Main Content

Zaujímavosti k prvým zápasom 16-finále Európskej ligy 2014/2015

štvrtok, 19. február 2015 10:35 | Autor: Jakub Vaverka

Zaujímavosti k prvým zápasom 16-finále Európskej ligy 2014/2015
Zaujímavosti k prvým zápasom 16-finále Európskej ligy 2014/2015 | zdroj: © TASR

Po úvodných osemfinálových dueloch Ligy majstrov sa k slovu dostáva aj o niečo menej sledovaná Európska liga. V európskej pohárovej súťaži číslo dva sú na programe prvé zápasy šestnásťfinále. Prinášame vám súhrn zaujímavosti k týmto duelom.

Na programe je dovedna 16 zápasov, z ktorých sa prvých osem začína zhodne o 19:00, druhá osmička duelov začne o 21:05. 24 postupujúcich zo skupinovej fázy Európskej ligy doplnilo osem tímov, ktoré skončili na tretej pozícii v skupinách Ligy majstrov.

Kluby, ktoré hrali na jeseň v Champions League a jar strávia v európskej klubovej súťaži číslo dva sú: Liverpool FC, Athletic Bilbao, Ajax Amsterdam,  AS Rím, Olympiacos Pireus, Zenit Petrohrad, Sporting Lisabon a Anderlecht Brusel.

Zaujímavý zápas sa črtá medzi Škrtelovým Liverpoolom a tureckým Besiktasom. BJK hralo v Anglicku túto sezónu už dvakrát, keď najprv tím Slavena Biliča nestačil v predkole Ligy majstrov na Arsenal a v skupinovej fáze Európskej ligy si zmeral sily aj s londýnskym Tottenhamom.

Dnes môžu dostať v zápasoch Európskej ligy šancu aj viacerí Slováci. V drese Liverpoolu Martin Škrtel, za poľskú Legiu Varšava Dušan Kuciak (Ondrej Duda stále nie je zdravotne fit), kraj obrany Dynama Moskva by mal hájiť Tomáš Hubočan a otázny je štart Mareka Hamšíka za SSC Neapol, ktorý musel cez víkend striedať pre menšie zranenie.

Celý Wolfsburg je pred zápasom so Sportingom Lisabon v očakávaní, či opäť gólovo exploduje holandský strelec Bas Dost. Kanonier z krajiny tulipánov naposledy zošrotoval štyrmi gólmi Leverkusen, predtým dvakrát udrel proti Bayernu.  Celkovo dal v tejto ligovej sezóne 9 gólov 10 zápasoch, má naozaj výbornú formu.

V podobnej situácii ako Dost je aj 21- ročný Harry Kane, ktorý dal v 35 zápasoch v tejto sezóne 23 gólov a Kohúti z Londýna sa budú na jeho presné zásahy spoliehať aj dnes proti talianskej Fiorentine.  Fialky patria v tejto sezóne medzi milé prekvapenia a radi by na White Hart Line aspoň remizovali.

V Európskej lige pokračujú aj kluby, ktoré si na jeseň zmerali sily s naším zástupcom, Slovanom Bratislava. Švajčiarsky Young Boys Bern nemal šťastie na žreb, keď bude čeliť anglickému Evertonu, Hamšíkov Neapol cestuje do tureckého Trabzonu.

Veľmi zaujímavé meranie síl sa črtá medzi holandským PSV a ruským Zenitom Petrohrad. Tím, ktorý kraľuje Eredivise je v hernej pohode, z posledných 12 zápasov 11 duelov vyhral, zatiaľ čo ruský celok nehral od decembra súťažný zápas a i keď má za sebou kvalitnú prípravu, hrať súťaž je predsa len iné.

Kompletný program Európskej ligy nájdeteTU.

Na Európsku ligu si môžete staviť aj v našej tipovacej ligeTU.

 

Tip dňa:

PSV Eindhoven – Zenit Petrohrad, víťazstvo domácich

Kurz na rozohraných domácich je v našej tipovacej lige 2,39 a to je vzhľadom na aktuálnu formu PSV pomerne komfortná hodnota. Zenit rozhodne necestuje do Holandska v pozícii favorita a bude to mať proti PSV, ktoré ako vyššie spomíname, má jednu z najlepších foriem v Európe, skutočne ťažké. Oplatí sa risknúť víťazstvo domácich, ktorí si nič iné ako prvý krok k postupu nepripúšťajú. Hostia nehrali súťažný zápas od konca minulého roka, to by sa malo odzrkadliť.