Main Content

Svitá slovenským zimným športom na lepšie časy?

sobota, 24. január 2015 09:48 | Autor: Filip Chudý

Svitá slovenským zimným športom na lepšie časy?
Svitá slovenským zimným športom na lepšie časy? | zdroj: © TASR

Pred rokom na ZOH v Soči sme sa tešili iba z jednej zlatej medaily. No horšie bolo to, že okrem Kuzminovej nás aspoň trochu potešilo iba veľmi málo našich športovcov. Lenže teraz sa akoby s úspechmi vrece roztrhlo. Začalo svitať našim zimným športom na lepšie časy?

Komentár Filipa Chudého

Slovenský šport komplexne nie je na tom veľmi dobre, no jeho zimné verzie sú na tom oproti letným ešte horšie. Stačí sa len pozrieť na medailové zisky z OH a ZOH. Kým na letných hrách sme brali medaily z každého dejiska, v zimných sme si museli počkať až na štvrtú olympiádu v poradí počas samostatnosti. V Turíne 2006 nás striebrom potešil snoubordista Rado Židek, o štyri roky vo Vancouveri Nasťa Kuzminová zlatom a striebrom, pričom bronz pridal ešte Pavol Hurajt, no a pred rokom bola opäť zlatá Nasťa. Dokopy tak máme bilanciu zo ZOH 2-2-1. Pre zaujímavosť, len na OH v Pekingu 2008 sme mali bilanciu 3-2-1. Zimné športy sú proste dlhodobo v tieni tých letných, no možno sa nám v nich začína blýskať na lepšie časy.

Nie často sa stáva, aby dvaja slovenskí športovci dosiahli svoj historicky najlepší výsledok v jeden deň, no a už vôbec nie, aby sa také dva dni našli v jednom týždni. A ak by som mal úplne presný, stalo sa to iba v priebehu troch dní. V stredu nám obrovskú radosť urobili Klaudia Medlová a Zuzana Stromková, v piatok zas Janka Gereková a Adam Žampa, všetci dosiahli svoje doterajšie životné výkony. Žampa bol už síce piaty a šiesty na ZOH, ale v legendárnom Kitzbüheli si včera vylepšil svoje najlepšie umiestnenie vo Svetovom pohári, keď obsadil siedme miesto v alpskej kombinácii.

No najväčším šokom bola dvojnásobne bronzová streda. Najprv snoubordistka Klaudia Medlová a neskôr lyžiarka Zuzana Stromková si vybojovali cenný kov na MS v akrobatickom lyžovaní. Obe ho získali v olympijskej disciplíne slopestyle, čo je veľmi dôležité s výhľadom na Pjongčang 2018. Niekto síce môže ich úspech spochybniť, keďže viaceré pretekárky svetovej špičky dali prednosť zimným X Games, no porovnal som ich finálový výsledok s tými finálovými v Soči, čo mi iba potvrdilo, že naše baby patria k špičke. No aby mohli byť ešte lepšie, budú potrebovať pomoc od štátu, inak si neviem predstaviť, že by mohli výrazne napredovať. Zázrak už je to, že z klasických slovenských podmienok dosiahli na medailu z MS, preto nečakajme, že druhý príde automaticky.

Keď Nasťa Kuzminová ohlásila tehotenstvo, zdalo sa, že náš biatlon si v tejto zime veľa radosti neužije, lenže omyl. Chvíľu na to predviedla Janka Gereková na „sveťáku“ v nemeckom Oberhofe v pretekoch s hromadným štartom takmer dokonalý výkon, veď po štvrtej streľbe suverénne viedla, lenže skončila nakoniec „až“ piata. Na strelnici bola síce zo všetkých najlepšia, keď jej záverečná stojka z týchto pretekov môže ísť do biatlonových učebníc, lenže v bežeckej stope na záverečnom okruhu výrazne zaostala. Včera v talianskej Anterselve bola v šprinte dokonca štvrtá, čo je jej nové kariérne maximum. A verme, že čoskoro okúsi aj stupne pre víťazky, najlepšie už dnes, keď sú na programe stíhacie preteky.

Čaro Adama Žampu sme videli už v Soči. Zaujal neuveriteľným sebavedomím, priam netypickým pre slovenských športovcov. Kým iní sú v zlomových okamihoch „pokakaní“, on lietal po trati a vyučoval aj svetovú špičku. Z čerstvo bronzových Medlovej a Stromkovej ide tiež podobná pozitívna energia. Potrebné sebavedomie možno v týchto dňoch naberá už ja trochu staršia Gereková, ktorá by spolu s Kuzminovou mohli vytvoriť o tri roky naši silnú biatlonovú dvojicu, pričom sa k nim môže niekto ešte aj pridať. Neradno zabúdať na Veroniku Velez-Zuzulovú, ktorá navyše pomáha vychovávať svoju nasledovníčku Petru Vlhovú.

Práve dnes sa na Slovensku začína 27. Svetová zimná univerziáda, keď na našom území budú súťažiť biatlonisti v Osrblí a klasickí lyžiari na Štrbskom Plese, čo môže byť ďalší dôležitý impulz pre zimné športy. A hoci nás nebude reprezentovať ani jeden združenár a skokani už takmer vymreli, hádam sa nájde niekto, kto sa ukáže v takom svetle, že ho môžeme považovať za medailovú nádej pre ZOH 2018. Ak by sa tak stalo, bolo by to iba podčiarknutie toho, že slovenským zimným športom naozaj svitá na lepšie časy. Ale podotýkam zatiaľ iba výsledkovo, nie starostlivosťou, hoci jej zlepšenie si naši športovci výsledkami priam pýtajú.