Main Content

SZU-lyžovanie-beh: Malák po výkone Urgelu na 10 km: "Je v hre o MS vo Falune"

štvrtok, 29. január 2015 18:05 | Autor: TASR

Štrbské Pleso 29. januára (TASR) - Výkon Erika Urgelu na 10-kilometrovej trati klasickým spôsobom nenechal chladným ani vedúceho slovenskej bežeckej výpravy na 27. svetovej zimnej univerziáde (SZU) Michala Maláka. Podľa jeho slov trénerská rada bude uvažovať o nominácii dvadsaťjedenročného pretekára na februárové majstrovstvá sveta vo švédskom Falune.

"Som prekvapený z tohto umiestnenia, pri pohľade do štartovej listiny, ktorú sme mali možnosť vidieť pred pretekmi sme predpokladali prienik do top tridsať. Tajne sme dúfali, že by to mohli atakovať dvaja pretekári. Najväčšie nádeje sme vkladali do Andreja Segeča, ale Erik sa predviedol bravúrnym výkonom a predviedol sa vo výbornom svetle. Diváci videli jeho nasadenie a tempo, ktoré si udržiaval do cieľa, dokonca ho zvyšoval. Medzi favoritmi sa nestratil a 16. miesto s časovou stratou v podobe 72 FIS bodov nám ukázali jeho najlepší výsledok," okomentoval výkon Urgelu vedúci bežeckej výpravy SR.

V prípade, že športovec podlezie hranicu 60-tich FIS bodov, tak má právo štartu vo Svetovom pohári. "Znamená to, že mu chýbalo pár sekúnd, aby si vybojoval právo štartu vo SP práve na dištančné trate. Samozrejme máme nastavené aj kritériá pre účasť na MS. Podmienky sú buď FIS-bodového priemeru alebo jednorazových výsledkov. Práve tento jednorazový výsledok nasvedčuje tomu, že trénerská rada bude rozhodovať aj o nominácii Erika Urgelu na MS vo Falune," prezradil pre TASR Malák. Urgelovo meno by mohlo pribudnúť k trojici bežcov. "Dvaja sú jasní, Martin Bajčičák a Peter Mlynár, ďalším bude Andrej Segeč a ak by k nim pribudol Erik Urgela, tak si myslím, že by to bolo taktiež vhodné. U žien by to mala byť dvojica Alena Procházková a Barbora Klementová," dodal k nominácii na februárový svetový šampionát.

Urgela bude v piatok súčasťou štafety mužov na 4x7,5 km a v nedeľu absolvuje aj preteky s hromadným štartom na 30 km voľnou technikou mužov. "Erik sa určite má kam posunúť, pretože základ, ktorý trénuje, môže podvihnúť. Potenciál v jeho prípade je a vidno i talent. Práve z neho čerpá a nie z toho, čo má natrénované. Určite sa teda môže ďalej vyvíjať," konštatoval pre TASR reprezentačný tréner mužov do 23 rokov Mário Kubiš.