Main Content

Lyžovanie-SP: Super-G pre Parisa, Žampa do kombinácie s atakom na TOP10 (5)

piatok, 23. január 2015 16:05 | Autor: TASR

Kitzbühel 23. januára (TASR) - Talian Dominik Paris vyhral v piatok super-G Svetového pohára v rakúskom Kitzbüheli a slávil svoj štvrtý triumf kariéry. Druhý skončil so stratou 6 stotín domáci Matthias Mayer a tretí jeho krajan Georg Streitberger (+0,34). Paris dostal v SP rekordnú prémiu 64.000 švajčiarskych frankov (65.000 eur) a pre APA povedal: "Je to môj druhý triumf na tomto kopci, asi mi to tu sedí. Pred dvoma rokmi som vyhral zjazd, ale teraz to bolo iné, bolo treba ísť dravo, ak chcel pretekár uspieť."

Okrem špeciálneho hodnotenia mali preteky aj druhý rozmer - spolu s podvečerným jedným kolom slalomu (16.45) sa zaratúvali do súťaže alpskej všestrannosti. Slovák Adam Žampa s vysokým číslom 70 zašiel za daných okolností nad očakávanie a hoci 45. miestom nebodoval, jeho čas (+3,08) bol obrovským prísľubom do podvečernej kombinácie a v prípade aktívnej a vydarenej jazdy pomohol reálne pomýšľať na popredné umiestnenie, určite v TOP10. Vzhľadom na náročnosť legendárnej trate Streif sa v Kitzbüheli do kombinácie jazdí nie zjazd, ale superobrovský slalom na skrátenom kurze. Zo silných kombinátorov si na ňom najsľubnejšiu pozíciu vybojoval Francúz Alexis Pinturault, ktorý ako špičkový borec medzi hustými bránkami stratil iba 1,47 s. Vedúci muž SP a obhajca trofeje Marcel Hirscher zaostal za Parisom 2,78 a pre Rakúšana skvele vyšlo porovnanie s Nórom Kjetilom Jansrudom. Prenasledovateľ v celkovej klasifikácii na oveľa lepšieho slalomára Hirschera "urobil" len dve sekundy. Jansrud ako v súčasnosti najlepší pretekár super-G navyše sklamal v špeciálnej kĺzavej súťaži, lebo sa nezmestil do prvej päťky a prišiel o balík bodov.

Napak Žampa milo prekvapil a hoci super-G nemá riadne natrénovaný, išiel nebojácne a elegantne vyriešil zložitosť svojich ambícií. Tie predpokladali štart v slalome v prvej tridsiatke, ktorá sa ide v obrátenom poradí prvej časti kombinácie. Slovenský univerzál síce skončil 45., ale viacerí špecialisti na kĺzavé disciplíny sa po odjazdení super-G do kombinácie neprihlásili (resp. sa z nej odhlásili). Čas mal taký kvalitný, že stačil na 24. miesto medzi kombinátormi a štartovú pozíciu číslo sedem, tesne pred Hirscherom. Iba traja slalomári úzkej a piati-šiesti širšej špičky predviedli v super-G lepší výkon od Slováka, ktorý zase na druhej strane zaostal výraznejšie za niektorými vyznávačmi kĺzavej stopy s obstojnými zručnosťami v spleti žrdí. Všetko záviselo od toho, či Žampa svoju výhodnú pozíciu využije na atakovanie a ak, tak či "olympijský a svetový šampión 2. kola" zájde bez zaváhania. Už sa mu to podarilo viackrát, najlepšie na vrcholných podujatiach, keď mal v Schladmingu 2013 i v Soči 2014 najrýchlejšie druhé jazdy.

Výsledky - super G:

1. Dominik Paris (Tal.) 1:09,99 min, 2. Matthias Mayer (Rak.) +0,06 s, 3. Georg Streitberger (Rak.) +0,34, 4. Adrien Theaux (Fr.) +0,51, 5. Andrew Weibrecht (USA) +0,57, 6. Otmar Striedinger (Rak.) +0,68, 7. Kjetil Jansrud (Nór.) +0,78, 8. Patrick Küng (Švaj.) +0,81, 9. Christof Innerhofer (Tal.) +0,83, 10. Max Franz (Rak.) +0,85 ... 45. ADAM ŽAMPA (SR) +3,08

priebežné poradie SP v super G: 1. Jansrud 316 b., 2. Paris 285, 3. Hannes Reichelt (Rak.) 207, 4. Mayer 174, 5. Striedinger 126, 6. Streitberger 119

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená v prvom a druhom odseku a o celý štvrtý odsek.

ph