Main Content

ANALÝZA: Dinamo Riga – HC Slovan Bratislava (1.2.)

nedeľa, 1. február 2015 10:09 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: Dinamo Riga – HC Slovan Bratislava (1.2.)
ANALÝZA: Dinamo Riga – HC Slovan Bratislava (1.2.) | zdroj: © TASR

Po prvotnom nadšení z víťazstva v Petrohrade prišla pre hráčov Slovana Bratislava studená sprcha v podobe prehry v Jokerite Helsinki a nastalo prebudenie do reality. „Belasí“ sa presunuli do Rigy, kde v nedeľu odohrajú svoj tretí zápas na štvorzápasovom tripe.

Zápas začína o 16:00 hod!

V posledných dňoch sa ozývajú hlasy, že budúcnosť Dinama Riga v Kontinentálnej hokejovej lige je ohrozená. Dopomôcť k zotrvaniu lotyšského celku v najprestížnejšej európskej hokejovej súťaži by mohla účasť v play-off, ktorú momentálne majú hráči z metropoly Lotyšska zabezpečenú zo siedmeho miesta so ziskom 68 bodov. 68 bodov však má na konte aj deviaty celok tabuľky z Viťazu Podolsk a o slovo sa hlási aj Torpedo Nižnij Novgorod. Zverenci Artisa Abolsa tak majú v poslednom mesiaci základnej časti ruskej nadnárodnej súťaže o čo hrať a každý zápas je pre Rigu mimoriadne dôležitý. Inak tomu nebude ani v nedeľu od šestnástej hodiny, keď Dinamo na svojom ľade privíta bratislavský Slovan. V Arene Riga budú domáci obhajovať svoju veľmi solídnu formu, vďaka ktorej sa pohybujú medzi najlepšími ôsmimi klubmi KHL a živia tak veľkú nádej na účasť vo vyraďovacej časti.

Jedným z kľúčových hráčov lotyšského tímu je Čech Jakub Sedláček. 24-ročný rodák zo Zlína háji rolu tímovej jednotky, v aktuálnom ročníku nastúpil do 34 súbojov, v ktorých sa 14-krát radoval z víťazstva, drží si 92,1% úspešnosť zásahov a v priemere inkasuje 2,25 gólov na zápas. Chrbát mu zo striedačky kryje niekdajší gólman Edmontonu Oilers a Anaheimu Ducks Jeff Deslauriers. Pre skúseného 30-ročného Kanaďana je pôsobenie v Rige prvou skúsenosťou s európskym hokejom. V sezóne nastúpil do desiatich duelov s 91,5% úspešnosťou zásahov a priemerom 2,34. Dvanásť zápasov v tíme Rigy absolvoval aj lotyšský reprezentant Edgars Masalskis, ktorý sa počas sezóny sťahoval do Švajčiarska, kde momentálny oblieka dres Ambri-Piotty.

V obrane hrajú prím predovšetkým traja zadáci. Kanaďan Charles Genoway je s 19 kanadskými bodmi najproduktívnejším zadákom svojho tímu a v produktivite bekov mu skvelo sekundujú aj Krisjanis Redlihs (3+15) s Oskarsom Cibulskisom (5+11). Významné postavenie v obrannej tretine Dinama mal aj Georgijs Pujacs, ktorý plnil v tíme rolu kapitána, no momentálne pôsobí v Neftechimiku Nižnekamsk. Na súpiske nájdeme aj jedného slovenského hokejistu. Obranca Milan Jurčina trávi na ľade v priemere 19 minút a 51 sekúnd a na svojom konte má po 43 odohraných dueloch štyri góly a rovnaký počet asistencií.

Najväčšiu pozornosť z tímu na seba pútajú predovšetkým štyria útočníci, ktorí majú najväčší podiel na produktivite lotyšského mančaftu. Najproduktívnejším hráčom tímu je 29-ročný krídelník Linus Videll. Šikovný Švéd má na svojom konte 30 kanadských bodov za bilanciu 8+22. O bod za svojím spoluhráčom zaostáva Mikelis Redlihs (10+19) a zabúdať netreba ani na Laurisa Darzinša (10+17) a Miksa Indrasisa, ktorý je s trinástimi presnými zásahmi najlepším strelcom tímu. Na svojom konte má taktiež 12 gólových prihrávok. Donedávna v Rige pôsobil aj slovenský krídelník Marcel Hossa, ktorý pre nedostatočnú výkonnosť tím Kontinentálnej hokejovej ligy opustil, rozohral sa v Dukle Trenčín a len nedávno sa dohodol na kontrakte do konca aktuálnej sezóny so švédskym tímom MODO Hockey. Dinamo nebude v dnešnom súboji môcť rátať s útočníkom Marisom Bicevskisom, ktorý bol disciplinárnou komisiou KHL potrestaný dvojzápasovým dištancom za jeho nevyberavý zákrok voči Maximovi Potapovovi z Atlantu Mytišči. 

