Main Content

Lyžovanie: Slovenky v generálke na MS zdvihli rejting, Zuzulová: "Teraz oddych"

streda, 14. január 2015 12:05 | Autor: TASR

Flachau 14. januára (TASR) - Predšampionátové resumé tejto zjazdárskej sezóny je v podaní Veroniky Velez-Zuzulovej divoké, ale generálka dopadla sľubne. Špičková lyžiarka, ktorú minimálne v slovenských intenciách možno pokojne nazvať slalomárskou hviezdou, si užila počas kariéry svoje a ružovo sa to nevyvíjalo ani v tejto zime. Tri týždne pred začiatkom MS v americkom Vaile je však mentálne, kondične i športovo-technicky vo výbornej fazóne.

Utorňajší nočný slalom Svetového pohára vo Flachau všetky tieto faktory demonštroval najmä v 2. kole. V tom prvom to Velez-Zuzulová mala ťažké, so štartovým číslom 16 sa na príliš rytmickej trati nedali robiť divy, keďže povrch sa rýchlo rozbíjal. A ani sa nediali, veď po Slovenke už iba Rakúšanka Carmen Thalmannová s 18-kou dokázala zájsť o čosi lepší čas. Zuzulová mala pritom medzičasy do piateho miesta, ale v spodnej časti ju na chvíľu vyhodilo z optimálnej stopy a strata na vedúcu pretekárku a neskoršiu víťazku Fridu Hansdotterovú narástla na 1,12 s. Štandardne sa dá s takýmto mankom (resp. s 0,63 na tretiu) atakovať pódium, ale vo Flachau by to nikto nečakal. Je to príliš priamy kurz, bez zradných zlomov a bez pascí v extrémne zatvorených bránkach - niet príliš kde "urobiť čas".

No 30-ročná rutinérka to dokázala, v 2. kolo nadelila odstupy všetkým, americkej superstar Mikaele Shiffrinovej 36, excelentne jazdiacej víťaznej Švédke 41 stotín. Na "bedňu" to napokon nestačilo, z 5. miesta však chýbalo len 8 stotiniek. Veronika išla najlepšie, "nožnou" slalomárskou technikou vykĺzala stotinku po stotinke v každom oblúku a to, že tempo vystupňovala, svedčí, že po výpadku na začiatku sezóny sa dostala aj späť do ideálnej kondície.

"Som veľmi spokojná, že po všetkých tých zdravotných problémoch som dosiahla takýto výsledok. Spadol mi kameň so srdca. V lepšom momente to ani nemohlo prísť, ako pred MS vo Vaile. Spokojná som najmä s druhým kolom. Išla som na trať ako devätnásta a dokázala som ho vyhrať, hoci aj v telke bolo vidno, že to nebolo najľahšie. Trať sa totiž už trochu rozbila," povedala pre TASR žena, ktorej v cieli gratulovali osobnosti jedna po druhej. Televízne kamery odhalili naozaj žičlivú atmosféru a Velez-Zuzulová si pochvaľovala: "Prišli sem členovia môjho fanklubu z Levíc, ktorí chodia na všetky preteky a často merajú dlhú cestu. Vždy sa teším, keď dosiahnem dobré umiestnenie a oni sú potom spokojnejší."

V tejto zime prvému výraznému úspechu predchádzal najprv nevýrazný výkon v slalome v Levi (14. miesto), v prvej súťaži SP po poldruharočnom výpadku so zraneným kolenom. Nasledoval ďalší úraz a niekoľkodňové naťahovačky o liečbe s konečným rozhodnutím o konzervatívnom spôsobe. Velez-Zuzulová vynechala slalom v Aspene, ale stihla predvianočný v Aare, kde kondične nestačila v spodných úsekoch a skončila celkovo trinásta. Medzi sviatkami v Kühtai jediná konkurovala suverénnej Shiffrinovej, na všetkých medzičasoch 1. kola bola dokonca najrýchlejšia, ale v cieľovom úseku vošla príliš priamo do bránky a vypadla.

Nasledovalo ponovoročné sklamanie v Záhrebe, kde sa v oboch kolách trápila a to druhé tesne pred koncom nedokončila. Následne obnovila predchádzajú úspešnú spoluprácu s rakúskym servismanom Petrom Brandstätterom, ktorý sa o Zuzulovej lyžiarsky materiál staral aj v sezóne jej dvoch triumfoch v seriáli SP. V teste na podujatí Európskeho pohára vo Švajčiarsku v solídnej konkurencii jasne dominovala, ale obrovská chyba ju odsunula na druhú priečku. Prvýkrát to celé bez výraznejšieho rušivého faktoru "klaplo" až teraz vo Flachau.

Utorňajšia súťaž bola inšpiratívna aj pre Zuzulovej reprezentačnú kolegyňu novej generácie. Iba 19-ročná Petra Vlhová sa presadila už v 1. kole, keď v daných podmienkach na postupne sa rozbíjajúcej trati vyťažila s 31-kou 22. miesto. V 2. kole zvládla hornú časť trate, kde veľa pretekárok vypadlo a tretíkrát v kariére bodovala v SP. Vždy to bolo na rakúskych svahoch. V decembri v Kühtai bola 18., jej maximom v prestížnom seriáli zostáva 11. priečka zo Semmeringu v roku 2012, teraz skončila sedemnásta a ukázala, že na šampionáte s ňou súperky musia počítať. Navyše bude mať v 1. kole výhodnejšie štartové číslo, lebo okrem "skončených kariér" zo štartovej listiny vypadnú pretekárky silných slalomárskych tímov nad 4-miestny národný limit. A to sa týka štyroch Rakúšaniek i troch Švédok.

Velez-Zuzulová sa v štartovej listine SP prirodzene pohybuje v inej sfére. Vrátila sa späť do žrebovanej 15-ky, čo je pre ňu tiež výborná správa aj v súvislosti s MS. Flachauská súťaž potvrdila, že ak sa snehové a povrchové podmienky na trati rapídne zhoršujú, s vyšším štartovým číslom sa ani na obľúbenom profile nedajú robiť zázraky. Zuzulová štartovala so 16-kou, pretože v renkingu klesla na 17. miesto (softvér vedie aj Marlies Schildovú, ktorá ale ukončila kariéru). Po utorku sa Zuzulová posunula na 13. miesto (reálne 12.), to znamená, že na MS ju budú žrebovať v skupine 8-15.

"Na šampionát sa samozrejme teším, ale je to ešte ďaleko," zdôraznila pre TASR. Slalom ja na vrcholnom podujatí na programe 14. februára: "Teraz si až do nedele užijem Slovensko. Potrebujem si oddýchnuť. Nasleduje týždeň kondičného tréningu vo Francúzsku a potom podľa okolností pôjdem niekam na test lyží. Možno medzitým nejaké FIS-ové preteky a 4. februára už letíme do Ameriky."