Main Content

Lyžovanie-MS: Jansrud lídrom po 1. časti alpskej kombinácie, Adam Žampa 33.

nedeľa, 8. február 2015 20:05 | Autor: TASR

Vail/Beaver Creek 8. februára (TASR) - Nórsky lyžiar Kjetil Jansrud sa usadil na čele po prvej časti nedeľňajšej alpskej kombinácie na MS v americkom Beaver Creeku. V zjazde dosiahol čas 1:43,01 min a o deväť stotín sekundy odsunul na priebežné druhé miesto Švajčiara Beata Feuza. Na tretej priečke figuroval prekvapujúco Američan Jared Goldberg (+0,68). Slovák Adam Žampa so štartovým číslom 15 zajazdil 33. čas, keď za Jansrudom zaostal o 3,36 s, jeho brat Andreas bol 45. (+7,57).

Sľubné vyhliadky mal pred druhou časťou kombinácie Carlo Janka, ktorý na vedúceho Nóra stratil iba 1,17 s. Švajčiar v minulosti už niekoľkokrát vedel pri ľahšom kurze zajazdiť pomerne kvalitne aj slalom, čo dokázal aj januárovým triumfom vo Wengene. Ďalší favoriti stratili na technicky náročnej zjazdovke Birds of Prey príliš veľa desatín a líder celkového poradia Svetového pohára Marcel Hirscher sa dokonca nezmestil ani do prvej tridsiatky (31., +3,16). Chorvát Ivica Kostelič (29.) mal na Jansruda manko 3,02 s, jeho krajan Natko Zrnčič-Dim (24.) 2,71 a obhajca titulu zo Schladmingu Američan Ted Ligety (30.) 3,03 s.

Podľa predstáv nevyšiel kombinačný zjazd Adamovi Žampovi. Piaty muž z olympijskej superkombinácie sa trápil v strednej technickej pasáži, veľké problémy mal aj pri skokoch a nakoniec bol až 33., takže v slalomovej časti (od 22.15 SEČ) mal štartovať až po odjazdení prvých 30 pretekárov, už na značne rozbitej trati. Podobne aj Andreas Žampa, ktorý sa zaradil na 45. miesto spomedzi 46 klasifikovaných.

Hrozivý pád mal český reprezentant Ondřej Bank. Bronzový z kitzbühelskej kombinácie mal sľubné medzičasy, ktoré mu dávali nádej na priebežné druhé miesto. Pred záverečným skokom sa však dostal do problémov, keď prišiel o lyžu, ktorá sa mu zarezala do snehu, pričom druhá zostala pripnutá. Cieľom preletel v neprirodzenej polohe a potom dlhé minúty zostal ležať v cieľovom priestore, televízne stanice jeho pád radšej neopakovali. Podľa agentúry DPA bol Bank celý čas pri vedomí a hýbal končatinami. Po zhruba štvrťhodinovom prerušení ho transportovali do nemocnice. "Bol to škaredý pád, vyzeralo to tak, že spadol na hlavu. Nikto si nič podobné neželá," komentoval Bankov pád pre Eurosport líder Jansrud.