Main Content

Majstrovstvá sveta s 48 tímami? Ale Figu!

sobota, 21. február 2015 10:13 | Autor: Jakub Mihálik

Majstrovstvá sveta s 48 tímami? Ale Figu!
Majstrovstvá sveta s 48 tímami? Ale Figu! | zdroj: © TASR

Luis Figo v rámci svojej prezidentskej kampane uvažuje o rozšírenie majstrovstiev sveta na 48 tímov. Nápad to rozhodne dobrý nie je.

Komentár Jakuba Mihálika

Len niekoľko dní uplynulo od uzavretia oficiálnych kandidatúr, na ktoré potrebovali ašpiranti na post prezidenta FIFA podporu národných futbalových zväzov. Je známe, že proti sedemnásťročnému panovaniu Seppa Blattera vystúpili traja relevantní kandidáti, ktorí svojimi osobnosťami ponúkajú dostatočnú protiváhu súčasnému prezidentovi.

Čo však nebolo známe, boli vízie, s ktorými sa budú uchádzať o post prvého muža svetového futbalu. Ako prvý so svojimi novátorskými myšlienkami vystúpil bývalý hviezdny futbalista, Luis Figo. Nečudo, čas sa kráti a pri obrovskej podpore, ktorej sa teší Blatter, treba čo najskôr začať agitovať pred májovými voľbami. 

Luis Figo si už krátko po oznámení kandidatúry získal podporu, nielen mnohých futbalových zväzov (o tie ide), ale aj futbalových osobností ako José Mourinho, či David Beckham (o tých ide už menej), označujúcich bývalého hráča Barcelony, Realu, či Interu Miláno za toho jediného správneho kandidáta. Preto sme s napätím čakali na to, čím chce Luis Figo zaujať.

Okrem tradičných miliónových „detailoch“, ktoré by vylepšili hospodárenie FIFA s veľkými finančnými prostriedkami, zaujal najmä Figov nápad s rozšírením počtu účastníkov majstrovstiev sveta. Podľa Figa by v budúcnosti mohlo šampionát hrať 40 až 48 tímov. Šampionát by trval dlhšie, hral sa na dvoch kontinentoch, čo by podľa Figa znamenalo viac peňazí, ktoré by mohli byť rozdelené medzi menej rozvinuté krajiny. Tie by navyše mali väčšiu šancu zahrať si s futbalovou elitou, lebo rozšírenie o 8, či 16 tímov by sa malo týkať hlavne krajín mimo Európy. 

Rozumiem Figovmu ťahu. Hoci pôsobí zúfalo. Sepp Blatter sa teší obrovskej podpore práve v krajinách, na ktoré v minulosti všetci kašľali. Afrika, Ázia a Oceánia sú najväčšie bašty jeho podpory. Figo týmto prísľubom dúfa v to, že vidina účasti na MS zahmlí zrak krajinám tretieho sledu a Blatterova pozícia v rozvojom svete bude otrasená. Rozumiem, že ak chce potvrdiť pozíciu revolucionára, treba prísť s niečim revolučným. Rozumiem, že s FIFA treba niečo robiť. Ale...odtiaľ potiaľ.

Ak je niečo vo svete futbalu, na čo by si len málokto nechal siahnuť, je to práve formát majstrovstiev sveta. Ľudia protestujú proti FIFA. Protestujú proti spôsobu, akým sa usporiadavajú niektoré šampionáty. No len málokto sa nájde, kto by protestoval proti samotnému systému turnaja.

Futbalový šampionát je nasjledovanejšou športovou udalosťou. Prehliadkou toho skutočne najkvalitnejšieho, čo futbal zo všetkých kútov sveta ponúka. Snáď nebudem za zlého proroka, ak poviem, že rozšírením počtu tímov by klesla kvalita. Tímy druhého, či tretieho sledu z kontinentov mimo Južnej Ameriky a Európy už teraz majú problém s prienikom zo základných skupín a v porovnaní s top tímami hrajú druhé husle. S rožšírením o 50% by kvalita výrazne poklesla.

V doterajšej histórii sa vždy počet účastníkov veľkých turnajov menil v závislosti na usporiadanie sveta. Majstrovstvá sveta sa rozšírili po tom, čo zánikom koloniálnych dŕžav, rozpadom krajín ako Sovietsky zväz, Juhoslávia, Československo a ďalšie, vzniklo veľký počet nových štátov. Aj Európa, hoci oneskorene, na tento jav zareagovala. Aké odôvodnenie by však malo Figovo rozširovanie?

Nemyslím si, že by bolo nutné siahať na integritu súčasného modelu. Už vôbec nie, ak by sa to malo dotknúť fanúšika. Mal som to šťastie, že som zažil unikátnu atmosféru majstrovstiev sveta. Popri skvelom futbale najviac fanúšikov zabávalo to, že sa mohli stretnúť s ľuďmi z celého sveta, ktorých by inokedy stretli len ťažko. Mohli sa podpichovať pred zápasmi, oslavovať spoločne po nich. Usporiadanie šampionátu, nie v dvoch krajinách, ale na dvoch KONTINENTOCH, by túto zábavu ľuďom zobralo. Nehovoriac o samotných tímoch.  Už krajina ako Brazília bola náročná na zvládnutie presunov. Čo potom cestovanie uprostred turnaja na iný kontinent?

Asi ani netreba spomínať, čo by tento model spravil napríklad s kvalifikáciou na turnaj. Vezmime si príklad Južnej Ameriky. Ak by z nej postupovalo napríklad 8 tímov (celkovo ich je len desať), celá kvalifikácia by stratila úroveň a pomaly aj zmysel. Netreba ani spomínať to, že s väčším počtom účastníkov by turnaj trval dlhšie. Spýtajte sa účastníkov minuloročného turnaja, ako zvládajú návrat do sezóny po oddychu, ktorý bol o mesiac skrátený. Nechcete odobrať ešte aspoň dva týždne? 

Celkom fandím novým kandidátom na post prezidenta FIFA. Ktorémukoľvek. Všetkým. Zmenu treba. Netreba ju však tam, kde by nešlo o zlepšenie. Bolo by rozšírenie počtu účastníkov zlepšením? Figo borovú.