Main Content

Rekordné peniaze pre anglickú ligu? Zlá správa pre futbal!

pondelok, 16. február 2015 09:48 | Autor: Filip Chudý

Rekordné peniaze pre anglickú ligu? Zlá správa pre futbal!
Rekordné peniaze pre anglickú ligu? Zlá správa pre futbal! | zdroj: © TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma, alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého

V minulých dňoch bolo oznámené, že anglické televízie Sky Sports a BT Sport zaplatili za trojročné vysielacie práva na domácu súťaž rekordných 5,136 miliardy libier. Je to nárast približne o 68 % oproti súčasnému kontraktu. A to analytici očakávali, že táto suma nepresiahne 4 miliardy libier, lenže evidentne sa sekli. Aj preto sa najprv veľa ľudí pýtalo, či to nie je náhodou jeden z vtipov anglických médií, keďže podobné produkujú vo veľkom denne, lenže nie je. Tieto dva platené televízne kanály si asi spočítali, že nielenže sa im táto suma za tri roky vráti, ale ešte aj na celom projekte výrazne zarobia, veď inak by toho nešli. Či sa nemýlili, to ukáže až čas, pre ich dobro len dúfam, že im odhady ziskov nerobili tí istí finančníci, lebo miliarda hore a dole je značný rozdiel. V každom prípade, to teraz anglické kluby trápiť nemusí, tie sú spokojné, že budú ešte bohatšie, lenže zároveň je to zlá správa pre futbal ako celok.

Po novom tak možno očakávať, že medzi 30 klubmi s najväčší príjmami na svete bude všetkých 20 z anglickej ligy, pričom bude jedno, či to bude majster Manchester City, alebo hocaký no name city z posledného miesta. Konkurovať im finančne budú môcť iba veľkokluby zo zvyšných top líg, zvyšok nemá šancu. Samozrejme, možno povedať, že všetky anglické kluby patrili medzi najbohatšie aj doteraz, čiže žiadna zmena akoby nestala, lenže to je omyl, tá totiž prichádza. Teraz sa rozdiel medzi klubmi ešte viac zvýrazní, čo spôsobí, že svet futbalu bude stereotypnejší, ergo nudnejší a aj zvrátenejší.

Nie je to tak dávno, čo medzi úzku špičku v pohárovej Európe patrili aj kluby, ktoré za to vďačili dlhodobo dobrej práci s mládežou, za všetkých stačí spomenúť najžiarivejší príklad Ajax Amsterdam. No dnes je to klub, ktorý už deväť rokov za sebou nehral v jarnej časti Ligy majstrov a veľa vody za ten čas nenamútil ani v Európskej lige. Určite to nie je v tom, že by zrazu zle pracoval s mládežou, ide skôr o to, že už nemá priestor na výsledkovú žatvu. Ak totiž nejaký hráč v jeho drese, či v jemu podobných kluboch, čo i len trochu ukáže potenciál, okamžite ho kupuje zazobaný klub. No kým v začiatkoch to bývali iba konkurenčné veľkokluby, v nedávnej minulosti to už boli aj priemernejšie kluby, pričom všetko smeruje k tomu, že onedlho to budú aj podpriemerné kluby z anglickej ligy.

Najhoršie mužstvá anglickej ligy budú totiž výrazne viac bohatšie oproti klubom, ktoré písali dejiny futbalu. A keďže o rozprávkové príjmy nikto nebude chcieť prísť, určite budeme svedkami toho, že o záchranu bojujúce kluby anglickej ligy budú nakupovať hotových hráčov z klubov, ktorým z historického hľadiska nesiahajú ani po členky. Vďaka tomuto sa kvalitatívne ešte viac oslabí aj Liga majstrov, v ktorej sme už teraz svedkami veľkého množstva jednoznačných výsledkov a bude ešte horšie. Namiesto toho, aby sa európska klubová špička rozširovala, bude sa len zužovať, čo je pre futbal veľmi zlá správa.

A zároveň si ani nemyslím, že to pomôže k ďalšiemu rozvoju anglickej ligy. Bude síce do nej prúdiť ešte viac kvalitných legionárov, lenže na ihrisku môže byť naraz iba jedenásť hráčov. A môžete si byť istí, že väčšina náhradníkov bude so svojou pozíciou spokojná, pretože aj toto teplé miestečko na striedačke im zabezpečí rozprávkové peniaze. Veď na čo bojovať o česť a slávu inde, keď za nohy zabalené v deke budú mať výrazne lepšie zaplatené... A táto skupina hráčov, ktorá bude prinajlepšom herne stagnovať, bude zároveň zaberať miesto domácim „hladným“ hráčom, pretože keď niekomu budú platiť minimálne 50 000 libier týždenne, čo verte, že budú, lebo si to budú môcť dovoliť, potom by mal byť aspoň na tej lavičke.

Ale rozvoj anglického reprezentačného a ligového futbalu, je to najmenej, čo ma trápi. Skôr sa treba postarať o to, aby futbal ako celok doplatil čo najmenej na finančnú dominanciu jednej súťaže. No veľmi ťažko sa to dosiahne, pretože na toto asi finančné fair-play nevymyslia. Bojovať možno proti tomu iba tak, že si od anglického klubu vypýtate za prestup aspoň dvakrát viac, akoby ste pýtali od iných, ale ani to situáciu nevyrieši.