Main Content

Taktická analýza: Atlético našlo recept na Real Madrid

pondelok, 19. január 2015 10:46 | Autor: Jakub Mihálik

Taktická analýza: Atlético našlo recept na Real Madrid
Taktická analýza: Atlético našlo recept na Real Madrid | zdroj: © TASR

Dlhé desaťročia malo Atlético Madrid nálepku menšieho brata svojho mestského rivala. Aj táto sezóna však ukazuje, že Rojiblancos našli účinný recept na známejší klub zo španielskeho hlavného mesta a už nemusia byť v jeho tieni. Atlético totiž Real pravidelne pripravuje o body.

Keď v sezóne 2012-2013 Atlético Madrid porazilo vo finále Copa del Rey svojho mestského rivala po predĺžení, hovorilo sa o výkriku do tmy, ktorý v bilancii oboch tímov ostane osamotený. Real Madrid vyhral desať predchádzajúcich zápasov v rade, navyše Atlético na konci onej sezóny malo predať svoje hviezdy, na čele s Radamelom Falcaom, a tak príbeh madridskej Popolušky mal skončiť ešte skôr, ako začal. Len málokto však čakal, že z ďalších desiatich zápasov, ktoré medzičasom oba kluby spolu odohrali, vyhrá väčší, slávnejší a bohatší madridský klub v riadnom hracom čase len dva.

Bilancia sa otáča

Obrovský výsledkový skok Atlética spôsobil, že sa dvaja susedia z Madridu stretli v dôležitých zápasoch za jeden a pol sezóny hneď desaťkrát. V Lige majstrov síce Los Colchoneros Diega Simeoneho nezvládli, hlavne po fyzickej stránke, záver finálového zápasu a následné predĺženie, v sezóne prebiehajúcej však Atlético najprv pripravilo Real o ambiciózny plán ovládnuť všetky súťaže, v ktorých sa predstavia, hneď v tej prvej, keď v dvojzápase Španielskeho superpohára dvihli nad hlavu trofej práve oni, po celkovom skóre 2:1. V La Lige potom červenobiely tím porazil snehobielych domácich v pomere 1:2, a naposledy vyprevadil svojho rivala z osemfinále Copa del Rey. Z piatich zápasov tejto sezóny dokázal Ancelotti uhrať chabé dve remízy, hneď trikrát pritom prehral. Päťzápasová vzorka je dostatočná na to, aby sme mohli hodnotiť. A trend madridských derby jasne ukazuje na to, že Diego Simeone vyzrel na systém hry Realu Madrid a ponúka jasný recept na to, ako, pred niekoľkými týždňami nezastaviteľný, parný valec Realu zastaviť.

Najčerstvejší príklad úspešného ťaženia Atlética ponúka práve pred niekoľkými dňami odohratý dvojsúboj Španielskeho pohára. V prvom zápase na pôde Rojiblancos nenastúpil Real v najväčšej sile. Dovolil si nechať oddychovať Cristiana Ronalda a nasadil hráčov “druhého sledu”, ako Keylor Navas, Alvaro Arbeloa, Raphael Varane, či Sami Khedira. Domáci tím dokázal zvíťaziť v pomere 2:0, po penalte a štandardnej situácii, a to napriek tomu, že takisto nenastúpili s tým najlepším, čím na štadióne Vicente Calderona disponujú. Dvojgólové manko a predvedený výkon Atlética, už aj s navrátivším sa zlatým chlapcom, Fernandom Torresom, v zostave, prinútili Carla Ancelottiho na domácu odvetu nasadiť svoje najväčšie hviezdy. Pre vážnosť situácie sa takisto rozhodol upustiť od experimentovania v hernom systéme, ktorého sa “dopustil” v prvom zápase.

Do zostavy sa vrátili Cristiano Ronaldo, Dani Carvajal i Pepe , Gareth Bale a Karim Benzema sa zase vrátili na svoje pôvodné pozície. Práve spomínaný Pepe, však, bol najväčšou slabinou Realu Madrid a spôsobil to, že Real musel už od úvodnej minúty doťahovať, nielen dvojgólové manko z predošlého zápasu, ale aj jednogólovú stratu z odvety.

Nedobytná pevnosť Diega Simeoneho

Atlético nastúpilo vo svojej klasickej formácii 4-4-1-1, keď sa, inak pomerne ofenzívni, krajní obrancovi Juanfran a Guilherme Siqueira, sústredili výhradne na defenzívnu činnosť.  Stred poľa, okolo osi ihriska, prehustili dva defenzívne štíty, Tiago a Mario Suarez, doplnení kapitánom Raúlom Garcíom, zdvojujúcim Juanfrana na strane Cristiana Ronalda. Na hrote dostal opäť prednosť Fernando Torres pred Mariom Mandžukićom, keďže Atlético sa spoliehalo na rýchle brejky a pohyblivosť svojich dvoch ofenzívnych tykadiel, do čoho, popri Griezmannovi, lepšie zapadal práve El Niňo. Hlavne aktivita Antoina Griezmanna priniesla Atléticu prvý gól, hneď v úvodnej minute, čo umožnilo Simeoneho tímu stiahnuť sa do svojho typického obranného valu.

