Main Content

Lyžovanie-SP: Neureuther víťazom slalomu vo Wengene, Adam Žampa 26.

sobota, 17. január 2015 15:05 | Autor: TASR

Wengen 17. januára (TASR) - Nemecký lyžiar Felix Neureuther triumfoval v sobotňajšom slalome alpského Svetového pohára vo Wengene a vďaka zisku 100 bodov sa dostal na čelo priebežného hodnotenia disciplíny. Vo švajčiarskom stredisku odsunul o 20 stotín na druhú priečku víťaza z Adelbodenu Taliana Stefana Grossa, tretí skončil Nór Henrik Kristoffersen (+0,44). Slovenský reprezentant Adam Žampa štvrtýkrát v sezóne bodoval, keď obsadil 26. miesto so stratou +3,51 na víťaza. Do hodnotenia prestížneho seriálu si zapísal ďalších päť bodov, celkovo ich má na konte 41.

Neureuther slávil 11. víťazstvo v kariére, z toho deviate v slalome. V tejto sezóne je to jeho druhý triumf, v decembri ovládol slalom v Madonne di Campiglio.

Adam Žampa sa vydal na trať pod Lauberhornom so štartovým číslom 31 a v 1. kole dosiahol 21. najrýchlejší čas (+2,74). V druhom za výdatného sneženia predviedol razantnú jazdu, na prvom medzičase tesne viedol, ale v strednej a spodnej časti sa nevyhol viacerým menším chybám a do cieľa prišiel s mankom 1,11 s na dovtedy vedúceho Francúza Victora Muffata-Jeandeta. Nakoniec bola z toho po diskvalifikácii desiateho Švéda Andreho Myhrera 26. priečka.

Obhajca veľkého krištáľového glóbusu Marcel Hirscher vypadol po chybe v 1. kole, napriek tomu stále vedie celkové poradie SP o 212 bodov pred Nórom Kjetilom Jansrudom. Neureuther však Rakúšana vystriedal na čele hodnotenia disciplíny.

Preteky v 2. kole na niekoľko minút prerušili po zranení diváčky, ktorú musel odviezť do nemocnice vrtuľník. Švajčiarski organizátori prehodili poradie víkendového programu, pretože vo štvrtok museli zrušiť tréning na zjazd. Súťaž posunuli na nedeľu a slalom sa preto išiel už v sobotu.