Main Content

Slovan sa vráti do Extraligy iba v najkrajnejšom prípade

sobota, 14. február 2015 10:00 | Autor: Filip Chudý

Slovan sa vráti do Extraligy iba v najkrajnejšom prípade
Slovan sa vráti do Extraligy iba v najkrajnejšom prípade | zdroj: © TASR

Hokejisti Slovana Bratislava majú pred sebou posledné zápasy v tejto sezóne, čo budú zrejme aj na dlhší čas posledné zápasy Slovana v KHL. Lenže koniec belasých v tejto súťaži automaticky neznamená, že sa vrátia do Extraligy. Tá je totiž pre klub najkrajnejším riešením.

Komentár Filipa Chudého

Hokejisti Slovana prehrali piaty zápas v rade, celkovo to bola ich jubilejná tridsiata prehra v riadnom hracom čase. Takéto negatívne výsledky by si pred sezónou nevysnívali ani najväčší neprajníci klubu, lenže je to pre hráčov krutá realita, ktorú musia zniesť. Ale nie sú to tieto katastrofálne výsledky, ktoré majú zásadný dopad na to, že budúcnosť klubu v súťaži je viac ako ohrozená. Problémom je predovšetkým vojnový konflikt na Ukrajine, ktorý spustil reakciu rôznych sankcií voči Rusku. Tie sa dotkli aj firiem podporujúcich Slovan. Jednoducho povedané, privreli sa kohútiky a prestali prúdiť financie do klubu. A tieto peniaze v našich končinách nenahradí nikto, hoc by mal akokoľvek široké ramená. Aj keď bolo všetko ideálne, bol náš klub v ruskej spoločnosti iba chudobný príbuzný, teraz už nie je ani to. A bez peňazí sa druhá najlepšia hokejová liga robiť nedá.

Slovan tak s najväčšou pravdepodobnosťou o ňu príde, ale to v žiadnom prípade neznamená, že sa automaticky vráti do Extraligy, z ktorej do nej odchádzal. Generálny manažér Slovana Maroš Krajči povedal, že už teraz musia dať vedieť iným ligám, či do toho pôjdu, alebo nie. No zároveň v ten istý deň šéf riadiaceho orgánu Extraligy Vladimír Paštinský potvrdil, že zo Slovana ich nikto ohľadom účasti v budúcej sezóne nekontaktoval. Z týchto dvoch reakcií sa dá vyčítať len jedno, Slovan rieši svoju budúcnosť v iných súťažiach ako KHL, ale Extraliga medzi nimi nie je.

Slovan sa podľa mňa pozerá predovšetkým po dvoch alternatívach. Prvou je česká najvyššia súťaž, veď do nej chcel zamieriť ešte pred vstupom do KHL. Vtedy sa to riešilo v spojitosti s Košicami, ale Česi slovenský návrh odmietli, pretože v tom čase mali vnútorné problémy a chceli riešiť predovšetkým svoje interné veci. No situácia sa zmenila, odvtedy prešli viac ako tri roky a Slovan už nie je iba slovenský extraligista, ale je to účastník KHL, čo situáciu mení. Navyše, sám má oveľa väčšiu šancu na vstup do českej súťaže, pretože do Košíc sa českým klubom veľmi cestovať nechce, kým Bratislava je pre nich z hľadiska polohy prijateľná. Samotný šéf českej Extraligy Josef Řezníček priznal, že s vedením Slovana sa o vstupe do ich súťaže bavili už na začiatku tohto roka. No ak by Slovan do Česka odišiel, súťaž by musela zmeniť formát, čo môže byť pre Slovan zároveň najväčší problém, ale aj nemusí. Slovanu by teoreticky mohla pomôcť súčasná zlá situácia Slavie Praha, ktorej reálne hrozí zostup. Ak by sa tak stalo, česká súťaž by prišla o veľkú značku a tiež o svoju najlepšiu arénu, čo by bol pre ňu marketingový problém. Ak by sa teda súťaž rozšírila, mohlo by to ochrániť Slaviu a ťažiť by z toho mohol aj niekto z trojice Jihlava, Kladno, České Budějovice, čo sú v Česku silné hokejové mestá, lenže iba bojujú o návrat do najvyššej súťaže.

Ale aj tak je zrejme pravdepodobnejšou alternatíva, že Slovan zamieri do nadnárodnej EBEL ligy, pretože si stále neviem dosť dobre predstaviť, že Česi by povedali áno. V rakúskom projekte hrá okrem deviatich domácich klubov aj najlepší slovinský a maďarský klub, k tomu české Znojmo a so Slovanom by prišiel zrejme aj chorvátsky Medveščak Záhreb, čo by značne zvýšilo kvalitu celej súťaže a hlavne by vznikol obrovský marketingový potenciál, čo by mohlo zaujímať aj niektoré nadnárodné spoločnosti pôsobiace na našom území. V tejto súťaži, ak by im to bolo umožnené, by už zrejme dávno hrávali aj Piešťany, pretože aj tie si v minulosti spočítali, kde sa viac oplatí hrať. Ďalšie alternatívy vyzerajú menej reálne. Nadnárodná MOL liga je totiž slabšia súťaž, hoci ani tú nemožno úplne vylúčiť, pretože firma MOL je majoritným vlastníkom Slovnaftu, ktorý má významné miesto medzi partnermi Slovana.

Pre Slovan by bolo najlepšie zostať v KHL, ale to je každým dňom menej reálne. Ak Maroš Krajči hovoril, že musia dať už teraz iným ligám na známosť, či majú záujem v nich hrať, myslel na českú ligu a EBEL ligu. Až keby po KHL padli aj tieto dve alternatívy, jedine potom by Slovan uvažoval nad návratom do našej ligy, kde má miesto už v tejto chvíli isté, keďže taká bola dohoda medzi ním a ostatnými klubmi. No Slovan urobí všetko preto, aby hral aj v budúcej sezóne atraktívnu medzinárodnú súťaž, ktorá zvýši jeho marketingový potenciál pre sponzorov. Z tohto dôvodu je návrat do Extraligy naozaj iba tým najkrajnejším riešením.