Main Content

37 dní pred MS: S kým počítame z NHL?

streda, 23. marec 2011 14:10 | Autor: Pavol Hošták

37 dní pred MS: S kým počítame z NHL?
37 dní pred MS: S kým počítame z NHL? | zdroj: Pavol Hošták pre Sport7.sk, foto SITA

Kto by mohol posilniť našu reprezentáciu na domácich majstrovstvách sveta v hokeji z NHL? Otázka, ktorá nás bude až do začiatku majstrovstiev zaujímať asi najviac. Jednu istotu už máme. Andrej Meszároš to určite nebude. Teda aspoň nie od začiatku majstrovstiev, pretože jeho Philadelphia už má postup medzi šťastnú osmičku východnej konferencie zaistenú.

Ak by sme prebrali ďalšie tímy východu, môžeme si zapísať mená Milan Jurčina a Marek Svatoš. Z prvého pohľadu celkom lichotivé – obranca a útočník.

Jurčina
si dokonca prekonal svoj osobný bodový rekord. Nevadí, že ním je len 17 bodová hranica, veď nemôže byť každý obranca produktívny ako Ľubomír Víšňovský. Tieto body získal Jurčina iba v 44 zápasoch, keď na svoje dovtedajšie maximum 14 bodov zo sezóny 2008/2009 ešte v drese Washingtonu potreboval až 79 zápasov. Pri tomto fakte však vzniká problém. Jurčina vynechal v tejto sezóne pre rôzne zranenia ktoré ho sužovali rovných 30 zápasov. Na konci sezóny preto môžeme počítať s tým, že si bude chcieť doliečiť zranenia alebo že ho klub jednoducho neuvoľní. Najhoršou možnosťou pre samotného hráča by bolo, keby bol opätovne zranený. Aj keď sú domáce majstrovstvá pre hráčov veľkým lákadlom, domovský klub má v takýchto prípadoch rozhodujúce slovo.

Situácia okolo Mareka Svatoša je hádam ešte desivejšia. Nejedná sa však o zranenie, ale o samotnú formu hráča. Začal v Omsku, neskôr podpísal St. Louis, z ich waiver listiny putoval do Nashvillu a z jeho waiver listiny do Ottawy. Všetci priaznivci dúfali, že sa Marek naštartuje, ale opak bol pravdou. Z Ruska si odviezol akurát zmiešané pocity po hromadnej bitke od hráčov Čechova, v St. Louis neodohral ani jeden zápas (kvôli pravidlám musel byť po podpise zmluvy umiestnený na waiver listinu) a v Nashville zaznamenal v 9 stretnutiach gól a dve asistencie. Najskôr ho však pribrzdilo zranenie, ale keď sa vrátil na ľad, bol opätovne umiestnený na waiver listinu a odtiaľ si ho stiahla Ottawa. Svatošovi malo zazvoniť na lepšie časy. Do Ottawy ho pritiahol hlavný kormidelník Cory Clouston, ktorý poznal Svatoša ešte z juniorských čias z tímu Kootenay Ice z WHL. So Svatošom sa počítalo ako s náhradou za veterána Kovaľova, ktorý sa vrátil do Pittsburghu. Očakávania však nenaplnil, v 13 zápasoch získal len jeden bod (skóroval včera v noci) a jeho ice time sa od príchodu len znižoval. Glen Hanlon bude musieť pravdepodobne riešiť ťažkú dilemu, či zoberie Svatoša z NHL alebo iného hráča z Európy.

Na západe sa nám črtá brankárska dvojica Peter Budaj a Jaroslav Halák, ktorí sú už takmer istotou. Ich neúčasť môže ohroziť jedine ich rozhodnutie alebo zranenie. Žiaľ, to je jediné, čo nám západ dnešným dňom môže ponúknuť. V Colorade aj St. Loius zažívajú veľmi nevydarenú sezónu a našich brankárov z toho viniť jednoznačne nemôžeme. Ak by sme mali na brankárskom poste takúto dvojicu z NHL, bolo by to pre tím jedine prospešné.

Dávno pominuli pre Slovenskú reprezentáciu roky, keď sme čakali či z hráčov NHL poskladáme dva alebo tri útoky. Slovenský hokej prechádza generačnou výmenou a nová generácia na veľké sklamanie neprichádza. Olympiáda vo Vancouveri mala byť posledným veľkým turnajom tejto garnitúry. Majstrovstvá u nás budú možno dernierou na medzinárodnom fóre. Na tú sa môžu s veľkou pravdepodobnosťou prísť rozlúčiť Ľubomír Višňovský, Marián Hossa, Tomáš Kopecký, Marián Gáborík a Michal Handzuš. Ich kluby prakticky každým zápasom bojujú o postup medzi osmičku a preto situáciu okolo nich budú napäto sledovať fanúšikovia, Peter Bondra aj samotný Glen Hanlon.