Main Content

SZU-lyžovanie-beh: Maláka potešili tri 7,5 km úseky: "Chýbala súhra článkov"

piatok, 30. január 2015 17:05 | Autor: TASR

Štrbské Pleso 30. januára (TASR) - Slovenská mužská štafeta obhajovala na 27. Svetovej zimnej univerziáde (SZU) na Štrbskom Plese 11. priečku z talianskeho Trentina. Desiate miesto znamená posun o jednu pozíciu, avšak po treťom 7,5 kilometrovom úseku siahali Slováci na 8. miesto.

"Po prvých dvoch úsekoch sme videli, že sa výkonnostne lepší pretekári posúvajú výraznejším spôsobom dopredu ako zvyšok štartového poľa. Rusko a Kazachstan tu mali bežcov zo Svetového pohára, čiže to bola iná liga ako univerziádneho charakteru. Tým, že sme sa pohybovali okolo siedmeho, ôsmeho miesta, tak to odzrkadľovalo aj naše reálne možnosti úspechu. Štafeta bola zložená spôsobom od najsilnejšieho po najslabší článok," okomentoval štartové pole pre TASR vedúci slovenskej bežeckej výpravy na 27. SZU Michal Malák.

Po treťom úseku strácali slovenskí bežci na siedmu nórsku štafetu 34,3 s a zdalo sa, že sa ešte pokúsia o stíhaciu jazdu. Opak bol však pravdou. "Žiaľ, dve štafety Nemecka a Poľska, ktoré nás pred posledným úsekom stíhali, využili fakt, že boli dobehnutí o jedno kolo práve víťaznými Rusmi. Takticky sa potiahli za vedúcim, ktorý už mal o 2,5 km v nohách viac. Takto dostihli nášho štvrtého pretekára a tým pádom sme z našej pozície, s ktorou by som bol spokojný, ustúpili až na 10. priečku. Výsledky v top desať sú na univerziáde fajn," uviedol Malák.

Do posledného úseku vybiehal na ôsmej pozícii David Brűnn, ktorý mal pred Nemeckom a Poľskom náskok 35-tich sekúnd, no ani ten nestačil a v cieli uzavrel prvú desiatku výsledkovej listiny štafiet. "Je to šport a niekomu, keď nesadne deň, tak, žiaľ, nedá sa to žiadnym spôsobom vynahradiť, predovšetkým pri bežeckom lyžovaní. Videli sme to aj u iných štafiet, že niektoré úseky mali silné a niektoré doslova až katastrofálne. Chalani podali svoje štandardné výkony, avšak k 8. miestu nám dnes chýbala súhra všetkých článkov. Ak by David podal svoj priemerný výkon, tak si myslím, že by bol schopný ôsme miesto udržať," konštatoval Malák.