Špeciálnym formáciám Dinama Riga sa príliš nedarí. Lotyšský klub využíva len 17,1% svojich početných výhod (17. miesto v lige) a v oslabeniach je to s hráčmi Rigy ešte horšie, 78,7% úspešnosť bránenia oslabení stačí na 23. priečku v súťaži. Svojimi číslami v presilových hrách neohuruje ani bratislavský Slovan, ktorý využíva len 16,2% svojich početných výhod. V oslabení však zverenci Fína Petriho Matikainena podávajú veľmi dobré výkony, vďaka čomu im s 84,9 percentami patrí v tejto štatistike v ligovom meradle piata priečka.

Súpiska Dinama Riga:
Brankári: Jeff Deslauriers, Jakub Sedláček
Obrancovia: Oskars Cibulskis, Charles Genoway, Ralfs Grinbergs, Aleksandrs Jerofejevs, Milan Jurčina, Martins Porejs, Krisjanis Redlihs, Kristaps Sotnieks
Útočníci: Rodrigo Abols, Maris Bicevskis, Roberts Bukarts, Martins Cipulis, Lauris Darzinš, Andris Dzerinš, Miks Indrasis, Gints Meija, Mikelis Redlihs, Kaspars Saulietis, Gunars Skvorcovs, Brock Trotter, Linus Videll, Kyle Wilson

Bratislavský Slovan po víťazstve v Petrohrade 2:1 po predĺžení v súboji v Helsinkách okamžite vytriezvel, keď ich miestny Jokerit z Fínska vyprevadil pohodlným víťazstvom v pomere 4:0. Hráči jediného slovenského zástupcu v Kontinentálnej hokejovej lige sa presunuli do Lotyšska, kde v nedeľu odohrajú svoj tretí duel na tripe. Proti Slovanu sa postaví známy súper, s ktorým Bratislavčania odohrali už sedem zápasov, z toho tri aktuálnom ročníku. Slovenský celok má so svojím súperom priaznivejšiu bilanciu, keď z doterajších siedmich zápasov dokázal vydolovať jedenásť bodov, Riga desať. V tejto sezóne sa Slovanu proti Dinamu darí. Na svoje konto si pripísal dve víťazstvá v pomere 5:1 a 4:1 a raz hráči slovenského klubu kapitulovali až po samostatných nájazdoch, keď sa meranie síl oboch súperov skončilo bezgólovou remízou.

Bratislavčania už viac nemôžu rátať so službami slovenského brankára Jaroslava Janusa, ktorý sa stal novou akvizíciou pražskej Sparty. V druhej časti štvorzápasového tripu sa tak kouč Matikainen bude spoliehať na brankársky tandem Johan Backlund Denis Godla. Väčší priestor v bránkovisku podľa všetkého dostane švédsky brankár, ktorý v konkurencii spomínaného Godlu a Samuela Baroša bude v slovenskom tíme plniť rolu tímovej jednotky. Godla navyše pôsobí na striedavom štarte v Piešťanoch, jeho o rok starší kolega Baroš zasa vo Zvolene.

Slovan má po obrovskom lazarete v obrane stabilizovanú situáciu. K dispozícii má sedem obrancov – Michala Sersena, Tomáša Starostu, Cama Barkera, Martina Štajnocha, Lukáša Kozáka, Jána Brejčáka a Vladimíra Mihálika. Naďalej sa čaká za uzdravením Ivana BarankuPatrika Lužu. Popri zranení Milana Bartoviča dočasná kapitánska funkcia pripadla do rúk Michala Sersena.

V útoku nemôže Slovan rátať so spomínaným Milanom Bartovičom a taktiež Václavom Nedorostom, pre ktorého sa sezóna kvôli zraneniu v dolnej časti tela predčasne skončila. Bratislavčania sa tak budú už tradične spoliehať na svojho najproduktívnejšieho hráča Ladislava Nagya, ktorý má na svojom konte 36 kanadských bodov a s 20 gólmi je najlepším kanonierom tímu. V dobrej forme je aj krídelník Libor Hudáček Mattom Murleym. Tradične kvalitné výkony sa očakávajú od Slovincov Roka Tičara Žigu Jegliča, ktorí sú ako jediní forwardi Slovana v „tabuľke pravdy“ v pozitívnych číslach nad nulou.

Úvodné buly zápasu sa vhadzuje o 16:00 hodine. Tento zápas môžu fanúšikovia „belasých“ sledovať aj v priamom prenose na televíznom programe Sport2. Po tomto zápase čaká na hráčov Slovana posledný duel štvorzápasového tripu pred reprezentačnou pauzou. V utorok o 16:00 hod odohrajú Bratislavčania súboj na ľade Atlantu Mytišči.

Náš tip

V nedeľu si Slovan zmeria sily s kvalitným súperom, ktorý má o motiváciu postarané. Zatiaľ čo Slovanu patrí posledná priečka v Západnej konferencii, Dinamo bojuje o postup do play-off. Naša redakcia preto očakáva oduševnený výkon domáceho celku a taktiež zisk troch bodov pre Dinamo. V našej tipovacej lige preto odporúčame tipovať jednotku s kurzom pohybujúcim sa na hranici 1,83.