Main Content

Lyžovanie-MS: Nemecká kliatba, "Fenni"zarobila 109tisíc, zlaté zbohom "SuperTiny

pondelok, 16. február 2015 12:05 | Autor: TASR

Vail/Beaver Creek 16. februára (TASR) - Najprv to vyzeralo na rakúsko-slovinskú šou a neskôr na rakúsko-slovinsko-americkú. Do 11-chodového menu MS v alpských lyžiarskych disciplínach sa však zamiešali aj dve špecialitky zo Švajčiarska a Francúzska. Nie hocijaké, lebo Patrik Küng vyhral najpútavejšiu disciplínu, teda mužský zjazd a Jean-Baptiste Grange to celé v slalome zavŕšil. A zabránil tešiť sa z aspoň jedného zlata Nemcom, ktorí sú bez majstrovského titulu v mužskej kategórii od roku 1999, teda 13 šampionátov v rade. Za týchto 26 rokov nazbierali len 4 medaily nižšieho lesku, z toho dve v záverečnom slalome uplynulého podujatia.

V zákulisí bielych svahov sa začína povrávať o nemeckej kliatbe za to, že v roku 1989 dobyl kráľovský zjazd "nespravodlivo" Hansjörg Tauscher. Muž, ktorý predtým ani potom už nič výraznejšie nedokázal. Vo Vaile, áno v centra uplynulého diania, odstavil na ďalšie priečky štvoricu vysokofavorizovaných Švajčiarov a poukazovalo sa na to, že okrem podmienok dňa využil aj málo náročnú trať. Vail potom dostal do organizácie ďalšie dva šampionáty (1999 a 2015), ale ťažisko súťaží sa prenieslo do Beaver Creeku a na svah Birds of Prey.

Medailové zrkadlo týchto MS ukázalo najkrajšiu tvár Rakúsku s 5 zlatými a celkovo 9 kovmi. Aj druhé miesto domácich USA je "v poriadku", hoci Lindsey Vonnová prepadla a na poslednú chvíľu všetko zachránili Ted Ligety s Mikaelou Shiffrinovou. Po americky - okázalými titulmi, ktoré napísali históriu. Úžasné je tretie miesto Slovinska, lebo ho tvorí jediná žena a Tina Mazeová sa Američanom vyrovnala v zlate, akurát pridala "už iba" jedno striebro. Mazeová spolu s Rakúšanmi Annou Fenningerovou a Marcelom Hirscherom tvoria trojicu hrdinov šampionátu s rovnakou bilanciou 2-1-0.

Kto je ale premiant majstrovstiev? Hirscher môže ísť z kola von, lebo jedno zlato má zo súťaže družstiev. V prospech Fenningerovej hovorí plus jedno štvrté miesto, kým Mazeová má piate. Toto by odzrkadľovala aj tabuľka odmien, ktorú zverejnila APA a podľa ktorej je na čele Rakúšanka so zárobkom 109.000 eur (vyplácaných v hodnote 115.000 švajčiarskych frankov). Slovinka si zarobila len o 4 tisícky menej, Hirscher v prepočte necelých 70.000 eur. Lenže pri tesnotke rôznych čísiel by sa mali brať do úvahy aj ďalšie súvislosti a to napríklad fakt, že Mazeová ako jediná z tejto trojice absolvovala celý program MS, teda šesť súťaží a dva merané tréningy na zjazd za 13 dní. Ešte aj v záverečnom slalome, na ktorý mala po takmer trojtýždnnej pauze iba deň tréningu, dokázala ísť do prvej desiatky (8. miesto). V cieli druhého kola bola totálne zničená po dvoch jazdách, v ktorých k skvelej technike a prehľadu už nedokázala dodať esprit, tobôž jej tradičnú gradáciu v cieľovom spáde. Tina sa stala majsterkou sveta v zjazde, teda v kráľovskej disciplíne a v kombinácii, ináč zvanej disciplína zjazdárskej všestrannosti. To dokresľuje osobnosť o čosi viac ako Fenningerovej (tiež úžasné) tituly v super-G a v obrovskom slalome.

K súvislostiam MS treba tiež zobrať do úvahy, že Mazeová na rozdiel od ostatných súperiek takto funguje celú zimu a celé sezóny. Pred dvoma rokmi jej to pri fantastickej forme umožnilo vytvoriť - zdravým rozumom neuchopiteľný - svetový rekord v počte bodov celkovej klasifikácie Svetového pohára. V tejto zime sa k azda neprekonateľnému míľniku 2414 bodov ani nepriblíži, ale za štandardných okolností jej druhý veľký glóbus nemôže ujsť. Ak ho získa, nepochybne skončí kariéru, lebo v 31 rokoch má toho plné zuby a už niet méty, ktorú by nedosiahla. "V júni alebo v júli zverejním moje rozhodnutie," konštatovala Slovinka a médiá v jej krajine to označujú za hotovú vec.

Kým Mazeová sa ako 13-násobná medailistka s vrcholnými podujatiami rozlúčila v Beaver Creeku senzačne a veľmi úspešne, niektoré ďalšie veľké postavy alpského lyžovania nemôžu hovoriť ani o dôstojnom "zbohom". Domáci 37-ročný miláčik Bode Miller bol dokonca rád, že prežil nepríjemný súťažný pád. V lete by sa mal rozlúčiť aj 35-ročný Chorvát Ivica Kostelič, ktorého celá sezóna vyznieva rozpačito. Na MS neoslnili ani dve superhviezdy najsilnejšej alpskej veľmoci Mario Matt a Benjamin Raich a sotva to potiahnu do MS 2017, v ich prípade nejde totiž len o vôľu, ale aj o miestenku v štvorčlennej národnej kvóte šampionátov. Obaja majú nad 35 rokov a takmer bratsky si podelili 4 zlaté z MS a 3 zlaté zo ZOH.

Lyžiarsky šoubiznis sa nemusí báť o Lindsey Vonnovú. Americká superstar má iba 30 a pred sebou víziu štartu na ZOH 2018, lebo vlaňajšie hry v Soči pre zranenie vynechala. Ešte predtým bude jej cieľom vrátiť sa na výrazné medailové pozície MS, v roku 2017 vo švajčiarskom St. Moritzi.