Main Content

ANALÝZA: 40. kolo slovenskej Tipsport extraligy (11.1.)

nedeľa, 11. január 2015 10:20 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: 40. kolo slovenskej Tipsport extraligy (11.1.)
ANALÝZA: 40. kolo slovenskej Tipsport extraligy (11.1.) | zdroj: © TASR

Piatkové 39. kolo je za nami a všetky tímy už upierajú svoj pohľad na svojich najbližších súperov, s ktorými si zmerajú sily v nedeľňajšom 40. kole. Situácia v tabuľke je naďalej veľmi napínavá a rozhodne je o čo hrať. Diváci sa môžu tešiť taktiež na veľmi atraktívny televízny prenos vlaňajšieho finálového súboja.

HK Nitra – HC Košice (16:30 hod)

40. kolo odštartuje perfektným šlágrom medzi HK Nitra a HC Košice. Dvaja minuloroční finalisti si skrížia hokejky o 16:30 hod a desať minút pred úvodným buly štartuje na Dvojke taktiež televízny prenos tohto atraktívneho súboja. V doterajších vzájomných súbojoch sa viac darilo „corgoňom“, ktorí dokázali svojho soka zdolať celkovo trikrát a z ľadu odchádzali porazení len raz. V súčasnosti sa však neprezentujú najlepšou formou, z posledných piatich stretnutí vyťažili len jednu výhru, dovedna si na svoje konto pripísali päť bodov a ich pozícia na treťom mieste v tabuľke je ohrozená štvrtým Popradom a piatym Zvolenom. Vyhliadky majú aj na posun v tabuľke, keď na druhú Banskú Bystricu strácajú hráči spod Zobora len dva body a nejestvuje lepšia príležitosť ako dnešný súboj s Košicami, v ktorom by mohli Nitrania odčiniť svoje doterajšie nepresvedčivé výsledky, ktorými sa vicemajster po vianočnej pauze prezentuje. Majster z Košíc je zároveň aj lídrom tabuľky s pohodlným šesťbodovým náskokom pred spomínanou Banskou Bystricou, „oceliari“ si držia prvú priečku v tabuľke a svoj náskok budú chcieť ešte vylepšiť po dnešnom súboji, v ktorom majú čo svojmu súperovi vracať. Čaká na nás kvalitný duel, v ktorom sa bude prezentovať najlepšia ofenzíva ligy proti najlepšej defenzíve slovenskej najvyššej hokejovej súťaže. Tento duel by mal patriť medzi výkvet súbojov slovenskej Tipsport extraligy.

Počet strelených gólov: 144 – 110
Počet inkasovaných gólov: 107 – 77
Počet bodov: 79 – 87
Umiestnenie v tabuľke: 3. – 1.
Úspešnosť v presilových hrách: 14,04% - 16,34%
Úspešnosť v oslabení: 85,49% - 89,66%
Najproduktívnejší hráč: Roman Tománek 47b (22+25) – Richard Jenčík 28b (18+10)
Vzájomné zápasy: 5:4sn, 0:4, 3:1, 3:1

HC’05 Banská Bystrica – ŠHK 37 Piešťany (17:00 hod)

