Main Content

Lyžovanie-MS: Johaugová získala zlato v skiatlone: "Išlo sa mi ľahko" - SÚHRN

sobota, 21. február 2015 19:05 | Autor: TASR

Falun 21. februára (TASR) - Nórska bežkyňa na lyžiach Therese Johaugová získala zlatú medailu v skiatlone na MS v severských disciplínach vo švédskom Falune. Na 2x7,5 km klasickou a voľnou technikou dosiahla čas 40:57,6 min, druhá skončila s odstupom 5,7 s jej krajanka Astrid Uhrenholdt Jacobsenová. Bronz patrí domácej Švédke Charlotte Kallovej (+6,0). Obhajkyňa titulu Nórka Marit Björgenová sa musela uspokojiť so šiestym miestom. Slovenky neštartovali.

Dvadsaťšesťročná Johaugová si pripísala piaty titul zo svetových šampionátov, tretí v individuálnych súťažiach. Na konte už má zlaté medaily z MS 2011 v Oslo na 30 km voľne i v štafete a z MS 2013 vo Val di Fiemme na 10 km voľne a v štafete. V sobotu vo Falune zaútočila približne tri kilometre pred cieľom na záverečnom stúpaní, keď sa odpútala z trojčlennej vedúcej skupinky od Jacobsenovej i Fallovej a s prehľadom si prišla po celkový triumf. V dráme o striebro Jacobsenová tesne predstihla 45.000 divákmi mohutne podporovanú Kallovú.

"Získať zlato tu vo Falune bol môj veľký cieľ a je skvelé, že sa mi to podarilo už na prvej dlhej trati," povedala v cieli zlatá Johaugová. "Tvrdo som pred šampionátom trénovala a výsledok sa dostavil. Chcela som od začiatku diktovať tempo a súperky unaviť a po prezutí som vedela, že zaútočím. Išlo sa mi ľahko, cítila som sa na trati veľmi dobre, hoci to boli náročné preteky. Som šťastná." Nóri majú z troch doterajších bežeckých súťaží vo Falune tretiu zlatú medailu.

Topfavoritka a víťazka štvrtkového šprintu na MS Björgenová patrila do šesťčlennej elitnej skupiny, ktorá prišla na prezúvanie v polovici trate po klasickej časti pretekov v rozpätí desiatich sekúnd, vo voľnej technike ale postupne čoraz viac strácala na najlepšie. Nenadviazala tak na svoje víťazstvá v štyroch predchádzajúcich skiatlonoch na vrcholných podujatiach. Od roku 2009 prvýkrát skončila na MS mimo pódia. V cieli bola napokon šiesta s mankom 1:33,2, pred ňu sa ešte dostali aj štvrtá Fínka Kerttu Niskanenová a piata Švédka Sofia Bleckurová. "Mala som dnes veľmi ťažké nohy, vôbec mi to nešlo," tvrdila sklamaná Björgenová.

Slovenky v sobotu v skiatlone neštartovali, Alena Procházková a Barbora Klementová dali prednosť oddychu pred nedeľňajším tímšprintom dvojíc.

MS v severskom lyžovaní vo Falune

beh na lyžiach - skiatlon

ženy (2x7,5 km): 1. Therese Johaugová (Nór.) 40:57,6 min, 2. Astrid Uhrenholdt Jacobsenová (Nór.) +5,7, 3. Charlotte Kallová (Švéd.) +6,0, 4. Kerttu Niskanenová (Fín.) +1:05,7, 5. Sofia Bleckurová (Švéd.) +1:07,4, 6. Marit Björgenová (Nór.) +1:33,2, 7. Heidi Wengová (Nór.) +1:41,3, 8. Riitta-Liisa Roponenová (Fín.) +1:41,6, 9. Maria Rydqvistová (Švéd.) +1:43,2, 10. Eva Vrabcová- Nývltová (ČR) +1:43,8