Main Content

Lyžovanie-MS: Shiffrinová zavŕšila 24 zlatých mesiacov - od domu autom 5 minút

nedeľa, 15. február 2015 11:05 | Autor: TASR

Vail/Beaver Creek 15. februára (TASR) - Narodila sa v coloradskom Vaile a bydlisko má v Eagle-Vaile, vzdialenom cca 10 minút vozidlom. Od dverí domu, kde žije s rodičmi, je to autom ďalších 5 minút do Beaver Creeku a tam sa vo veku 19 rokov stala druhýkrát majsterkou sveta v slalome. Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová titul spred dvoch rokov obhájila o 34 stotín pred Švédkou Fridou Hansdotterovou, o 77 stotín pred Češka Šárkou Strachovou a o 94 stotín pred Slovenkou Veronikou Velez-Zuzulovou.

Shiffrinová je najvýraznejší úkaz súčasného svetového slalomu a v sobotu sa jej podaril aj historický kúsok, sotva niekedy zopakovateľný. V priebehu 24 mesiacov získala v slalome dva tituly majsterky sveta, jedno olympijské zlato a dva malé glóbusy v SP. Všetky trofeje, ktoré sa v tomto intervale dali získať, ovenčené 11 víťazstvami v pretekoch SP (plus dvanástym v obrovskom slalome). "Cítim sa parádne. Po prvom kole som trochu cítila nervozitu a preto som si chvíľku pospala, aby som zostala v pohode. Som hrdá na to, čo som dosiahla," zdôraznila reportérom v Beaver Creeku vo svojej prvej reakcii ešte v cieli.

Na tlačovej konferencii sa rozhovorila ešte viac. A naznačila, že v jej silách je ešte viac po odstránení "mládežníckych" nedostatkov: "Niekoľkokrát som na trati zaváhala, neboli to úplne optimálne jazdy, ale našťastie som to celkovo veľmi dobre dotiahla až do cieľa. Už som zvedavá na videoanalýzu, lebo určite mi ukáže všeličo na zlepšenie."

Okrem oddychu na improvizovanom gauči si v cieľovom areáli medzi oboma kolami dopriala pizzu a na svojom smartfóne "drvila" internet. Po 1. kole viedla a obrovský okamih pre celý región Vailu bol na dosah: "Videla som čakajúc na štarte jazdu Fridy, ktorou sa dostala na čelo a pomyslela som si - toto viem ešte rýchlejšie." Napokon bola v druhej jazde o 6 stotiniek pomalšia, ale celkovo jej to stačilo na pomerne pohodlný triumf. Vďaka tomu, že skvele zvládla záverečnú rytmickú tretinu kurzu Timoteja Zuzulu: "Snažila som sa nič nevypustiť a pomyslela som si - rozbaľ to, nechaj to ísť. Som naozaj veľmi hrdá."

V novej ére sa len charizmatickej Chorvátke Janici Kosteličovej podarilo obhájiť slalomový titul (2003 a 2005). V celej histórii vyniká zápis Nemky Christl Cranzovej, ktorá medzi hustými bránkami "vytancovala" zlato trikrát v rade v rokoch 1937-39. Mikaela Shiffrinová má len 19 rokov...