Main Content

Už len 20 dní, prosím nezabudni, ligový futbal sa blíži

sobota, 7. február 2015 10:20 | Autor: Filip Chudý

Už len 20 dní, prosím nezabudni, ligový futbal sa blíži
Už len 20 dní, prosím nezabudni, ligový futbal sa blíži | zdroj: © TASR

Už len tri týždne zostávajú do začiatku jarnej časti Fortuna ligy a jej účastníci začínajú záverečnú časť prípravy. A hoci ich nepreverí veľa renomovaných súperov, zvyšný čas by mali využiť čo najlepšie, aby sa bolo na jar na čo pozerať.

Komentár Filipa Chudého

Jesenná časť Fortuna ligy skončila v posledný novembrový víkend, ak teda nerátame dohrávku Slovan – Zlaté Moravce, ktorá sa odohrala v prvú decembrovú stredu. Vtedy sme vedeli, že nás čaká dlhá trojmesačná zimná prestávka, čo sa nám v tom čase zdalo ako večnosť, ale keďže čas beží rýchlo aj vo futbale, máme pred sebou už len záverečné tri týždne zimy, ktoré uplynú ako voda a ligový futbal bude opäť stáť na prahu. Zámerne som si vypožičal niektoré slová z nesmrteľného hitu Mira Žbirku, pretože 22 dní zostáva do štartu jarných bojov pre Dunajskú Stredu a Zlaté Moravce, ktorých vzájomný nedeľný zápas uzavrie 20.kolo. Celý jarný program otvorí o 20 dní v piatok podvečer šláger Slovan – Žilina, zvyšné kluby hrajú v sobotu.

Účastníci našej najvyššej súťaže práve teraz začínajú záverečnú časť prípravy, a tak je tu ideálny čas sa pozrieť, akú cestu si zvolili. Zjednodušene by sa dalo povedať, že okrem Slovana, Podbrezovej a Banskej Bystrice si vybrali tureckú, keďže tri štvrtiny mužstiev už v krajine polmesiace je, respektíve sa tam chystá. Určite je dobré, že odišli do tepla, keďže u nás sa na živej tráve dá teraz ťažko hrať, hoci aj to počasie v niektorých prípadoch dovolilo. No na druhej strane musím skonštatovať, že z menoslovu súperov našich klubov veľmi nadšený nie som. Nájdeme v ňom iba veľmi málo klubov zvučnejšieho mena, o tých svetových ani nehovoriac. Samozrejme, väčšina z nich už hrá svoje súťaže, ale bolo by veľmi zaujímavé vidieť hrať slovenský klub v prípravnom zápase proti renomovanému klubu, ako napríklad, keď pred rokom Slovan v Turecku porazil Zenit Petrohrad. Ale na to, aby sme hrávali proti špičkovým klubom stále, museli by sme ísť do tepla vtedy, keď je tam vyspelý svet, čo je na začiatku januára. Možno by stálo za úvahu, zmeniť zabehnuté slovenské praktiky a namiesto januárového váženia hmotnosti, si radšej ísť odmerať svoje futbalové schopnosti proti tým, ktorí nás v auguste, či výnimočne počas jesene prefackajú v pohárovej Európe. Čím viac ťažkých zápasov v príprave, tým väčšia šanca na úspech v zápasoch, v ktorých sa hrá o milióny. No ak naše kluby budú hrávať s priemerom, priemerom aj ostanú.

Ale zimná príprava to nie sú len zápasy so zahraničnými súpermi, to sú aj zmeny v hráčskych kádroch. Ideálne je, ak má tréner kompletný káder čo najskôr. V tomto smere počas tejto zimy dominujú Žilina, Podbrezová, Myjava a Košice, aj keď všetky menované kluby to dosiahli rozdielnym spôsobom. Slovan a Ružomberok podľa očakávaní prekopali kádre a ich podoby ešte nie sú konečné, čo nie je ideálny stav. Zbytočne pustili žilou v tomto čase Senica s Trnavou, uvidíme, aký to bude mať dopad, ale takto by sa popredné slovenské kluby správať nemali, treba budovať, nie búrať to, čo fungovalo. V Trenčíne a Dunajskej Strede zas veria, že im transfery vyšli, ale až jar dá na to odpoveď. V Zlatých Moravciach a Banskej Bystrici je to hráčsky chaos, hoci u každého v inom ohľade, ale ešte majú niekoľko dní na to, aby sa spamätali. Len pripomínam, že podobne to pred rokom o takomto čase vyzeralo v Nitre a Dunajskej Strede, čo im podpísalo boj o záchranu.

A hoci vonku ešte vidieť všade sneh, praví futbaloví fanúšikovia už začínajú cítiť vôňu živej trávy, ktorá im počas zimy tak chýbala. Z troch mesiacov čakania sú už iba tri týždne, ktoré rýchlo uplynú. Na to by mali myslieť aj vo všetkých kluboch, naplno tento zvyšný čas zužitkovať, aby sme sa počas jari mohli čo najviac tešiť z dobrého ligového futbalu.