Main Content

Slovan v EBEL? To vážne?

nedeľa, 18. január 2015 14:43 | Autor: Jakub Mihálik

Slovan v EBEL? To vážne?
Slovan v EBEL? To vážne? | zdroj: © TASR

V uplynulých hodinách médiami rezonovala správa, podľa ktorej má hokejový Slovan mať záujem o vstup do nadnárodnej súťaže EBEL, v prípade, že skončí v Kontinentálnej hokejovej lige. Naozaj je to súťaž vhodná pre klub z hlavného mesta?

Tomu, že hokejový Slovan chystá plán B pre prípad, že už nebude v nasledujúcom období vítaný v Kontinentálnej hokejovej lige, rozumiem. Upozorňovali sme na to už pred nejakým časom, veď nálady nového vedenia KHL, v novej geopolitickej situácii, sú nepredvídateľné ako počasie počas tejto zimy. Každý, aspoň trochu schopný, manažment, musí svoju spoločnosť pripraviť aj na krízové situácie. Ak by sa však zrealizovali plány Slovana na vstup do EBEL ligy, nešlo by o krízové riešenie, podľa mňa by išlo o katastrofu.

Je jasné, že Slovan, v prípade „dosvidanja“ od KHL, nemá veľa možností. V slovenskej extralige si to odchodom pokazil, navyše, musel by v prípade návratu odkúpiť extraligovú licenciu, štverať sa medzi elitu z nižších súťaží alebo vyjednať nejaké rozšírenie, po vzore futbalového Slovana spred niekoľkých rokov. To by však musel mať Slovan o extraligu záujem a ten zrejme nemá, lebo k odchodu z extraligy ho viedli jeho expanzívne pohnútky, na ktoré naša najvyššia súťaž nemala odpoveď. 

Do úvahy zrejme neprichádza ani spolupráca s českými klubmi, pretože tie rozšírenie o slovenských zástupcov v minulosti už odmietli. Z tohto pohľadu sa nadnárodný projekt javí ako najlepšie riešenie. Ale! Naozaj chce náš najväčší a najbohatší klub vstúpiť do rakúsko-taliansko-maďarsko-slovinsko-chorvátskej súťaže? Bez urážky k daným štátom, veď slovinská reprezentácia bola lepšia ako tá naša ešte aj na olympiáde. Ale tieto krajiny majú v jednej hokejovej vete s nami figurovať, len, ak ide o prípravný zápas klubov. Iste, z marketingového a finančného hľadiska sú na pomerne vysokej úrovni. Čo však tá športová? Slovan, samozvaný zdroj hráčov pre slovenskú reprezentáciu, nemôže túto funkciu vykonávať, ak bude pôsobiť v súťaži, ktorej kvalita je na úrovni druhej najvyššej českej súťaže a menšej ako je samotná slovenská extraliga.

Nehľadiac na kvalitu celej súťaže, v ktorej pôsobia kluby ako Székesfehervár, Bolzano, či Ľubľana, naozaj si Slovan myslí, že svoju modernú halu zaplní pri zápasoch proti Dornbirnu (áno, aj také niečo možno nájsť v EBEL lige), či Znojmu? Naozaj nie je už lepšou cestou hľadať možnosť hrania proti slovenským klubom a športovo sa „hecovať“ v súboji s Košicami, či Trenčínom?

Slovan nie je v ľahkej situácii. Všetko svoje úsilie zrejme vynaloží na zotrvanie v KHL. Ak je ale plánom B vstup do EBEL ligy, tak manažment by mal rýchlo vymyslieť aj plány C a D. To s EBEL ligou, v súčasnej podobe a pri súčasnej kvalite, predsa nemôžu myslieť vážne.