Main Content

Došli Slovanu peniaze, alebo ich míňa konečne iba rozumnejšie?

streda, 11. február 2015 10:21 | Autor: Filip Chudý

Došli Slovanu peniaze, alebo ich míňa konečne iba rozumnejšie?
Došli Slovanu peniaze, alebo ich míňa konečne iba rozumnejšie? | zdroj: © TASR

Dnes je to presne mesiac, čo Slovan dotiahol prestup Adama Zreľáka do úspešného konca. Na tom by nebolo nič čudné, lenže odvtedy belasých nikto neposilnil, hoci tréner Chovanec posily ešte chce. Došli majstrovi peniaze na nákupy, alebo ich míňa konečne rozumnejšie?

Komentár Filipa Chudého

Na deň presne pred štyrmi týždňami Slovan oficiálne potvrdil príchod talentovaného a pritom už aj vysoko produktívneho útočníka Adama Zreľáka. Po Dobrotkovi, Salátovi, Simovičovi, Oršulovi a Krnáčovi to bola šiesta posila majstra počas tejto zimy. Vzhľadom na dlho avizované zmeny bol príchod takéhoto množstva hráčov v strede druhého týždňa prípravy vlastne očakávaný, lenže neočakávaná situácia nastala potom. Odvtedy už Slovan nikto ďalší neposilnil, dokonca sme nezaznamenali ani žiadneho hráča, ktorého by prípadne testoval. Tréner Chovanec sa od toho času už viackrát vyjadril, že posily ešte chce, generálny manažér Tittel tiež hovoril o ďalších chystaných zmenách, lenže nikto nový stále neprišiel. Čo sa za tým skrýva?

Jednou z možností je to, že majstrovi proste došli finančné prostriedky na prestupy. Samozrejme, to sa nedá overiť, keďže v našich končinách sa neoznamuje, ktorý klub má aký prestupový rozpočet, no počítajme spolu. V lete Slovan kúpil Štefánika, Lásika a zrejme aj práva od hráčskej agentúry na Kubíka. Teraz v zime platil za Oršulu, čosi bude za Krnáča, no hlavne za Zreľáka. Žiadna prestupová suma síce zverejnená nebola, ale podľa odhadov zo zákulisia ide v súčte zrejme o sumu blížiacu sa k 2 miliónom €. Slovan oznámil, že na túto sezónu má rozpočet 3,5 milióna €, čiže len na prestupy dal viac ako polovicu svojho celosezónneho rozpočtu, ak teda majiteľ klubu niektoré prestupy neplatil z vlastného vrecka, čo by išlo mimo klubový rozpočet. Niektorým z vás sa možno aj táto suma za prestupy bude zdať nízka, no pre lepšiu predstavu treba dodať, že len Žilina a Trnava majú v lige väčší klubový rozpočet oproti tomu, koľko dal Slovan v tejto sezóne na nákupy, respektíve je to v pomere na rozpočet toľko isto, akoby Real Madrid zaplatil za prestupy v tejto sezóne 326 miliónov €. A hoci Slovan použil na nákupy už dosť peňazí, nemyslím si, že problém ďalšieho nenakupovania je v tom, že by už nebolo za čo.

Skôr si myslím, že nie je koho kupovať. Tým netvrdím, že máme na Slovensku málo schopných hráčov, len naozaj nevidím momentálne na našom trhu hráča, ktorého by Slovan skutočne nevyhnutne potreboval a mohol zároveň reálne kúpiť. Slovan už dlhodobo nemá vyriešený post ľavého obrancu, aj preto mal záujem o Róberta Mazáňa, lenže ten uprednostnil Poľsko a ďalšie alternatívy na túto pozíciu na našom trhu už nie sú. Dá sa to síce suplovať zahraničím, veď nie tak dávno belasí angažovali v tom čase aktuálne najlepšieho ľavého obrancu srbskej ligy, lenže Miloš Josimov totálne zhorel, keď bol horší aj od Jablonského, ktorý prišiel zadarmo. Tento český futbalista síce v ťažkých jesenných zápasoch nepresvedčil, lenže v kádri majstra zostáva preto, že Slovan má túto pozíciu najslabšie obsadenú a ak by odišiel bez náhrady, bolo by to o dosť horšie.

Tréner Chovanec sa vyjadril, že ešte by chcel nejakého kvalitného ofenzívneho hráča do stredovej formácie, lenže aj toto je pozícia, ktorá sa zo slovenských zdrojov ťažko obsadzuje. Nájdeme síce v lige kvalitných hráčov, ale tí momentálne neprevyšujú tých, čo má Slovan v kádri. Ak by teda belasí kupovali momentálne dostupný tovar od ligovej konkurencie len preto, aby vyzerali dobre, že kupujú, bolo by to od nich maximálne hlúpe. A ak by k tomu ešte urobili nejaké tie povestné nákupy z druhej českej ruky, ktorých boli v minulosti už požehnane, boli by prestupoví idioti na druhú. Radšej nekupovať žiadnu mačku vo vreci a problémové posty riešiť neskúsenými odchovancami. Šancu momentálne v príprave vo veľkom dostávajú dve „95“, pričom z nasadzovania pravého obrancu Juraja Kotulu a robustného hrotového útočníka Filipa Ďuriša môže čoskoro ťažiť aj novo sa tvoriaca „21“, keďže obaja v minulosti patrili do mládežníckych reprezentačných výberov, dokonca boli považovaní za veľké talenty.

Z tohto pohľadu sa tak dá povedať, že Slovan si teraz počína na prestupovom poli lepšie ako v minulosti, ale stále podľa mňa chabo vzhľadom na meno klubu. Nie je predsa možné, že klub otvorene hovorí o tom, že ešte posily chce, ale už celý mesiac sa mu nič nepodarilo urobiť. To veľa hovorí o tom, že klub stále nemá dobre zmapovaný hráčsky trh. No ukazuje to aj čiastočne na to, že klub sa začal správať transparentnejšie, pretože nevyhadzuje zbytočne peniaze za nepreverené nákupy. A tiež vyšlo na povrch to, že sa dokonca nastavil akýsi platový strop a žiaden hráč podľa neho nedostáva mesačne päťmiestnu sumu. Aj toto bola súčasť zimnej klubovej prestavby, ktorá sa belasím celkom podarila, ale od dokonalosti to má ešte riadne ďaleko.