Main Content

Slovan sa postaral o ďalšiu hanbu slovenského hokeja

piatok, 13. február 2015 09:33 | Autor: Filip Chudý

Slovan sa postaral o ďalšiu hanbu slovenského hokeja
Slovan sa postaral o ďalšiu hanbu slovenského hokeja | zdroj: © TASR

Hokejisti Slovana Bratislava sa zapísali do histórie KHL najnegatívnejšími písmenami. No debakel 12:0 nie je hanbou iba pre nich samých, ale pre celý slovenský hokej. Ten tak dostal ďalšiu ranu, po ktorej sa mu smeje celý svet.

Komentár Filipa Chudého

Chceme dohrať sezónu so cťou, také bolo odhodlanie hokejového Slovana pred posledným tripom sezóny. Lenže prešlo iba prvých 15 minút prvého zápasu a bolo jasné, že nič také sa nemôže podariť a tieto predzápasové slová vyznejú viac ako smiešne. Už vtedy bolo totiž 6:0, čo je samo o sebe hanba, ale ak sa k tomu pridá ďalších šesť inkasovaných gólov, je to hanba na dvanástu, inak sa to nazvať nedá. Tento výsledok už nezakryje nič, ani keby zvyšných päť zápasov belasí vyhrali. Po zápase sa síce tréner Matikainen vyjadril, že by to chceli vo zvyšku sezóny napraviť, lenže toto sa nedá ničím napraviť, ani Gagarinovým pohárom. Skôr by samotní fanúšikovia Slovana poslali hráčov, vedenie a trénerov minimálne do vesmíru, len aby sa za nich nemuseli hanbiť.

Dovolím si povedať, že toto je nielen najväčšia potupa akú kedy hokejový Slovan utŕžil, ale vlastne ako športová značka vôbec. A zastrešovala, či zastrešuje obrovské množstvo športových klubov v našom hlavnom meste už dlhé desaťročia. No bolo by veľmi krátkozraké tvrdiť, že toto je potupa iba pre hokejistov belasých. Taká bola kedysi v Extralige, keď v Skalici dostali desiatku. V súčasnosti je podoba iba v tom, že sa na nich baví zvyšok republiky, lenže ten si možno pri tom ani neuvedomuje, resp. nechce uvedomiť, že kým vtedy sa tento výsledok rozoberal iba na našom území a týkal sa iba belasých, teraz sa to rozoberá aj za hranicami a týka celého Slovenska. Hanba pre nás všetkých je minimálne na kontinente, veď KHL, ale skôr na celom svete, lepšie povedané na tej malej časti, kde vedia, čo je to hokej.

Toto už nie je hranie sa na extraligovom piesočku, ktoré svet nezaujíma, toto je druhá najlepšia liga na svete a každý rekordný výsledok z nej rezonuje. A tak to nemôžeme považovať iba za hanbu pre klub, či mesto, jedná sa totiž hanbu pre celý slovenský hokej. Čo si môžu teraz myslieť Rusi o našom hokeji, keď v súboji najlepších klubov krajiny padne dvanásť gólov do brány slovenského klubu, a to vojaci z CSKA si po prvých 15 minútach dali evidentne pohov. K tomu pripočítajme, že na Univerziáde nám v ten istý deň dali sedmičku. Fíni nás tiež rozoberajú vo veľkom, veď Matikainen, Česi na nás taktiež nezabudli a zvyšné hokejové krajiny tiež informujú, že slovenský zástupca utŕžil rekordnú prehru.

Slovenský hokej prežil niekoľko úspechov, na ktoré sa dlhodobo spomína. Oveľa viac bolo neúspechov, na ktoré sa u nás radšej zabúda, lenže tento najčerstvejší tak rýchlo nevymažeme. Nepredpokladám totiž, že v najbližších rokoch sa nájde mužstvo, ktoré dostane v KHL niečo horšie ako dvanástku. Ešte veľmi dlho, teoreticky aj navždy, bude v análoch najvýznamnejšej európskej hokejovej súťaže svietiť, že najväčší výprask dostal slovenský klub, nie iba bratislavský. Hokejová časť Slovana si ušila z hanby obrovský kabát, ktorý je tak veľký, že prikrýva celý slovenský hokej, či sa nám to páči, alebo nie.