Main Content

Lyžovanie-MS: Fenningerová po zisku zlata v obrovskom slalome: "Fantázia"-SÚHRN

piatok, 13. február 2015 08:05 | Autor: TASR

Vail 13. februára (TASR) - Rakúšanka Anna Fenningerová získala na 43. MS v alpskom lyžovaní druhú zlatú medailu. Po triumfe v super-G nenašla premožiteľku ani v obrovskom slalome, v technicky najnáročnejšej disciplíne zvíťazila v americkom Vaile suverénnym spôsobom s náskokom 1,40 s pred Nemkou Viktoriou Rebensburgovou. Tretia skončila so stratou 1,49 s Švédka Jessica Lindellová-Vikarbyová. Slovenskú reprezentantku Petru Vlhovú klasifikovali na 30. pozícii so stratou 6,53 na víťazku, v 2. kole si polepšila o päť priečok.

Slovinka Tina Mazeová nevyužila šancu na zisk štvrtej medaily. Líderka celkového poradia Svetového poradia skončila piata a nevyrovná rekordný zápis Nóra Lasseho Kjusa, ktorý ako jediný vybojoval na jednom šampionáte cenný kov vo všetkých piatich disciplínach. Fenningerová si vytvorila výbornú východiskovú pozíciu už po prvom kole, v ktorom predviedla brilantnú jazdu a usadila sa na čele s výrazným náskokom 81 stotín pred krajankou Michaelou Kirchgasserovou.

Francúzka Tessa Worleyová pochovala šance na obhajobu titulu zo Schladmingu už v 1, kole, keď za Fenningerovou zaostala o 2,40 s a zaradila sa na koniec prvej dvadsiatky. Napokon obsadila 13. miesto. Hneď za ňou skončila Američanka Lindsey Vonnová, ktorá po vypadnutí v pondelňajšej kombinácii nevyužila šancu na reparát. Líderka priebežnej klasifikácie obrovského slalomu vo Svetovom pohári Rakúšanka Eva-Maria Bremová nedokončila prvé kolo.

Fenningerová mala po zlatom double veľkú radosť. "Je to fantázia. V druhom kole som spravila veľkú chybu, takmer som sa šúchala tvárou po snehu. Keď som videla v cieli na svetelnej tabuli, aký mám veľký náskok, nemohla som tomu uveriť. Zlato z obrovského slalomu si veľmi cením. Po prvom kole som bola jasne na čele, no vedela som, že v druhom kole si nemôžem dovoliť ísť na istotu, lebo by sa mi to nemuselo vyplatiť," citovala agentúra APA slová Fenningerovej, ktorá vyrovnala zápis ďalšej Salzburčanky Alexandry Meissnitzerovej. Tá zaknihovala zlatý double na MS 1999.

Rebensburgová bola po prvom kole až jedenásta, dravou jazdou sa však olympijská šampiónka z Vancouveru 2010 napokon prepracovala na strieborný stupienok. "V druhom kole som išla na plný plyn a do dojazde do cieľa som tušila, že by z toho mohol byť dobrý výsledok. Na MS sa počítajú iba medaily, umiestnenia od štvrtého miesta nižšie nie sú zaujímavé. Vo "sveťáku" sa mi v tejto sezóne nedarilo podľa predstáv, ani raz som sa nedostala medzi najlepšiu trojicu. O to mám väčšiu radosť, že to vyšlo práve vo Vaile," povedala Nemka pre agentúru dpa.

Mazeová bola v cieli sklamaná. "V druhom kole bola už trať trochu rozbitá. Nedalo sa s tým už nič robiť, Anna zajazdila v prvom kole neuveriteľne, dodalo jej to veľa sebavedomia. V druhom kole som sa dopustila príliš veľkého počtu chýb, najmä v dolnej časti trate."

Výsledky obrovského slalomu žien:

1. Anna Fenningerová (Rak.) 2:19,16 (1:08,98-1:10.18), 2. Viktoria Rebensburgová (Nem.) +1,40 (1:10,68-1:09,88), 3. Jessica Lindellová-Vikarbyová (Švéd.) +1,49 (1:09,88-1:10,77), 4. Tina Weiratherová (Licht.) +1,55, 5. Tina Mazeová (Slov.) +1,74, 5. Michaela Kirchgasserová (Rak.) +1,75, 7. Kathrin Zettelová (Rak.: +2,05, 8. Mikaela Shiffrinová (USA) +2,57, 9. Maria Pietilaová Holmnerová (Švéd.) +2,68, 10. Sara Hectorová (Švéd.) +2,80...30. Petra VLHOVÁ (SR) +6,53 (1:12,98-1:12,71)