Main Content

Slávne futbalové zápasy: Finále Ligy majstrov: Bayern Mníchov - Manchester United

štvrtok, 31. marec 2011 16:51 | Autor: Martin Bohunický

Slávne futbalové zápasy: Finále Ligy majstrov: Bayern Mníchov - Manchester United
Slávne futbalové zápasy: Finále Ligy majstrov: Bayern Mníchov - Manchester United | zdroj: Martin Bohunický pre Sport7.sk, foto Google.com ilustračné

Počnúc dneškom štartujeme nový seriál venovaný najpamätnejším zápasom futbalovej histórie. A čím iným začať ako nezabudnuteľným finále Ligy Majstrov 1998/1999?

Obaja finalisti tohto ročníka – Bayern Mníchov a Manchester United na seba narazili už v základnej skupine, ktorá mala prezývku "skupina smrti". Spoločnosť im totiž robila okrem dánskeho Brondby Kodaň aj slávna Barcelona. Bayern hneď v prvom skupinovom zápase dostal facku od dánskeho majstra, ktorý mu pripomenul to, že zápas sa musí odohrať naplno až do posledného hvizdu rozhodcu. V priebehu posledných 5 minút zápasu totiž Kodaň otočila z nepriaznivého stavu 0-1 na 2-1. Mníchovčanov však táto prehra nezlomila, naopak ich pozitívne naštartovala k oveľa lepším výkonom. V nasledujúcich zápasoch remizovali dvakrát s Manchestrom (2:2, 1:1) a dvakrát zdolali silnú Barcelonu 1:0 a 2:1. Konečná tabuľka základnej skupiny vyzerala takto:
 

Názov tímu
VýhryRemízyPrehryBody
Bayern Mníchov32111
Manchester United24010
FC Barcelona2228
Brondby Kodaň1053

Vzhľadom na vtedajší systém Ligy Majstrov postupovali do štvrťfinále zo 6 skupín len ich víťazi a dva najlepšie tímy z druhého miesta. Manchester United v tabuľke tímov z druhých miest skončil so šťastím druhý, štyri tímy za ním mali len o dva body menej.

Osud chcel, aby sa “Červení diabli“ stretli s Bayernom aj vo finále. Manchester sa tam prebojoval bez väčších komplikácií cez talianske mužstvá Inter Miláno a Juventus Turín. Bayern v štvrťfinále deklasoval Kaiseslautern a potom v semifinále aj s potrebnou dávkou šťastia prešiel cez “Shevchenkove” Dynamo Kyjev.

Večer 26. mája 1999 sa na Barcelonskom Nou Campe tiesnilo 90 045 ľudí. Nehralo sa len o trofej Ligy Majstrov, oba tímy siahali aj na mimoriadne prestížne triple (víťazstvo v lige majstrov, domácej lige a domácom pohári). Bola to jednoducho ich sezóna v Európe, ale aj na domácom poli. Na svoj posledný zápas v drese Manchesteru United sa chystala klubová legenda a ikona, dánsky brankár Peter Schmeichel. Zhodou okolností si Schmeichel v ten večer natiahol kapitánsku pásku, keďže v tú dobu tradičný kapitán Red Devils Roy Keane si musel odpykať kartový trest. Pre rovnaký dôvod chýbal mužstvu v červených farbách aj univerzálny stredopoliar Paul Scholes.

Legendárny taliansky rozhodca Pierluigi Collina píska o 20 hodine a 45 minúte začiatok zápasu. Už v 6.minúte musí zapískať opäť, všimol si totiž faul v nebezpečnej zóne pred bránkou anglického veľkoklubu. Po nedovolenom počínaní Ronnyho Johnsona si stavia loptu Mario Basler. Hráči Bayernu odskakujú od múru a stiahnu so sebou aj dvoch obrancov, Schmeichel urobí krok do protipohybu a Basler krásne obstreľuje múr. Bayern, ktorý bol v zápase miernym outsiderom šokujúco vedie hneď v úvode stretnutia...

Manchester pochopil že musí zabrať, jeho územná prevaha však nevedie k žiadnym vyloženým príležitostiam. Pevná obrana Bavorov nedovolila útočníkom "diablov" takmer nič. Šance Andyho Colea, Ryana Giggsa či na druhej strane Alexandra Zicklera nepriniesli vytúžený úspech. Prvý polčas skončil výsledkom 1:0 v prospech nemeckého šampióna.