Atraktívny duel sa uskutoční aj v Banskej Bystrici, kde druhý celok tabuľky bude hostiť Piešťany. Hosťujúci mančaft len nedávno prekvapil hokejovú verejnosť informáciou, že ich klub v rámci striedavého štartu z bratislavského Slovana posilní dvojica juniorských reprezentantov Denis Godla – Samuel Petráš. Predovšetkým prvý menovaný je v posledných dňoch veľmi medializovaný a pre fanúšikov „havranov“ je príchod 19-ročného Kežmarčana vítanou a atraktívnou posilou. Piešťany angažovaním talentovaného gólmana chceli vylepšiť svoju katastrofálnu obranu, ktorá je so 152 inkasovanými gólmi druhou najhoršou v lige  pričom nie je tomu tak dávno, čo Piešťany disponovali jednou z najkvalitnejších obrán v súťaži. Banská Bystrica sa spolieha predovšetkým na svoj kvalitný útok, ktorý svojim súperom doposiaľ nastrieľal 143 gólov, čo stačí na druhú priečku v tejto štatistike medzi všetkými klubmi slovenskej extraligy. Favorit stretnutia je jasný a v prospech „baranov“ hovoria aj doterajšie výsledky vo vzájomných súbojoch, v ktorých Banskobystričania svojmu súperovi nastrieľali veľmi slušných 24 gólov, čo je priemer 6 na zápas a s týmto priemerom sa im podarilo Piešťany už trikrát zdolať. Pod Urpínom sa neočakáva nič iné len plný bodový zisk domáceho celku a pokus o dohnanie šesťbodovej straty na lídra tabuľky z Košíc.

Počet strelených gólov: 143 – 113
Počet inkasovaných gólov: 104 – 152
Počet bodov: 81 – 43
Umiestnenie v tabuľke: 2. – 8.
Úspešnosť v presilových hrách: 18,90% - 11,60%
Úspešnosť v oslabení: 84,15% - 80,25%
Najproduktívnejší hráč: Petr Kafka 40b (24+16) – Tibor Kutálek 34b (16+18)
Vzájomné zápasy: 2:3pp, 7:4, 9:3, 6:2

HK 36 Hant Skalica – MHC Mountfield Martin (17:00 hod)

Zápas tímov z druhej časti tabuľky čaká fanúšikov v Skalici. Na Záhorí sa predstavia hokejisti Martina, ktorých forma a herný prejav má stúpajúcu tendenciu a výsledkom snahy hráčov z Turca je skvelých päť víťazstiev z posledných šiestich stretnutí. Vďaka tomu si na siedmom mieste pred svojím prenasledovateľom z Piešťan vytvorili Martinčania už dvanásťbodový náskok, počas domácich súbojov hala praská vo švíkoch a diváci sa bavia hokejom, hoci ich celok figuruje v tabuľke až na siedmom mieste. Naopak, Skaličania sa zaoberajú záchranárskymi prácami, keďže sú na chvoste tabuľky s dvojbodovou stratou na Žilinu a reálne im hrozí barážová účasť. Skaličania sa budú snažiť vylepšiť si svoju pozíciu v nedeľňajšom súboji, no proti Martinu to bude veľmi náročné. Skalica však naposledy uhrala bod v Trenčíne a tento úspech ju môže nakopnúť k ďalšiemu zisku bodov, ktorý hráči zo Záhoria potrebujú ako soľ. V tomto súboji je o čo hrať a snažiť sa musia predovšetkým domáci hráči, ktorí majú svoj osud vo svojich rukách a len na základe svojich vlastných výkonov sa môžu vyhnúť priamemu meraniu síl s prvoligovým majstrom.

Počet strelených gólov: 98 – 100
Počet inkasovaných gólov: 165 – 113
Počet bodov: 36 – 55
Umiestnenie v tabuľke: 10. – 7.
Úspešnosť v presilových hrách: 14,58% - 13,53%
Úspešnosť v oslabení: 78,49% - 87,11%
Najproduktívnejší hráč: Petr Stloukal 32b (11+21) – Jaroslav Markovič 40b (18+22)
Vzájomné zápasy: 1:2, 4:3, 4:5sn, 3:4

HK Poprad – Dukla Trenčín (17:00 hod)

