Main Content

ANALÝZA: HC Slovan Bratislava - HC Soči (15.1.)

štvrtok, 15. január 2015 10:19 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: HC Slovan Bratislava  - HC Soči (15.1.)
ANALÝZA: HC Slovan Bratislava - HC Soči (15.1.) | zdroj: © TASR

Po trojzápasovom tripe sa bratislavskí hokejisti vrátili na Slovensko, kde na nich čaká štvorzápasová domáca séria. Hneď prvý súboj možno považovať za kľúčový. Slovan si zmeria sily s jedným zo svojich najväčších konkurentov v boji o play-off z HC Soči. Podarí sa „belasým“ zdolať svojho súpera a priblížiť sa k nemu v tabuľke na rozdiel troch bodov?

Zápas začína o 19:30 hod!

Nováčik z HC Soči prežíva veľmi solídnu prvú sezónu v najprestížnejšej hokejovej súťaži. Pohybuje sa na hrane postupu do play-off a v súčasnosti sa hráči ruského celku vďaka zisku 53 bodom pohybujú v najlepšej osmičke Západnej konferencie, čo im zaručuje účasť vo vyraďovacích bojoch. Zverencov ruského kouča Vjačeslava Bucajeva ale čaká ešte náročná cesta. V posledných šiestich stretnutiach dokázali doviesť do víťazného konca len dve z nich a tak musia čo najčastejšie bodovať. Veľmi dôležitý bude pre Soči aj zápas v metropole Slovenska, kde si skrížia hokejky so svojím prenasledovateľom z Bratislavy, pred ktorým majú šesťbodový náskok.

Obrovskou oporou v bránkovisku ruského tímu je český brankár Tomáš Pöpperle. Niekdajší český hokejový reprezentant nastúpil v tejto sezóne do 42 stretnutí, v ktorých doviedol svoj tím k devätnástim víťazstvám, udržal si 91,2% úspešnosť zásahov a v priemere inkasuje 2,72 gólov na zápas. Na svoju šancu čakajú Dmitrij Šikin Andrej Gavrilov. Prvý menovaný prišiel do ruského tímu z Atlantu Mytišči a v drese svojho nového zamestnávateľa odchytal necelý jeden duel, Gavrilin sa medzi tri žrde postavil celkovo dvanásťkrát.

V obrane sa najviac darí dvojici Clay Wilson Nikita Ščitov, ktorí sa radia medzi najproduktívnejších zadákov tímu. Prvý menovaný má na svojom konte 23 kanadských bodov, jeho spoluhráč za ním zaostáva len o jeden bod. Taktiež vedenie Soči spravilo skvelý krok v podobe podpisu zmluvy s Američanom Ryanom Whitneym, ktorý v doterajších 27 súbojoch si na svoje konto pripísal 15 kanadských bodov. 31-ročný bek trávi na ľade vyše 22 minút a je najvyťaženejším obrancom celku.

V útoku hrá prím Andre Petersson, ktorý je s 29 kanadskými bodmi najproduktívnejším hráčom tímu. S pätnástimi presnými zásahmi je zároveň najlepším strelcom svojho mančaftu. Výborné výkony podáva aj Ilja Krikunov s 27 kanadskými bodmi. Zabúdať netreba ani na Coryho Emmertona (13+11) a Jevgenija Lapenkova (12+10).

V tímových štatistikách ruský celok nie je nijak výrazný. So 17,2% má Soči 16. najlepšiu presilovú hru v KHL, o dve priečky nižšie je v ligovom meradle v bránení početných nevýhod s 81,6 percentnou úspešnosťou. Slovan je na tom v oslabeniach s 84,8% podstatne lepšie (7. miesto v lige), v presilových hrách sa mu až tak nedarí a so 14,9 percentnou úspešnosťou mu medzi 28 klubmi ruskej nadnárodnej súťaže patrí 24. priečka.

Súpiska HC Soči:
Brankári: Andrej Gavrilov, Tomáš Pöpperle, Dmitrij Šikin
Obrancovia: Roman Derljuk, Joonas Jarvinen, Pavel Koledov, Jurij Pautov, Andrej Pervyšin, Nikita Ščitov, Dmitrij Švidenko, Ryan Whitney, Clay Wilson
Útočníci: Michail Anisin, Cory Emmerton, Igor Ignatuškin, Andrej Kosticyn, Ilja Krikunov, Alexej Krutov, Arťom Krjukov, Jevgenij Lapenkov, Roman Ljudičin, Jegor Morozov, Mark Olver, Andre Petersson, Igor Radulov, Pjotr Ščastlivyj, Alexander Ščerbina, Timofej Šiškanov, Max Warn

Hokejisti Slovana sa s nováčikom ruskej nadnárodnej súťaže stretli na ľade doposiaľ len v jednom prípade, keď v úvode decembra v prímorskom meste prehrali 4:1. Svojmu súperovi tak majú čo vracať. Po trojzápasovom tripe, ktorý možno pokladať za úspešný si na svoje konto proti kvalitným súperom pripísali päť bodov a naďalej sa tak snažia dotiahnuť niekoľkobodovú stratu na play-off, ktoré je pre bratislavských hráčov napriek viacerým zaváhaniam reálnym cieľom.

Už skôr sa hovorilo o tom, že do duelu s HC Soči by mal nastúpiť talentovaný mladík Denis Godla. Jeho premiérový štart v drese „belasých“ a v KHL je však ohrozený. Kouč Petri Matikainen zrejme bude rátať so službami Švéda Johana Backlunda, ktorý bol za uplynulý týždeň vyhlásený za najlepšieho brankára Kontinentálnej hokejovej lige, čo deklaroval aj svojimi výkonmi na ľade.

Bratislavčania sa naďalej musia spoliehať len na päticu obrancov doplnených o univerzála Tomáša Surového nastupujúceho na tripe v defenzíve. Slovenský tím čaká na vyzdravenie Ivana Baranku a Vladimíra Mihálika. Taktiež by do zostavy „belasých“ mal čoskoro vrátiť Cam Barker, ktorý doposiaľ nemal víza a preto nemohol obliekať dres slovenského tímu na tripe v Rusku.

V ofenzíve sa slovenský mančaft bude už zvyčajne spoliehať na svojho najproduktívnejšieho hráča Ladislava Nagya a produktívny útok Slovincov Žigu Jegliča s Rokom Tičarom, po ktorých boku nastupuje Čech Tomáš Netík. Kvalitné výkony v posledných súbojoch podávali aj Michal Vondrka, Milan Bartovič či Libor Hudáček.

Úvodné buly sa vhadzuje o 19:30 hodine. Tento duel môžu fanúšikovia sledovať aj na televíznych obrazovkách na stanici Sport2. Po tomto stretnutí čakajú na „belasých“ ďalšie tri domáce duely proti Dynamu Moskva, Dinamu Minsk a Atlantu Mytišči.

Náš tip

Na hráčov Slovana čaká veľmi dôležitý zápas. Naša redakcia jedinému slovenskému účastníkovi v KHL v dnešnom súboji verí a preto v našej tipovacej lige odporúčame tipovať jednotku resp. víťazstvo Bratislavčanov s kurzom 2,15.