Main Content

Lyžovanie-MS: Zjazd - Mazeovej 5.zlato a 12.kov, piata Vonnová:

piatok, 6. február 2015 21:05 | Autor: TASR

Lyžovanie-MS: Zjazd - Mazeovej 5.zlato a 12.kov, piata Vonnová:
Lyžovanie-MS: Zjazd - Mazeovej 5.zlato a 12.kov, piata Vonnová: | zdroj: © TASR

Vail/Beaver Creek 6. februára (TASR) - Slovinka Tina Mazeová sa v piatok v americkom Beaver Creeku stala majsterkou sveta v zjazde, v kráľovskej lyžiarskej disciplíne. Potvrdila v nej vlaňajšiu zlatú olympijskú medailu zo Soči a na pódiu si oproti utorňajšiemu super-G vymenila poradie s Rakúšankou Annou Fenningerovou.

Obe superhviezdy doterajšieho priebehu šampionátu delili dve stotinky, tretia Švajčiarka Lara Gutová zaostala 34 stotín. V superobrovskom slalome bronzová Lindsey Vonnová spravila v zjazde ešte viac chýb a na pomery svojho zjazdárskej charizmy "vybuchla", piate miesto a strata +1,05 s bolo pre čerstvú rekordérku v počte pretekových víťazstiev vo Svetovom pohári veľkým sklamaním. Slovensko v zjazde nemalo zastúpenie, reprezentantky Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová pricestujú do dejiska 43. MS cez víkend na točivú časť súťažného programu.

Tina Mazeová získala už svoju dvanástu medailu na vrcholných podujatiach, z toho piatu zlatú. Je to najlepšia bilancia zo všetkých aktívnych lyžiarok a podčiarkuje to fakt, že majstrovský i olympijský titul ju zdobí v najsledovanejšom zjazde. Zlato na MS získala pred dvoma rokmi aj v super-G a obrovskom slalome, v ktorom je aj olympijská víťazka. Cenné kovy zbierala aj v kombináciách a medaila jej chýba jedine v slalome, čo zrejme bude jej veľkým cieľom na tomto šampionáte, najmä ak sa v hustých bránkach SP drží priebežne na treťom mieste a vyhrala otváraciu súťaž zimy v Levi.

"Vedela som, že Fenningerová zašla excelentný čas a že to možno bude tesnotka. Tentoraz bolo šťastie na mojej strane. Teraz si dám jeden deň oddych a potom sa poobzerám, čo by sa tu na šampionáte dalo ešte spraviť," cituje Mazeovú APA.

Slovinka predviedla, prečo v uplynulých troch-štyroch sezónach v komplexnom vydaní zatienila všetky svoje súperky. Na medailovej úrovni jazdí všetko a tak sa aj vydáva na trať - ako keby ani nevnímala, či je to kĺzavá alebo točivá disciplína. Aj v piatok sa spustila trať nebojácne a "kašľala" na optimálnu líniu, tú držala len v hornom sklze. V strede trate sa nebojácne vrhla do prvého "esíčka" tiahlych zákrut v dravej a vabankovo dravej línii a získala rozhodujúci náskok. V druhom sa už dostala aj do problémov a oproti Fenningerovej, ktorá zvolila čistý a taktickejší prejazd, stratila, ale tých pár decimetrov do cieľa udržala. Naopak, Vonnová skazila už prvý technický úsek a na medailu stratila šancu ešte v hornej polovici. "Samozrejme som si to predstavovala ináč, určite som chcela medailu. Bojovala som o zlatú, robila som všetko, čo som mohla, ozaj som bojovala, azda som až príliš tlačila na tempo a potom som robila sériu chýb. Nič sa nedá robiť, tieto preteky mi dnes nesadli," priznala Vonnová v rozhovore pre nemeckú verziu Eurosportu.

 

Výsledky zjazdu žien na MS:

1. Tina Mazeová (Slovin.) 1:45,89, 2. Anna Fenningerová (Rak.) +0,02 s, 3. Lara Gutová (Švaj.) +0,34, 4. Nicole Schmidhofer (Rak.) +1,03, 5. Lindsey Vonnová (USA) +1,05, 6. Elisabeth Görglová (Rak.) +1,06, 7. Nadja Jnglin-Kamerová (Švaj.) +1,08, 8. Daniela Merighettiová (Tal.) +1,25, 9. Fabienne Suterová (Švaj.) +,29, 10. Viktoria Rebensburgová (Nem.) +1,35.

 

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o 4. a 5. odsek a o výsledky.