Main Content

Analýza Európskej Ligy: Manchester City - Dynamo Kyjev, Liverpool - Sporting Braga

štvrtok, 17. marec 2011 17:29 | Autor: Martin Gregor

Analýza Európskej Ligy: Manchester City - Dynamo Kyjev, Liverpool - Sporting Braga
Analýza Európskej Ligy: Manchester City - Dynamo Kyjev, Liverpool - Sporting Braga | zdroj: Sport7, foto SITA

Minulotýždňové výsledky oboch anglických zástupcov v Európskej lige šokovali futbalovú verejnosť. Dve mužstvá, ktoré sa radia medzi top favoritov na celkový triumf podľahli po nepresvedčivých výkonoch menej zvučným súperom. Liverpool prehral v Brage (1-0) a Manchester City v Kyjeve (2-0). Dnešné odvety, ktoré sa odohrajú na Britských Ostrovoch odvysiela aj naša STV3. Prinášame vám našu analýzu.

Manchester City – Dynamo Kyjev, 19.00
výsledok prvého zápasu: Dynamo Kyjev – Manchester City 2:0

Citizens budú mať dnes mimoriadne ťažkú úlohu. V riadnom hracom čase musia minimálne zmazať dvojgólové manko z prvého zápasu a popri tom neinkasovať.

Najlepším kanonierom Manchestru v tomto ročníku Európskej ligy je Emanuel Adebayor so štyrmi gólmi. Ten však už dres domácich neoblieka (včera sme ho mohli vidieť v bielych farbách Realu Madrid). Druhým najlepším strelcom je Mario Balotelli, ktorý sa presadil v Európskej lige trikrát. Najväčšiu ofenzívnu silu domácich však predstavuje Argentínčan Carlos Tevéz. Ten je dušou tohto tímu. Keď sa mu darí, stúpa aj výkon celého mužstva, naopak keď sa trápi často krát sa nevie nájsť hráč, ktorý by ho dokázal vo vodcovských povinnostiach zastúpiť.

Výkony Manchestru City sú v tomto ročníku Európskej ligy ako na hojdačke. Jedno je však jasné – doma sú oveľa nebezpečnejší. V doterajších 4 zápasoch strelili doma 10 gólov, naopak vonku v piatich zápasoch skórovali len 4-krát. Aj z tohto dôvodu dnes nemôžeme Citizens odpisovať.

Dynamo Kyjev je mužstvo európskych kvalít. To potvrdzuje aj v domácej lige, kde je na druhom mieste za suverénnym Shakhtarom Donetsk, ktorý sa prebojoval do štvrťfinále ligy majstrov. Najväčšou hviezdou tímu je kanonier Andriyj Schevchenko, ktorého všetci dobre poznáme z jeho pôsobenia v Chelsea, či AC Miláno. V úvodnom zápase týchto súperov potvrdzoval Schevchenko svoje kvality pri každom dotyku s loptou. Úvodný gol strelil a v druhom mal tiež prsty.

Dynamo je vo vynikajúcej forme. V domácej lige vyhrali prvé dva zápasy jarnej časti  a v Európskej lige sa v posledných troch stretnutiach tešili z troch víťazstiev s celkovým skóre 10-0 (dve výhry s Besiktasom 4-0 a naposledy domáce víťazstvo s Manchestrom City 2-0).

Manchester City sa naopak dobrou formou pochváliť nemôže. Okrem prehry s Dynamom si môže spytovať svedomie aj za domácu remízu s Fulhamom. Celková bilancia najbohatšieho klubu Premier League v posledných 5 zápasov je 2 výhry, 2 prehry a 1 remíza. Na mužstvo, ktoré má ambície na zisk titulu v Premier League je to dosť málo.

Pri hľadaní vhodného tipu sme si všimli viacero zaujímavých faktov. V posledných troch ligových zápasoch strelil ManCity len tri góly a v Kyjeve dokonca neskóroval. Gólová potencia Kyjevu je omnoho vyššia, no nemôžeme porovnávať zápasy v ukrajinskej lige so súbojmi v rámci Premier League. Dnes okrem toho očakávame dôraznú defenzívnu hru hostí, ktorí sa budú do útoku dostávať výhradne z nebezpečných protiútokov.

