Main Content

Lyžovanie-MS: Rus Vylegžanin triumfoval v skiatlone, Bajčičák na 38. mieste (4)

sobota, 21. február 2015 17:05 | Autor: TASR

Lyžovanie-MS: Rus Vylegžanin triumfoval v skiatlone, Bajčičák na 38. mieste (4)
Lyžovanie-MS: Rus Vylegžanin triumfoval v skiatlone, Bajčičák na 38. mieste (4) | zdroj: © TASR

Falun 21. februára (TASR) - Ruský reprezentant v behu na lyžiach Maxim Vylegžanin vybojoval na MS v severských disciplínach vo švédskom Falune titul majstra sveta v skiatlone na 30 km (15 km klasicky + 15 km voľnou technikou) a konečne sa dočkal zlatej medaily z vrcholného podujatia.

V dramatickom finiši časom 1:16:25,9 h odsunul na druhé miesto obhajcu titulu a olympijského víťaza zo Soči Švajčiara Daria Colognu iba o 0,4 s. Bronz bral Kanaďan Alex Harvey (+1,6). Nórska výprava sa tentoraz medaily nedočkala, Didrik Tönseth skončil tesne za pódiom na štvrtej priečke. Jediný Slovák na štarte Martin Bajčičák obsadil 38. miesto s mankom 5:22,1 a zopakoval tak umiestnenie spred dvoch rokov na MS vo Val di Fiemme.

Skúsený 32-ročný Vylegžanin mal v doterajšej kariére prívlastok "strieborný", pretože trikrát na MS i trikrát na ZOH obsadil druhé miesto. V sobotu sa vo Falune dočkal zlata, keď zaútočil v stúpaní pred cieľom a v záverečnej rovinke odrazil aj útok topfavorita Colognu. Pre Rusko tak získal na šampionáte prvú medailu, naopak Nórsko po troch tituloch z Falunu vo štvrtej bežeckej disciplíne na medailu nedosiahlo. Desaťnásobný svetový šampión Petter Northug skončil jedenásty, líder SP Martin Johnsrud Sundby sa pre chorobu nepredstavil. Kanaďan Harvey k striebru zo štvrtkového šprintu pridal bronz.

Bajčičák sa postavil na štart svojej prvej z troch disciplín vo Falune a s najlepšími držal krok približne do piateho kilometra, keď na lídra strácal približne desať sekúnd. Postupne začal 38-ročný člen ŠKP Štrbské Pleso strácať a zaradil sa do štvrtej desiatky poľa pretekárov. Po klasickej časti skiatlonu na pätnástom kilometri prezúval na 38. priečke a túto pozíciu si držal prakticky neustále až do konca.

 

MS v severskom lyžovaní vo Falune

beh na lyžiach - skiatlon

muži (2x15 km): 1. Maxim Vylegžanin (Rus.) 1:16:25,9 h, 2. Dario Cologna (Švajč.) +0,4, 3. Alex Harvey (Kanada) +1,6, 4. Didrik Tönseth (Nór.) +3,4, 5. Maurice Manificat (Fr.) +10,2, 6. Calle Halfvarsson (Švéd.) +22,8, 7. Niklas Dyrhaug (Nór.) +25,9, 8. Jevgenij Belov (Rus.) +26,7, 9. Jean-Marc Gaillard (Fr.) +27,6, 10. Marcus Hellner (Švéd.) +31,9..., 38. Martin BAJČIČÁK (SR) +5:22,1

 

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o výsledky