Main Content

Lyžovanie-MS: V super-G do obehu aj Slováci s Millerom, Svindal podľa "brucha"

utorok, 3. február 2015 11:05 | Autor: TASR

Vail/Beaver Creek 3. februára (TASR) - Slovenské alpské lyžovanie sa na MS v Beaver Creeku pri Vale dostane do "obehu" v druhom bode súťažného proramu. Je ním stredajší super-G (19.00 SEČ) a predstaviť by sa mali obaja bratia Žampovci, Adam i Andreas.

Stredobodom akcie sú však úplne iní dvaja borci a paradoxne tí, ktorí v tejto zime ešte nepretekali. Zjazdársky svet s napätím čaká, či sa na štart naozaj postaví domáci veterán Bode Miller a či svoju tohotozimnú premiéru absolvuje aj univerzálny zberateľ cenných kovov, Nór Aksel Lund Svindal. Ten sa po niečo vyše troch mesiacoch od roztrhnutia achilovky odhodlával na štart v utorňajšom meranom tréningu na sobotňajší zjazd. "Nechcem sa len prizerať. Ako divák tu nemám žiadnu šancu," cituje Svindala APA. Ohľadom super-G má tieto zámery: "Rozhodnem sa podľa momentálneho pocitu, takpovediac podľa brucha."

Problém päťnásobného svetového šampióna nie je zranenie. Bude jazdiť so špeciálnou lyžiarkou, ktorá vylučuje akékoľvek riziko: "Jediným vabankom je to, že by som mohol byť príliš pomalý..." Pre muža ovenčeného trofejami nie je ľahké ísť do súťaže s predstavou, že možno počas nej zistí, ako bolestne ďaleko je za medailovými métami. Podobne to je aj v prípade už 37-ročného Millera, ktorému v novembri operovali chrbát a tiež odvtedy nesúťažil. Obaja dobyli olympijské zlato, Svindal je s 11 medailami a dvoma veľkými trofejami SP komplexne najúspešnejší aktívny pretekár. Miller má navlas rovnakú bilanciu, akurát má o jedno zlato z MS menej.

Obhajcom majstrovského titulu v najmladšej alpskej disciplíne je Američan Teda Ligety, momentálne mimo top-formy. Olympijský triumf vlani slávil momentálne najväčší favorit súťaže, Nór Kjetil Jansrud, víťaz dvoch zo štyroch super-G tejto sezóny v SP. Štart pretekov je v nadmorskej výške 3337 m, cieľ 2730 m, dĺžka trate 1879 ma a prevýšenie 607 m.