Myslíme si, že Manchester dokáže v dnešnom zápase zvíťaziť, no či to bude stačiť aj na postup to netušíme. Kurz na víťazstvo Manchestru je prijateľných 1,55 na BetClicu, no nás viac zaujal kurz na menší počet gólov – s kurzom 1,85 môžete tipovať UNDER 2,5. Túto stávku vyskúšame aj my.

Náš tip: UNDER 2,5 [ kurz 1,85 na BetClic ]

FC Liverpool – Sporting Braga, 21.00
výsledok úvodného zápasu: Sporting Braga - FC Liverpool 1:0

Liverpool je ďalším anglickým mužstvom, ktoré svoj úvodný osemfinálový zápas vôbec nezvládlo. Škrtel a spol. prehrali na pôde portugalskej Bragy 1-0. Na rozdiel od súboju Kyjevu s Manchestrom City však išlo o futbal oveľa nižšej kvality z oboch strán. Liverpool predviedol 30% z toho, čo napríklad proti Manchestru United v nedávnom ligovom zápase a preto dnes môže byť jeho prejav opäť úplne odlišný.

V rámci Európskej Ligy sa “The Reds” výrazne trápia. S menovkou superfavorita totiž zakopávajú kde sa dá. Pri pohľade na ich výsledky je priam nepochopiteľné kam sa až prebojovali. Stačí pripomenúť, že Sparte Praha v 16-finále strelili v dvojzápase len jeden gól a v rámci skupinovej fázy dvakrát remizovali s Utechtom 0-0, nepresadili sa ani v Neapole a napríklad so Steauou Bukurešť len remizovali 1-1. Jediný dobrý výkon v tejto sezóne Európskej ligy predviedli  v odvetnom zápase s Hamšíkovým Neapolom, keď zvíťazili doma 3-1.

Musíme však uznať, že herný prejav Liverpoolu sa postupne zlepšuje. Hlavne ich výkon z posledného ligového kola proti Manchestru United zdvíha varovný prst pred každým ďalším súperom. Vo vynikajúcom svetle sa javí zimná útočná posila Luis Suaréz, ktorý sa stal okamžite miláčikom domáceho publika. Dnes ale Suaréz nemôže nastúpiť, pretože v tejto sezóne EL nastúpil v jesennej časti za Ajax Amsterdam. Andy Caroll, ktorý prišiel do Liverpoolu za 35 miliónov eur z Newcastlu už tiež stihol naznačiť svoj obrovský potenciál. Kurz na jeho gól v dnešnom zápase je zo všetkých hráčov najnižší.

Portugalská Braga bola jedným z 32 účastníkov základnej fázy Ligy majstrov. V skupine H skončila na treťom mieste za Arsenalom a Shachťarom Donetsk. Hráči Bragy sa tešili z troch víťazstiev, doma aj vonku zdolali Partizan Belehrad a pred domácim publikom šokovali celú Európu víťazstvom nad Arsenalom Londýn (2-0). Jej aktuálna forma však nie je chválitebná. V tabuľke domácej ligy sa nachádzajú až na 6. priečke a tak víťazstvo nad Liverpoolom v domácom osemfinálovom zápase bolo pre tento tím skôr vytrhnutím z biedy.

Keď sme spomínali streleckú mizériu Liverpoolu v Európskej lige zabudli sme vypichnúť ich nepriechodnú obranu. V doterajších deviatich pohárových stretnutiach inkasovali len štyrikrát! No a keď si spomenieme na útočné “divadlo” Bragy z úvodného osemfinálového zápasu nadobúdame pocit, že v Liverpoole neskórujú. Tip na postup Liverpoolu, či počet gólov tentokrát preto vynecháme. Rozhodli sme sa tipovať čisté konto Pepeho Reinu.

Náš tip: Braga neskóruje [ kurz 1,85 na BetClic ]