Main Content

Jedny MS v hokeji nestačia!

pondelok, 19. január 2015 10:02 | Autor: Filip Chudý

Jedny MS v hokeji nestačia!
Jedny MS v hokeji nestačia! | zdroj: © TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma, alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého

Začiatkom minulého týždňa Slovensko zasiahla správa, že by sa malo stať usporiadateľom hokejových MS 2019. Na potvrdenie si ešte síce musíme do mája, ale IIHF už teraz vyzerá smiešne vďaka tomu, že o jej vrcholné podujatie v roku 2019 má záujem iba jedna krajina, preto sa nedá čakať, že by turnaj posunula na poslednú chvíľu ešte niekomu inému, čím by sa hokejová federácia úplne zosmiešnila. No nekrič hop, kým nepreskočíš. Aj preto teraz nemá zmysel polemizovať o detailoch samotného turnaja, počkajme si najprv na oficiálne potvrdenie o usporiadaní, následne na parlamentné, komunálne, prezidentské a hokejové voľby, pretože až potom bude všetko jasnejšie...

Skôr stojí za úvahu, prečo by sme v dohľadnom čase mali usporiadať iba jedno takéto podujatie? Slovensko je samostatnou republikou už viac ako 22 rokov, no za ten čas sme s olympijských kolektívnych športov hostili iba jeden záverečný turnaj. Ak je to preto, že hokejové MS 2011 skončili úplným fiaskom, trochu to aj chápem. Nad výsledkovým zlyhaním sa dá mávnuť rukou, no všetci ešte máme v živej pamäti, ako sa (ne)rekonštruoval zimný štadión Ondreja Nepelu, čo je výstraha aj pre ďalšie generácie. Len pripomeniem, že za tú istú cenu postavili v Záhrebe 15-tisícovú arénu a v Belehrade za nižšiu cenu dokonca 20-tisícovú. No a keď si k tomu pridáme, že svoj „zaujímavý“ príbeh mala aj výstavba haly v Košiciach, všeobecná slovenská nechuť organizovať vrcholné podujatia je logická, no malo by sa to zmeniť.

Samozrejme, ale treba si dôkladne premyslieť ako a čo. Na vrcholné podujatie vo futbale zabudnime, pretože tento šport je oproti iným úplne iný level. My budeme radi, keď sa u nás bude po dokončení výstavby nového Tehelného poľa hrať zápas o európsky Superpohár, čo je maximum kvôli kapacite štadióna. A pridelenie tohto zápasu od UEFA by nemalo predstavovať zrejme ani vážnejší problém. No toto je stále iba jeden zápas, kým asi nielen ja by som u nás rád videl veľké turnajové podujatie.

Ako jediný to zatiaľ v kandidátskom procese za ostatný čas vyskúšal iba hádzanársky zväz, ktorý chcel usporiadať ženské ME 2014 a po odrieknutí Holandska narýchlo aj ME 2012. Lenže neuspel, keďže konkurencia nebola „hokejová“, ale najprv päť a neskôr osemčlenná. No treba sa o to pokúšať ďalej a ono to príde. Potom si budeme môcť vychutnať naše reprezentácie aj v domácom prostredí a nemusíme ich mať kdesi v Chorvátsku, ako napr. hádzanárky na decembrových ME, ktoré sme mohli usporiadať teoreticky aj my. Ale nemôže sa o to pokúšať iba hádzaná, volejbal s basketbalom, čo sú ďalšie naše klasické športy, by sa mali tiež prebrať. Dokonca ani nie je potrebné celý turnaj usporiadať samostatne na Slovensku, veď sa len stačí pozrieť, že susedné krajiny sa vo veľkom pri rôznych podujatiach spájajú, čím šetria náklady.

Už som spomenul, aký bol pomer medzi cenou a kapacitou hál v Bratislave, Záhrebe a Belehrade, no a keď sa pozriete na to, čo sa v jednotlivých halách konalo, prehrávame na celej čiare. Kým inde svoje moderné haly využívajú na vrcholné pojatia pomaly každý rok, v tej našej boli iba jedny hokejové MS a budú krasokorčuliarske ME 2016. Nielen slovenskému športu, ale aj nášmu cestovnému ruchu by určite výrazne prospelo, aby k nám chodili zahraničné reprezentácie a s nimi početné davy ich fanúšikov každý rok a nie raz za dlhý čas, pričom medzitým prídu maximálne kluby KHL bez fanúšikov a ubytujú sa v jednom hoteli vedľa štadióna...

Slovensko sa vie zapáliť pre svoje reprezentácie, stačí si spomenúť na hádzanársky december, či hokejový prelom rokov. Hádzaná, basketbal a volejbal už naše najväčšie haly v minulosti vypredali, preto žiaden strach, že by tomu tak nebolo na MS či ME v domácom prostredí. Pre tieto športy by to mohol byť navyše aj potrebný impulz do budúcnosti, pretože nielen hokej má svoje problémy. Máme haly, hotely, športové srdce, len nemáme veľké podujatia, na ktorých to všetko môžeme prezentovať, jedny MS v hokeji proste nestačia!