaň | zdroj: Sport7, foto SITA

Dnes neskoro večer spoznáme mená posledných dvoch štvrťfinálových účastníkov tohto ročníka Ligy majstrov. V odvetách sa o posledné miestenky pobije Real Madrid s Lyonom a Chelsea s Kodaňou. Prinášame vám analýzu k týmto stretnutiam.

Real Madrid – Olympique Lyon, 20.45

Real Madrid čaká už neuveriteľných 6 rokov na postup do štvrťfinále Ligy majstrov. V ceste za vytúženou miestenkou medzi 8 najlepším mu stojí Olympique Lyon. Ten ho mimochodom šokujúco vyradil aj v minuloročnom osemfinále. Prvý tohtoročný osemfinálový duel sa odohral v Lyone, kde sa zrodila zaslúžená remíza 1-1. “Biely balet“ má dnes večer všetko vo vlastných rukách.

Hneď na úvod si pripomeňme zaujímavú a dôležitú štatistiku vzájomných zápasov týchto dvoch súperov. Real sa stretol v Champions League s Lyonom už v siedmich prípadoch, no ani raz ho nedokázal poraziť. Dnes teda nepôjde domácim len o prerušenie 6-ročnej štvrťfinálovej mizérie, ale aj o zlomenie nepriaznivého “rekordu“.

Realu by na postup mohla stačiť aj bezgólová remíza, keďže v Lyone skóroval. Obrana je pritom  silnou stránkou “Mourinhovo” mužstva, keďže v tejto sezóne Ligy majstrov doma ešte ani raz neinkasovali.  V lige sú na tom rovnako výborne. Na domácej pôde dostali gól naposledy 6. februára, odvtedy vyhrali tri zápasy s celkovým skóre 11:0.

Trénerský virtuóz na lavičke bieleho baletu Jose Mourinho prehral len štyri z doterajších 39 domácich zápasov v lige majstrov (trénoval pri tom Porto, Chelsea a Inter Miláno). Prehru si určite nepripúšťa ani dnes.

Žolíkom domácich bude Karim Benzema, ktorého forma rapídne stúpa. Hrdinom Realu sa stal aj v prvom osemfinálovom stretnutí, kde ako striedajúci hráč skóroval okamžite po vybehnutí na trávnik. Dnes večer by nemal chýbať v základnej zostave.
Olympique Lyon rieši iný problém. Z víťazstva v lige majstrov sa netešil už v štyroch zápasoch po sebe, čo je najdlhšia séria spomedzi všetkých tímov hrajúcich v osemfinále. Lyon vie, že dnes bude musieť túto sériu prerušiť, pokiaľ teda nepočíta s remízou 2-2 (resp. vyššou).

V neprospech francúzskeho mužstvá hovorí aj ďalšia štatistika. V rámci Ligy majstrov si na pôde hostí neudržali čisté konto už v ôsmych zápasoch v rade.

Posledné tri vzájomné stretnutia týchto mužstiev v Madride na Santiago Bernabeu skončili remízou. Zaujímavé je aj to,  že doposiaľ žiadny francúzsky tím nedokázal vyhrať v Madride v rámci Ligy majstrov, alebo iných európskych pohárov.
Aktuálna forma oboch tímov je výborná. Keď nepočítame ich vzájomný zápas v osemfinále LM (1-1) tak z posledných piatich zápasov majú oba celky bilanciu 4 víťazstva a 1 remíza. Vo všetkých piatich prípadoch však išlo o stretnutia s mužstvami zo strednej alebo spodnej časti ligovej tabuľky.

Nájsť vhodný tip na toto stretnutie je pomerne komplikované. Vieme, že Lyon už štyri zápasy v lige majstrov nevyhral a vonku inkasoval v posledných 8-stretnutiach. Vieme aj to, že Real nedokázal Lyon ešte nikdy poraziť. Aj preto sa nám zdá kurz 1,30 na víťazstvo Realu absolútne neatraktívny.

Ako tip, ktorý je hodný riskovania sa nám pozdáva stávka na to, že Lyon neskóruje. Tento tip podporuje viacero faktov:
* Realu by na postup mohla stačiť aj bezgólová remíza  (ak bude skóre zápasu aj v závere 0-0 Real sa nebude tlačiť dopredu, naopak Lyon bude musieť otvoriť hru)
* Real v tomto ročníku Ligy majstrov doma ešte neinkasoval
* Real neinkasoval v posledných troch domácich zápasoch Primera Division

Náš tip: Lyon neskóruje [ kurz 1,95 na Betclic ]


FC Chelsea – FC Kodaň, 20.45

Úvodný osemfinálový zápas v Kodani priniesol víťazstvo hostí 0:2, keď oba góly Chelsea strelil ako cez kopírak Nicolas Anelka. Snahu dánskemu majstrovi nemožno uprieť a treba priznať, že konečný výsledok bol pre nich dosť nespravodlivý. To však nič nemení na tom, že jasným favoritom na postup z tejto osemfinálovej dvojice je londýnsky klub. Ten by mohol prísť o štvrťfinálovú miestenku snáď už len zázrakom.

Urobiť stávku na víťazstvo Chelsea v dnešnom zápase nepripadá do úvahy. Kurz 1,25 je neatraktívny, dvojnásobne v tomto prípade, keď je možné, že Ancelotti bude šetriť viaceré opory mužstva (či už naordinovaním defenzívnejšej taktiky, alebo vynechaním zo základnej zostavy). Chelsea sa totiž vrátila do boja o majstrovský titul v Premier League a cez víkend ju čaká mimoriadne náročný súboj s Manchestrom City.

Gólová potencia Chelsea z posledných 5 zápasov nie je moc oslňujúca - len 7 gólov, z toho tri do siete podpriemerného Blackpoolu. Kodaň je naopak mužstvom s najnižším počtom strelených gólov spomedzi tímov postupujúcich do osemfinále (vrátane ManU a AC Miláno), v 6 stretnutiach skórovali len 7-krát.

Kodaň sa môže pochváliť pomerne solídnou defenzívou na ihriskách súperov. V Barcelone inkasovala len dvakrát, v Aténach s Panathinaikosom nedostala ani gól a v Kazani prehrala 1-0. Nás zaujali hlavne výkony Kodane v skupinovej fáze proti Barcelone. Ak by ich dokázali zopakovať aj v dnešnom stretnutí z Londýna by nemuseli odchádzať sklamaní.

Na základe predchádzajúcich štatistík očakávame zápas s nižším počtom gólov. Pravdepodobne sa zrodí remíza, alebo tesne víťazstvo Chelsea. Náš tip je UNDER 2,5 s kurzom 1,75.

Náš tip: UNDER 2,5 [ kurz 1,75 na BetClic ]