Main Content

Lyžovanie-MS: Favoritmi súťaže družstiev Rakúšania, Slováci neštartujú

pondelok, 9. február 2015 13:05 | Autor: TASR

Vail/Beaver Creek 9. februára (TASR) - Rakúsko, Nemecko, Francúzsko a Švédsko patria k najväčším favoritom na zisk titulu v súťaži družstiev na 43. MS v alpských lyžiarskych disciplínach. Zlato zo svetového šampionátu zo Schladmingu 2013 obhajujú Rakúšania, Slováci napokon v tímovej súťaži nebudú štartovať.

V každom družstve sa predstavia dvaja lyžiari a dve lyžiarky. Formát súťaže vychádza z "pavúka", v ktorom sa vždy dva tímy stretnú K.O. systémom, kde víťaz postupuje do ďalšieho kola. V každom vzájomnom dueli proti sebe nastúpi dvojica pretekárov a dvojica pretekárok na paralelných tratiach obrovského slalomu s dvoma skokmi. Rozdeľujú sa zakaždým štyri body, pokiaľ by bol po štyroch jazdách stav nerozhodný 2:2, potom o postupe rozhoduje nižší súčet dvoch najrýchlejších tímových časov, a to vždy jedného mužského a jedného ženského. Nasadenie družstiev kopíruje pozície v rebríčku FIS.

Tímovú súťaž zaviedli na MS prvýkrát v roku 2005, od 2011 sa jazdí paralelným spôsobom s "obrákovými" bránkami. Tento rok sa do súťaže prihlásilo 18 tímov, štartovať môže 16. Horúcim kandidátom na titul je Rakúsko, ktoré povedú čerstvý majster sveta v alpskej kombinácii Marcel Hirscher a Michaela Kirchgasserová, ktorá patrí k najúspešnejším lyžiarkam v histórii súťaže. Vyjazdila si v nej už štyri cenné kovy, z doterajších šiestich jázd prehrala jedinú - v roku 2011. Mužskú dvojicu doplní jeden z dua Christoph Nösig a Philipp Schörghofer, ženskú buď Eva-Maria Bremová alebo Nicole Hospová. Alpská veľmoc číslo jeden získala v doterajších štyroch edíciách tejto súťaže na MS dve zlaté (Aare 2007 a Schladming 2013) a dve strieborné medaily (Bormio 2005 a Garmisch 2011).

Konkurovať by jej mali Nemci, po ukončení kariéry Marie Höflovej-Rieschovej sa budú opierať o výkony Felixa Neureuthera, Fritza Dopfera a Viktorie Rebensburgovej. "Ide o medaily. Buď ich vybojujete, alebo nie. Tímová súťaž je veľkou šancou ju získať," tvrdí Neureuther, ktorého citovala agentúra DPA. "Nebude to jednoduché, konkurenti majú tiež silné tímy, ale myslím si, že keď predvedieme to, na čo máme, bude z toho na konci určite kvalitný výsledok."

Veľké ambície majú aj Francúzi, ktorí sa budú spoliehať na Alexisa Pinturaulta a Tessu Worleyovú. Premiérovo si tímovú súťaž vyskúša na domácom svahu rodáčka z Vailu, 19-ročná slalomárska hviezda Mikaela Shiffrinová. Na trati Golden Peak postavili dokopy 25 bránok, ktoré sú od seba vzdialené viac než tomu bolo v strmšom Schladmingu.