Main Content

SZU-lyžovanie-beh: Urgela na 10 km prekvapil všetkých, no predovšetkým sám seba

štvrtok, 29. január 2015 11:05 | Autor: TASR

Štrbské Pleso 28. januára (TASR) - Onedlho dvadsaťdvaročný slovenský reprezentant v behu na lyžiach Erik Urgela sa na 10 kilometrovej trati na Štrbskom Plese prezentoval prekvapivým výkonom, keď spomedzi deväťdesiatich pretekárov obsadil na 27. svetovej zimnej univerziáde solídne 16. miesto.

"Myslím si, že ani najväčší optimista bežeckého lyžovania na Slovensku by neodhadoval tento výsledok. Určite som prekvapil aj sám seba. Po dojazde do cieľa som videl, že umiestnenie je dosť dobré, ale nečakal som, že sa tam budem držať tak dlho a že len o toľko miest sa posuniem dozadu. Som nadmieru spokojný," uviedol pre TASR Urgela, ktorý vyrazil na trať so štartovým číslom 29.

Pri svojej druhej účasti na SZU zaznamenal svoj premiérový prienik do druhej desiatky výsledkovej listiny. "Bolo tu veľké množstvo pretekárov a konkurencia na vysokej úrovni. Pomaly si začínam uvedomovať svoj výsledok, strata minúta a pol pri účasti bežcov zo Svetového pohára," konštatoval Urgela. V bežeckom areáli FIS sa predstavil aj v šprinte a tímšprinte, ktoré mu podľa jeho slov pomohli rozjazdiť sa.

Na Štrbské Pleso ho prišla podporiť aj skupina priaznivcov z Kremnice a neustálymi pokrikmi dala o sebe i patrične vedieť. "Bola tu super atmosféra, prišla sem veľká skupina z Kremnice, odkiaľ pochádzam. Bola tu dobrá nálada, ktorá pravdepodobne dopomohla k môjmu výsledku, pretože na trati som cítil podporu," prezradil Urgela, ktorý po skončení pretekov prijímal od najbližšieho okolia gratulácie prostredníctvom sms správ a telefonátov.

V talianskom Trentine 2013 si na 10 kilometrovej vzdialenosti vybojoval 55. pozíciu. "To umiestnenie bolo v Taliansku horšie. Teraz som si vybojoval najnižšie FIS body, ktoré som doteraz odbehol a umiestnenie v prvej dvadsiatke a v tejto konkurencii je krásne, prirovnal by som to k veľkému úspechu," zamyslel sa Urgela.

Na neho a jeho reprezentačných kolegov čaká v piatok tímový šprint mužov na 4x7,5 km, kde by sa mal predstaviť na prvom alebo druhom úseku. "Prvé dva úseky sa idú klasicky a ďalšie dva skejtom. Keďže mi sedí viac klasika, tak by som mal štafetu odštartovať ja alebo Andrej Segeč. Uvidíme však ešte ako sa rozhodnú tréneri, no prvé dva úseky by sme mali ísť my dvaja," prezradil Urgela.