Zaujímavý súboj sa uskutoční pod Tatrami, kde pricestuje celok Trenčína. Zápas medzi týmito súpermi sľuboval vždy veľmi kvalitný hokej a inak by tomu nemalo byť ani v dnešnom súboji, v ktorom sa Popradčania budú snažiť naplno bodovať a veriť, že zaváhanie Nitry ich posunie v tabuľke na tretie miesto. Trenčania sa naopak nemajú kam ponáhľať, na piate miesto strácajú desať bodov a pred siedmym Martinom majú pohodlný jedenásťbodový náskok. V súčasnosti hrajú veľmi dobre, pravidelne zbierajú body a svoju kožu nepredajú lacno ani v Poprade, kde sa môžeme tešiť na súboj vyspelej ofenzívy proti najlepšej obrane súťaže so 77 inkasovanými gólmi. Tento duel by si fanúšikovia „kamzíkov“ rozhodne nemali nechať ujsť, miernu výhodu majú popradskí hokejisti, ktorí mali v doterajších vzájomných súbojoch tohto ročníka navrch, keď si na svoje konto proti „vojakom“ pripísali už tri víťazstvá. Trenčín svojho súpera porazil len raz, a to v ich poslednom vzájomnom dueli, keď sa na domácom ľade radoval z víťazstva 3:1.

Počet strelených gólov: 131 – 94
Počet inkasovaných gólov: 86 – 77
Počet bodov: 77 – 66
Umiestnenie v tabuľke: 4. – 6.
Úspešnosť v presilových hrách: 17,90% - 13,70%
Úspešnosť v oslabení: 93,44% - 91,78%
Najproduktívnejší hráč: Tomáš Sýkora 37b (19+18) – Vladimír Nemec 26b (10+16)
Vzájomné zápasy: 4:1, 2:1, 5:3, 1:3

MsHK DOXXbet Žilina – HKM Zvolen (17:30 hod)

Podľa tabuľkového postavenia a štatistík by to mal byť súboj mačky s myšou. Skvelou ofenzívou vyzbrojený Zvolen proti outsiderovi zo Žiliny, ktorú od barážovej účasti delia len dva body. Domáci celok sa však v posledných dňoch výrazne posilnil, keď do tímu prišli skúsení harcovníci Marek Uram s Róbertom Krajčim, ktorí by mali pozdvihnúť kvalitu „vlkov.“ Zvolen dlhodobo disponuje šikovnými forwardmi, ktorí sa pravidelne presadzujú, nikoho by neprekvapilo, ak by v 40. kole padlo najviac gólov práve v Žiline, kde sa môžu diváci už teraz tešiť na atraktívny hokej plný zaujímavých momentov. Zatiaľ čo Žilina bojuje o zotrvanie v najvyššej slovenskej súťaži resp. vyhnutie sa baráži, Zvolen si brúsi zuby na vymenenie stráži v kvartete najlepších tímov slovenskej Tipsport extraligy. „Bryndziarom“ momentálne patrí piata priečka, no na tretie miesto strácajú len tri body, takže oba tímy majú o čo hrať. Od toho by sa mali odvíjať aj výkony hráčov na oboch stranách a hokejoví fanúšikovia by si preto mali prísť na svoje.

Počet strelených gólov: 91 – 137
Počet inkasovaných gólov: 127 – 119
Počet bodov: 38 – 76
Umiestnenie v tabuľke: 9. – 5.
Úspešnosť v presilových hrách: 9,21% - 19,28%
Úspešnosť v oslabení: 83,72% - 86,34%
Najproduktívnejší hráč: Milan Procházka 22b (8+14) – Kamil Brabenec 48b (14+34)
Vzájomné zápasy: 1:4, 2.4, 0:1, 1:2

Náš tip

Naša redakcia dnes odporúča v našej tipovacej ligetipovať úspechy troch domácich mužstiev. Tri body by mali ostať pod Zoborom, v Banskej Bystrici i v Poprade, kde by si domáce tímy mali podľa našich prognóz poradiť so svojimi súpermi. Česť hostí by mali zachraňovať Zvolenčania víťazstvom v Žiline, Skalica odohrala už niekoľko vyrovnaných duelov v Martine a preto očakávame, že si tieto celky budú deliť body.