Main Content

Lyžovanie-MS: Cooková top v tréningu, Shiffrinová odvrátila fiasko ceremónie (2)

utorok, 3. február 2015 11:05 | Autor: TASR

Vail/Beaver Creek 3. februára (TASR) - Prezident Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) Gian Franco Kasper otvoril v pondelok večer miestneho času (utorok nadránom SEČ) v americkom stredisku Vail 43. MS v alpských disciplínach. Na rozsiahlom dvojtýždňovom podujatí sa podľa DPA stretáva vyše 600 športovcov zo 68 krajín. Až po slávnosti sa uskutočnila prvá oficiálna jazda, ženský tréning na zjazd v priľahlom rezorte Beaver Creek.

Hneď v úvode podujatia náchylného na rozmary počasia prišla poveternostná hrozba. Štart tréningu na zjazd žien posunuli o 2 a pol hodiny pre husté snehové zrážky a organizátori museli kritické úseky trate nanovo vypreparovať. Najrýchlejšou v prvej meranej príprave na piatkovú súťaž bola domáca pretekárka Stacey Cooková. V pomerne silnom vetre dosiahla čas 1:48,16, o 9 stotín pred Švajčiarkou Larou Gutovou a málo známou Nórkou Ragnhild Mowinckelovou. Superfavoritka Lidsey Vonnová z USA štvrtým časom zaostala 62 stotín. Slovensko v ženskej kategórii nemá zastúpenie v kĺzavom programe. Obe reprezentantky Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová odletia z Európy za oceán v piatok.

Večerný ceremoniál, ktorý trval hodinu, sledovali tisícky divákov. Niesol sa pod mottom "Snívaj o tom, preži to a zdieľaj to". Ako píše APA, priebeh narušila iba v závere malá "nehoda". Pri odovzdávke pochodne nechcel ani za ten svet preskočiť oheň, ale 19-ročná slalomárska hviezda Mikaela Shiffrinovú predviedla svoju chladnokrvnú orientáciu z hustých bránok a horiacu fakľu rýchlo vzala z rúk bývalej zjazdárky Cindy Nelsonovej...

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o tretí odsek.