Formácia Atlética
Atlético prehustilo priestor vo vzdialenosti približne tridsať metrov od brány, čo neutralizovalo hlavnú silu Realu – rýchle úniky do voľných priestorov. Na rozdiel od Barcelony, štýl hry Realu, počítajúci s rýchlosťou jeho ofenzívnych hráčov, vyžaduje väčší priestor na manévrovanie, čo Simeone správne identifikoval a nedovolil Los Blancos takpovediac rozbehnúť sa s loptou na kopačkách. Real Madrid pri svojom útočnom ťažení preto neraz čelil nepriestupnému bloku desiatich hráčov, naskladaných v pokutovom území, či jeho tesnej blizkosti.  
 
Jedenástka Atlética tesne brániaca priestor pokutového územia

Ofenzívne nedostatky Bieleho baletu

Carlo Ancelotti už počas minulej sezóny upustil od hry na typického tvorcu hry na pozícii tradičnej “desiatky”. Ofenzívne snaženie tímu sa sústredí na hru po krídlach, odkiaľ útočia, ako krajní obrancovia, tak aj rotujúca štvorica útočníkov Benzema, Ronaldo, Bale a James. Real sa tak prakticky sám pripravuje o možnosť útočiť stredom a vytláča sám seba do krídelných priestorov, kde však, v zápase ako proti Atléticu, zdvojeným hráčom neostáva nič iné, ako posielať centre do sformovanej obrany. Vzdušný priestor nad šestnástkou Atlética však už niekoľko sezón ovládajú Diego Godín a Miranda, preto dlhé minúty táto taktika nepriniesla úspech.


Real prakticky sám uvoľnil veľký priestor v strede poľa, čím si zužoval možnosti útoku.

Ancelottiho zverenci veľmi rýchlo pochopili, že jednotvárne búšenie do disciplinovaných radov Atlética nemôže priniesť ovocie. Preto skúšali, vymýšľali, experimentovali. Cristiano Ronaldo sa napríklad v 19. minúte presunul na pravú stranu ihriska. Vytvoril tak situáciu traja na troch, ktorú sa snažili Los Blancos vykombinovať až k šanci. Rojiblancos, ktorí snáď poprvýkrát v zápase neboli v prečíslení, cítili tlak, a tak prišiel faul práve na Ronalda. Z následnej štandardnej situácie prišiel vyrovnávajúci gól Realu.


Herná disciplína Atlética

Ako sme už spomenuli, základným kameňom úspechu Atlética bolo eliminovanie najväčšej prednosti Realu, rýchleho protiútoku. To si, prirodzene, vyžiadalo obrovské fyzické nasadenie všetkých hráčov Atlética. Real, kvôli zníženej aktivite Atlética smerom dopredu, nedostal veľa príležitostí na rozvinutie svojho trademark útoku, no už, keď sa im to podarilo, ako v 35. minúte, keď sa na piatich brániacich hráčov Atlética vyrútila pätica domácich hráčov, zodpovedne sa vracajúci hostia okamžite znemožnili to, aby ich spoluhráči v obrane čelili číselnej rovnováhe.

Začiatok akcie – Atlético, v jednom z ojedinelých útokov, dopredu vyrazilo s piatimi hráčmi.

Dlhý pas Sergia Ramosa vytvoril príležitosť na rýchly útok.

Za necelých dvanásť sekúnd od začiatku situácie však už v pokutovom území hráči Realu musia čeliť siedmim sformovaným súperom a do pokutového územia sa rúti aj jeden z dvojice najvyššie postavených hráčov, Antoine Griezmann.

Ako preraziť červeno-biely blok?

Bilancia Realu v predošlých zápasoch proti Atléticu by mala začať robiť vrásky na čele Carla Ancelottiho. Obaja súperi narazia na seba minimálne ešte raz, v zápase, ktorý zaiste veľa napovie do bojov o titul v Primera División. Obaja účinkujú aj v Lige majstrov, čo znamená, že sa pokojne môžu stretnúť ešte v troch zápasoch tejto sezóny. Real teda potrebuje nájsť recept na Simeoneho obranu. Krokom číslo jeden je vyvarovať sa chýb a straty koncentrácie, ktoré spôsobili dva góly v prvých minútach oboch polčasov odvetného zápasu osemfinále Copa del Rey. S gólom vo vrecku len ťažko Atlético vylákať z ich, miestami až, desaťčlenného obranného valu. Náznaky receptu na hlbokú defenzívu Rojiblancos ukázal Isco, ktorý, ako jeden z mála hráčov Realu, neváhal zariskovať a kolmými nábehmi stredom ihriska narúšal stredovú formáciu súpera. Útoky stredom vyžadujú súčinnosť útočníkov, preto by sa Karim Benzema mal vrátiť k svojmu typickému sťahovaniu na pozíciu podhrotového hráča, namiesto odskakovania do krídelných priestorov.

Situácia pred druhým gólom Realu, keď sa Isco kolmým nábehom dostáva až na hrot, kde mu venuje pozornosť dvojica hráčov súpera. To využíva Cristiano Ronaldo, ktorý sa tak nepozorovane dostáva ku gólovej hlavičke.

Stiahnutie stredného útočníka totiž vytiahne aj stredného obrancu, čo takisto narúša klasické rozostavenie obranného valu, prípadne poskytuje príležitosť, aby útočník manévroval medzi líniou obrancov a stredopoliarov.

Po tom, čo Real roky hľadal recept, ako čeliť barcelonskému systému hry, čaká Merengues nová úloha. Čo najskôr musia nájsť spôsob, ako zdolať svojho mestského rivala. Atlético Diega Simeoneho totiž má momentálne jasne navrch.