Main Content

Lyžovanie-SP: Zjazd na Streife - kratší ako super-G, ale víťaz má meno v kabínke

sobota, 24. január 2015 22:05 | Autor: TASR

Kitzbühel 24. januára (TASR) - Kjetil Jansrud si vytrpel svoje, ale stálo to zato. Nórsky lyžiar sa nezmazateľne zapísal do dejín športovej slávy - ako víťaz zjazdu na Streife. Pri akomkoľvek bilancovaní sa po rokoch nebude spomínať, že jeho titul v Kitzbüheli nebol na obávanom Streife, teda na celej legendárnej zjazdovke, ktorá z vrchného pohľadu vyzerá ako pomerne úzky pás na kopci pod Hahnenkammom, teda "Kohútim hrebeňom".

V sobotu nevyhral ani domáci Rakúšan, ani Švajčiar. Alpské veľmoci, ktoré sa pred pretekmi riadne "podpichovali", vyšli naprázdno. Vyhral Nór pred Talianom a Francúzom. Jansrud patril medzi vysokých favoritov a tak presúvanie štartu a hrozbu zrušenia súťaže prežíval naplno a ako sám povedal, "nevoňalo" mu ani preloženie štartovej búdky do nižších polôh, lebo na Streife obľuboval najmä úvodné "delikatesy". Tvrdohlavý hmlový opar však neustúpil a tak sa preteky začali po dvoch hodinách vo výrazne skrátenom formáte. Keď psychicky riadne vycvičený Jansrud prišiel do cieľa, čakali ho ešte ďalšie minúty testu trpezlivosti. "Bol som presvedčený, že Dominik Paris prevezme po mne vedenie," priznal pre APA nórsky lyžiar. Talian ako spolufavorit deň pred sobotňajšími pretekmi dominoval v super-G, ktorý sa išiel na takmer identickom úseku: "Chýbali mu napokon dve stotinky, ale zachoval sa skvele - povedal mi, že si prial, aby som siahol na gondolu."

Dvaja najúspešnejší pretekári dňa sa bavili o špecialitke Kitzbühelu. Každý víťaz akýchkoľvek hahnekammských pretekov sa zapíše do jednej z lanovkových kabínok, tí, ktorí vyhrali viackrát, sú uvedení viackrát na jednej infotabuľke. "Keď nie ja, aspoň iný Nór tu po dlhých rokoch vyhral zjazd," usmieval sa v cieli medzi "smotánkou" Aksel Lund Svindal. Zjazdársky šampión, ktorý už povyhrával takmer všetko, nemá vo svojej zbierke titul v renomovanom rakúskom stredisku. Teraz sa dáva do poriadku po vynechaní celej doterajšej sezóny a chystá sa na februárové MS. Päťnásobný zlatý medailista z vrcholných podujatí priznal: "Triumf na Streife je niečo, čo sa dá ťažko vyjadriť. Každý po ňom túži."

A preto aj Jansrud rýchlo zabudne, že vyhral historicky najkratší zjazd na uctievanej trati. História si však zaznamená niektoré údaje 75. ročníka, teda napríklad len 1600-metrový kurz namiesto klasického, ktorý má 3300 metrov. Išiel sa najkratší zjazd histórie Streifu a bizarnosť situácie podčiarkol aj fakt, že bol o cca 10 sekúnd kratší ako piatkový super-G. Prevýšenie štartu a cieľa (440 m) bolo nižšie, aké pripúšťajú regule Medzinárodnej lyžiarskej federácie, ale uplatnila sa operatívna poveternostná výnimka. Sám víťaz skrátenú zjazdovku na sociálnej sieti označil za "tigra, ktorý sa zmenil na mačiatko." Elitní borci sa do cieľa dostali už za necelú minútu a rozdiely medzi nimi boli minimálne. Prvých desať jazdcov sa zmestilo do 47 stotín.

Zo skrátenej trate vypadli tradičné pasáže "Mausefalle" (Myšia pasca), či "Steilhang" (Strmina), v ktorých padne prvé rozhodnutie. Kto ich pokazí, nemá šancu, kto iba trochu, musí parádne zvládnuť dopad skoku na Alte Schneise (Starý priesek), kde sa pretekár z lesa dostáva na "čistinku"či "pastvinu". Nájazd je dôležitý, lebo úsek až po Seidlalm je o sofistikovanej lyžiarskej technike, keďže ide o kombináciu skokov, kompresií a nerovností pri rýchlom striedaní zákrut. Keďže štart sa konal v týchto miestach, v skrátenej verzii bol kľúčový parameter jazdy iba jeden - Hausbergkante, teda skok z "pahorkatej obruby", kde je tiež nesmierne dôležitý bod dopadu, lebo príliš nízky nájazd cez extrémnu kompresiu na šikmý spád Traverzy znamená stratu na rýchlosti, príliš vysoký zase robí problém s pokojným udržaním lyží, ktoré sa potom rútia cez cieľový skok na konečnú métu. Toto Jansrud v sobotu zvládol optimálne.