Main Content

Na Slovensku sa s oneskorením kopíruje svetový prestupový trend

pondelok, 12. január 2015 09:59 | Autor: Filip Chudý

Na Slovensku sa s oneskorením kopíruje svetový prestupový trend
Na Slovensku sa s oneskorením kopíruje svetový prestupový trend | zdroj: © TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma, alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého

Po Troch kráľoch sa ukončili na Slovensku sviatočné dni a do práce sa vydali aj slovenskí ligoví futbalisti. Ako prví sa obliekli do tréningového oblečenia v Senici, no a voľno si až do dneška predĺžili v Podbrezovej, ktorá mala kvôli postupu kratšiu letnú pauzu. Na poslednú chvíľu tak urobili aj v Zlatých Moravciach, odkiaľ sa čakajú veľmi zaujímavé správy o najbližšej klubovej budúcnosti. S prvými dňami prípravy sa rozkrútil aj obľúbený kolotoč prestupov, ktorý sa do týchto chvíľ veľmi nápadne podobá na letné prestupové okno vo svetovom futbale.

Nie, nezačali sa na Slovensku točiť desiatky miliónov eur pri prestupoch, no aj „slovenské“ státisíce sú pre náš futbal zaujímavé, veď percentuálne zapĺňajú (zaťažujú) klubové kasy ešte viac. Tou podobnosťou je to, že aj na Slovensku je zrazu veľký trend s prestupovaním brankárov, teda presne to, čo sa dialo v lete minulého roka pri veľkokluboch.

Brankársky post je veľmi špecifický, ba dovolím si povedať, že vo futbale ten najdôležitejší. No paradoxné je to, ochrancovia troch žrdí patria medzi tých finančne horšie ohodnotených hráčov. A nedostáva sa im ani takej pozornosti a sláve, veď doteraz iba Rus Lev Jašin v roku 1963 bol najlepším futbalistom sveta. Dnes môže dostať druhý brankár v histórii Zlatú loptu, pričom ju Manuelovi Neuerovi doprajem už len kvôli všetkým brankárom sveta, aby sa tým trochu zlepšilo ich postavenie vo svete futbalu. Bol to práve Neuer, ktorý na MS 2014 ukázal celému svetu, že funkciou brankára nie je iba zabraňovať lopte v ceste do brány. To síce nebola novinka, ale je už dobrým historickým zvykom, že až MS určujú trend. Na tých minuloročných žiarilo viacero brankárov, čo sa výrazne odrazilo aj na prestupovom poli.

Muži medzi žrďami sa v kluboch až tak často nemenia, tobôž jednotky, no počas minulého leta vymenili svoje čísla jeden také kluby ako Real Madrid, AC Miláno, FC Barcelona, Chelsea Londýn, Atletico Madrid, SSC Neapol... Niektoré z nich dokonca úplne prekopali brankárske obsadenie, ďalšie zas riešili aspoň pozíciu dvojky (napr. Bayern Mníchov), no a keď si k tomu pridáme, že po MS sa sledovali aj osudy Navasa, Ochoau, Ospinu a ďalších hrdinov s rukavicami na rukách, právom sa minulému prestupovému obdobiu hovorilo, že je brankárske.

A keďže na Slovensku sa často snažíme zachytiť aspoň nejaký svetový trend, hoci vždy s odstupom času, vôbec neprekvapuje, že momentálne sa v najlepších slovenských kluboch menia vo veľkom brankári. Začal to vlastne ešte septembrový prestup kapitána Trenčína Miloša Volešáka do Žiliny. Vo svete už v tom čase bolo po prestupovom termíne, u nás ešte žlto-zelení využili posledné hodiny toho nášho. Razom sa tak zmenila pozícia brankárskej jednotky v dvoch kluboch naraz, paradoxne, momentálne vedúcich mužstiev tabuľky.

Tým stratil pod Dubňom miesto Martin Krnáč, ktorému navyše teraz v zime skončila zmluva. To využil Slovan, ktorý ho angažoval zrejme na pozíciu veľmi spoľahlivej dvojky. Veď na jar 2012, keď bol zranený Dúbravka, vychytal Krnáč Žiline posledný titul. A myslím to doslova, pretože nebyť skvelého Krnáča v bráne, titul by skončil inde. Pôvodne sa síce hovorilo, že k belasým pôjde Michal Šulla zo Senice, na jeseň najlepší brankár Fortuna ligy, ale angažovať ho teraz v zime by bol pre majstra priveľký luxus. No Pernišovi končí so Slovanom zmluva v lete, takže vylúčiť v blízkej budúcnosti nemožno nič. Naopak, zo Slovana odchádza Martin Polaček, ktorý už dlhšie nechcel čakať na šancu. Opäť zamieril do Dunajskej Stredy, ktorej vychytal postup do najvyššej súťaže. V DAC sa tak poriadne otriasla pozícia Pavla Penksu a Andreja Perneckého, ktorí sa na jeseň v bráne vystriedali.

Brankárske čachre belasých ovplyvňujú ligu už dlhšie, ani koniec jesene nebol výnimkou. Vtedy išiel do Ružomberka Matúš Putnocký, ale jar pod Čebraťom už zrejme nezačne. MFK bude v boji o záchranu pomáhať Štefan Senecký, s ktorým sa klub už dohodol na podmienkach. Bývalá reprezentačná jednotka sa tak vracia na ligovú scénu. Putnocký je na skúške v poľskom Chorzówe, no a k našim severným susedom odišiel aj Dobrivoj Rusov. Doterajšia jednotka Trnavy prestúpila do Gliwic, takže brankársku otázku riešia aj v malom Ríme. To sa týka aj Košíc, keďže macedónsky reprezentant Darko Tofiloski prestúpil do druhej francúzskej ligy. Podbrezová zas prepustila Andreja Maťašovského, keďže počas choroby nebol na tribúne... Myjava rozviazala zmluvu s Tomášom Belicom, svojou dvojkou, o ktorú prišla asi aj Banská Bystrica, keďže Viktorovi Budinskému sa skončila zmluva a do prípravy s Duklou sa nezapojil. Podľa najnovších správ sa zmena udiala aj v Zlatých Moravciach, do ktorých príde Srb Milorad Nikolič, minulosezónna jednotka Ružomberka.

Od konca letného prestupového obdobia vo svete, ktoré sa nazývalo brankárske, zatiaľ zrejme až osem klubov Fortuna ligy vymenilo svoje dovtedajšie brankárske jednotky, niektoré dokonca viackrát, ďalšie tri zmenili aspoň dvojky a v Senici sme sa dočkali doteraz minimálne prestupových šumov. Vidieť, že aspoň v niečom kopírujeme svetový trend, hoci s krátkym oneskorením.