VIDEO: Zostrih najdôležitejších udalosti zápasu (viac než 8 minút)

Do druhého polčasu nastúpili Mníchovčania nabudení a už v 46. minúte musel Schmeichel zachraňovať nádeje Angličanov pri veľkej príležitosti Zicklera. Od 55. minúty konečne nastala očakávaná prevaha "červených diablov". Giggsov vynikajúci center však z hranice päťky poslal Jesper Blomqvist vysoko nad.  Po Baslerovej príležitosti sa Sir Alex Ferguson rozhodol, že potrebuje prevziať kontrolu nad zápasom a miesto Blomqvista poslal na ihrisko Teddyho Sheringhama. Bayern na to zareagoval nasadením Mehmeta Scholla. Brániaci sa Bavori naďalej hrozili z protiútokov, po skvelej individuálnej akcii Baslera krásne preloboval brankára Schmeichela Scholl, lopta z jeho kopačky však smerovala len do žrde. Desať minút pred koncom poslal Ferguson na ihrisko svojho druhého žolíka – nevyspytateľného Nóra Ole Gunnara Solskjaera. O necelú minútu neskôr mohlo byť opäť rozhodnuté, po skrumáži v šestnástke ManU sa k lopte dostal Jancker a po jeho nožničkách zachraňovala United opäť “dobre postavená” konštrukcia brány.

V úplnom závere zápasu sa dostal Manchester konečne k veľkému tlaku, ktorý nebol viditeľný len  v percentuálnom držaní lopty ale aj v pribúdajúcom počte gólových šancí. Už v nadstavenom čase v  91. minúte centroval Gary Neville do šestnástky, lopta sa vo vápne odrazila na roh. David Beckham beží centrovať, pričom štvrtý rozhodca oznamuje, že hrať sa bude ešte 3 minúty. "Can Manchester United scores? They always score" kladie si otázku anglický komentátor túžiaci po góle v sieti Bayernu. Beckhamov presný center letí na hlavu brankára Schmeichela, ktorý riskoval a opustil bránku. Lopta sa dostáva ku Dwightovi Yorkevi, no ten ju stráca. Brániaci Thorsten Fink následne urobí chybu, na ktorú ešte dlho nezabudne. Jeho nedôrazne odkopnutie smeruje len k Ryanovi Giggsovi, ktorý páli spoza šestnástky, do lopty vkladá nohu Teddy Sheringham a v čase 90:36 je vyrovnané – 1:1. Nabudený Manchester sa hneď po rozohrávke Bayernu zo stredového kruhu dostáva opäť k lopte a pokračuje v obrovskom nápore. Centrovaná lopta smeruje na Solskjaera, je však zblokovaná na ďalší rohový kop United. "This is their year!" zhodujú sa komentátori z Britských Ostrovov. K rohovej zástavke opäť beží David Beckham, centruje na Sheringhama, ten hlavičkuje smerom k bráne a Solskjaer nohou usmerňuje loptu nechytatelne pod brvno svätyne Olivera Kahna. Do konca zápasu ostáva už len 30 sekúnd,  no frustrácia nedovolí hráčom Bayernu bojovať ďalej. Po stretnutí zhodnotí Sir Alex Ferguson tento neuveriteľný zápas pamätným výrokom: "Football, Bloody hell".

VIDEO: Strhujúci záver v prevedení Manchestru United



Zápas z 26. mája 1999 zostane v spomienkach miliónov fanúšikov ako jeden z najúžasnejších momentov moderného futbalu. Kto ho v ten deň nevidel môže ľutovať, hoci aj záznam spôsobuje po dlhých 12 rokoch zimomriavky na chrbte. Beckham, Yorke, Cole, Sherringham, Solskjaer, Keane, Giggs, Scholes či Schmeichel boli muži, ktorí sa podieľali na nezabudnuteľnej ére anglického veľkoklubu, ktorý sa v roku 1999 prebojoval až na piedestál európskeho futbalu. Hoci sa Red Devils tešili zo zisku titulu v Lige majstrov aj v roku 2008 víťazstvo zo sezóny 1998/1999 je vryté do pamäte ich fanúšikov oveľa výraznejšie.