Main Content

Lyžovanie-MS: Slalom - 1.kolo Hirscher-Chorošilov, senzačne a nádejne Žampa (2)

nedeľa, 15. február 2015 21:05 | Autor: TASR

Lyžovanie-MS: Slalom - 1.kolo Hirscher-Chorošilov, senzačne a nádejne Žampa (2)
Lyžovanie-MS: Slalom - 1.kolo Hirscher-Chorošilov, senzačne a nádejne Žampa (2) | zdroj: © TASR

Vail/Beaver Creek 15. februára (TASR) - Slovenský lyžiar Adam Žampa si v nedeľňajšej záverečnej súťaži MS vytvoril nádejnú pozíciu na ďalší výrazný výsledok svojej kariéry. V americkom Beaver Creeku zašiel so štartovým číslom 30 v 1. kolo slalomu 16. najrýchlejší čas so stratou 2,01 na vedúceho Marcela Hirschera.

Prvá časť vyvrcholenia šampionátu sa niesla v znamení mikrosúboja fenomenálneho Rakúšana s Rusom Alexandrom Chorošilovom. Suverénny víťaz generálky na MS (slalom SP v Schladmingu) zaostal za svojím súperom 28 stotín, ďalší pretekári už oveľa viac. Tretí Švéd Andre Myhrer 66 stotín a štvrtý jeho krajan Mattias Hargin 0,85 s. Minimálne výkon tretieho Švéda Jensa Byggmarka, desiateho v celkovom poradí, bol zaujímavý pre 24-ročného Žampu, ktorý na neho strácal len 46 stotín a je známy výbornými druhými kolami. Jeho mladší brat Andreas Žampa s číslom 56 stratil 5,66 s a pred druhou jazdou to bola 38. pozícia.

Mužský slalom sa na rozdiel od ženského išiel na náročnom profile. Kým Golden Eagle (Zlatý orol) sa vyznačuje rytmikou, spodná časť kopca Birds Of Prey (Draví vtáci) je plná zlomov, naklonení a kompresií. Keď sa k tomu pridal ničiaci sa povrch, na Adama Žampu nečakala žiadna vášnivá jazda, ale tvrdý boj. S podmienkami sa popasoval senzačne, v náročných úsekoch s bránkami v prelomových odskokoch si držal líniu, strategicky neriskoval priamy oblúk a sústredil sa na plynulé výjazdy do plošín. Bez výraznejšieho zaváhania dosiahol široko-ďaleko najlepší čas. V jeho okolí mali všetci súperi značné problémy, z piatich pretekárov pred Slovákom štyria vypadli a bývalý majster sveta Ivica Kostelič zaostal takmer sekundu. Vypadli aj dvaja pretekári po Žampovi a výkonom sa mu ako-tak priblížil s 38-kou iba Kanaďan Trevor Philp, ktorý za ním zaostal 66 stotín.