Main Content

Lyžovanie-MS:Alpská kombinácia -Mazeová sa môže zdolať iba sama,tvrdia Rakúšanky

nedeľa, 8. február 2015 14:05 | Autor: TASR

Vail/Beaver Creek 8. februára (TASR) - Novú šampiónku bude mať v pondelok na MS alpská kombinácia, keďže držiteľka titulu zo Schladmingu 2013 a zároveň olympijská víťazka zo Soči Nemka Maria Höflová-Rieschová medzičasom ukončila kariéru. Najväčšie šance na prvenstvo v súťaži všestrannosti by tak mala mať líderka Svetového pohára Tina Mazeová, ktorá parádne jazdí obe disciplíny a v Beaver Creeku už získala zlato v zjazde i striebro v super-G. Konkurovať by jej mala kompletná rakúska ekipa, alpská lyžiarska veľmoc číslo jeden vyslala do súťaže kvarteto Anna Fenningerová, Nicole Hospová, Kathrin Zettelová a Michaela Kirchgasserová a z neho môže každá jedna zaútočiť na medailu.

"Alle gegen Tina Maze", teda "Všetky proti Tine Mazeovej", tak znie titulok, ktorým Kleine Zeitung uvádza preview k ženskej kombinácii. Podľa rakúskeho denníka je slovinská zjazdárska superstar v súčasnej forme za normálnych okolností nezdolateľná a je vysoko pravdepodobné, že v pondelok získa na 43. svetovom šampionáte svoju tretiu medailu. Dosiaľ na zlato z kombinácie čaká, v zbierke má strieborné kovy z MS 2011 a 2013.

Rakúsko má v osobách Fenningerovej a Zettelovej dve bývalé majsterky sveta v superkombinácii. Fenningerová patrí k hviezdam doterajšieho priebehu šampionátu, keď si rovnako ako Mazeová vyjazdila v Beaver Creeku zlato (super-G) a striebro (zjazd). Ešte máličko väčšie šance však dávajú rakúske médiá Hospovej. Strieborná zo ZOH 2014 v tejto disciplíne sa po dlhšom čase vrátila do starej dobrej slalomovej formy, čo potvrdila novembrovým triumfom v Aspene. Navyše, pozoruhodné časy dosahuje aj v najrýchlejšej alpskej disciplíne, v poslednom tréningu na kombinačný zjazd skončila tretia. "Verím, že patrím k spolufavoritkám. Tina vie zajazdiť obe disciplíny extrémne dobre, ťažko sa bude zdolávať. V zjazde jazdí explozívne a v slalome je rovnako výborná. Môj plán je jasný - nenabrať v zjazde príliš veľkú stratu a v slalome potom naplno atakovať," uviedla Hospová, ktorá medzi hlavné kandidátky na titul považuje okrem tímových kolegýň a Mazeovej aj Švajčiarku Laru Gutovú, Kanaďanku Marie-Michelle Gagnonovú (víťazka poslednej superkombinácie SP zo Zauchensee) a americké duo Julia Mancusová a Lindsey Vonnová. Tá je jedinou, ktorá vo Svetovom pohári získala v kombinácii viac pódiových umiestnení (12) ako Rakúšanky (7). Naposledy však Vonnová ovládla disciplínu ešte pred tromi rokmi, teda ešte pred jej vážnym zranením. "Potrebovala by som zázrak, aby som v kombinácii vybojovala medailu," poznamenala Američanka, ktorá po návrate na súťažné svahy vôbec nejazdí slalom.

Z Fenningerovej spadlo po zisku dvoch medailí bremeno zodpovednosti a na kombináciu sa môže pripravovať v pokoji, bez stresu. Aj podľa nej je Mazeová favoritkou číslo jeden. "Tina sa môže zdolať iba sama. Ak zajazdí zjazd bez chyby, rovnako ako ten špeciálny, tak nám zvyšným pretekárkam pôjde už iba o striebro a bronz," tvrdí Fenningerová. "Moje šance si netrúfam vôbec odhadnúť. V slalome som trénovala dobre, ale málo," dodala 25-ročná Salzburčanka.

Alpská kombinácia žien štartuje v pondelok o 18.00 SEČ zjazdom, o 22.15 je na programe slalom. Slovensko nebude mať v súťaži zastúpenie, Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová sa sústredia na MS iba na točivé disciplíny.