Main Content

Zabije Sparta ďalšie slovenské talenty?

piatok, 6. február 2015 09:50 | Autor: Filip Chudý

Zabije Sparta ďalšie slovenské talenty?
Zabije Sparta ďalšie slovenské talenty? | zdroj: © TASR

Najúspešnejší klub českej histórie nakupuje opäť na Slovensku. Sparta Praha získala na ročné hosťovanie dvoch talentovaných slovenských futbalistov, ktorí na jeseň odohrali v našej lige dokopy iba 26 zápasov. Zabije futbalovo Sparta ďalšie naše talenty?

Komentár Filipa Chudého

Sparta Praha si medzi slovenskými fanúšikmi vyslúžila prezývku požierač slovenských talentov a hráčov všeobecne. Je to spôsobené tým, že na každého úspešného Slováka, ktorému Sparta naozaj kariéru rozvinula, nájdeme pomaly aj desať takých, ktorým veľmi teda nepomohla, a to píšem diplomatickým slovníkom. No aj tak je to v našich končinách stále klub zvučného mena, ktorému je ťažko povedať nie. Najnovšie sa v takejto pozícii ocitli Juraj Chvátal a Ivan Schranz, ktorí do Sparty odišli na ročné hosťovanie s opciou na prestup. Čo našich mladíkov v Sparte čaká?

Je to predovšetkým silná hráčska konkurencia a veľké očakávania, na aké ani náznakom neboli z minulosti zvyknutí. A práve toto je hlavná príčina neúspechu väčšiny slovenských futbalistov u rudých. Kým doma vo svojich kluboch boli považovaní pomaly za hviezdy a tréneri na nich spoliehali, v Sparte dostanú možno iba jednu jedinú šancu, ktorú ak nevyužijú, buď končia, alebo sa na veľmi dlhý čas odpísali. A nie som si veľmi istý, či Chvátal a Schranz sú na takúto situáciu pripravení.

Chvátala som pred sezónou zaradil do desaťčlenného zoznamu možných futbalových objavov tejto ligovej sezóny a že som sa nemýlil bolo viditeľné hlavne v strednej fáze jesennej časti. Bola sa radosť pozerať na to, ako vekom ešte dorastenec ľahúčko behá po čiare a ukazuje modernú hru pravého obrancu. Po jeseni som ho označil za najlepšieho pravého obrancu súťaže a celkovo štvrtého najlepšieho obrancu. Už dávno som nevidel v našej lige mladého slovenského hráča s takou schopnosťou presne zacentrovať, ako ukazoval Chvátal v najlepších momentoch jesene. A od čias Lukáša Pauscheka nikto z mladíkov na tejto pozícii takto nezaujal. Preto ma vôbec neprekvapilo, že sa oňho zaujímal Wolfsburg a ani sa nečudujem, že ide do Sparty, lenže zároveň ma chytajú v súvislosti s týmto prestupom pochybnosti, ktoré znásobuje aj odchod Schranza tým istým smerom.

Vždy budem tvrdiť, že pre mladého hráča je prioritne dôležité, aby pravidelne hrával. A tiež to, že do zahraničia by mali odísť, ale až vtedy, keď minimálne rok, najlepšie aspoň dva, vynikajú v našej lige. Lebo ak to dokážu, určite sú pripravení na veľký futbal. Lenže Chvátal a Schranz túto podmienku nespĺňajú, skôr sa mi zdá, že sa pripravili o možnosť pravidelne hrávať, čo im nepomôže.

Už som spomínal, že v Sparte môžu dostať iba jednu šancu, ktorá rozhodne o ich osude, veď po príklad nemusíme chodiť ďaleko, stačí spomenúť predchádzajúci prestup slovenského talentu do Sparty. Lukáš Pauschek pred 1,5 rokom prišiel do Sparty, nastúpil na dvojzápas Európskej ligy proti švédskemu Häckenu, ten mu veľmi nevyšiel, a hoci nebol hlavný vinník pohárového vypadnutia, odskákal si to on. Za Spartu si ešte v domácej lige nekopol, tá ho odsunula na „večné“ hosťovanie do priemerného Bohemiansu 1905. A to len dodám, že Pauschek mal v čase prestupu zrejme dvakrát väčšie skúsenosti, ako Chvátal so Schranzom dnes dokopy, pretože okrem iného odohral skupinovú fázu Európskej ligy a tiež mal štyri štarty za seniorskú reprezentáciu. No bude tiež zaujímavé, kedy vôbec tú šancu nové akvizície českého majstra dostanú.

Na Chvátalovom poste hrá Pavel Kadeřábek, ktorého niektorí odborníci dokonca označili za momentálne najlepšieho hráča českej ligy. A neverím tomu, že český klub odstaví českého reprezentanta, ktorý je navyše klubovým odchovancom. No a Schranz tiež nemá ružové vyhliadky, zvlášť ak si uvedomíme, že aj v Trnave robil skôr iba náhradníka, veď na jeseň odohral v lige iba 9 zápasov. Našim futbalistom nehrá do karát ani to, že tréner Lavička takmer vôbec nemení zostavu. Pre pripomenutie, na jeseň proti Slovanu postavil siedmykrát za sebou tú istú zostavu, a to vtedy Sparta hrala pravidelne dva zápasy za týždeň, čo jej na jar nehrozí.

Chvátal a Schranz sú talentovaní hráči, ktorí na jeseň naznačili značný potenciál smerom do budúcnosti, ale ak prestanú hrávať, čo im reálne hrozí, ich vývoj sa prinajlepšom spomalí. A zápasovú prax nenahradí ani to, že môžu dýchať vzduch vo veľkom klube. Sparta ich zobrala na ročné hosťovanie, počas ktorého si ich chce oťuknúť, aby vedela, či sa ich oplatí natvrdo kúpiť, pre ňu výhodný variant, len či aj pre hráčov... Budem rád, ak v nej získajú pevné miesto v základnej zostave, ale počas najbližšej jari to nehrozí. Až čas dá odpoveď, či urobili týmto odchodom dobrý krok, my len dúfajme, že sa nestanú ďalšími menami na dlhom zozname našich hráčov, ktorým Sparta v rozvoji kariéry nepomohla.