Main Content

Lyžovanie-MS: Nóri zlatí v tímšprinte, Mlynár so Segečom ďaleko od postupu

nedeľa, 22. február 2015 16:05 | Autor: TASR

Falun 22. februára (TASR) - Nórski bežci na lyžiach Finn Haagen Krogh a Petter Northug si suverénnym spôsobom vybojovali zlaté medaily v tímšprinte voľnou technikou na MS v severských disciplínach vo švédskom Falune. Vo finále na 6x1,4 km vyhrali s náskokom 5,64 s pred obhajcami titulu z Ruska, bronz patrí Talianom (+5,73). Slováci Peter Mlynár a Andrej Segeč zostali po chybe v semifinále ďaleko za bránami postupu medzi elitnú desiatku.

Vo finálovej jazde zaútočili pred polovicou trate dva favorizované severské tímy Nórsko a Švédsko. Krogh posunul Nórov na čelo, po 4,2 km odovzdával Northugovi s takmer trojsekundovým náskokom a dvojica svoj odstup od prenasledovateľov neustále zvyšovala. V závere už o ďalšom nórskom zlate nebolo pochýb, v dramatickom boji o ďalšie cenné kovy uspeli obhajcovia Rusi v zložení Alexej Petuchov, Nikita Krjukov pred dvojicou z Talianska. Na Nemecko zostalo rovnako ako medzi ženami štvrté miesto.

Northug tak už má na konte spolu 11 zlatých medailí zo svetových šampionátov a potvrdil pozíciu historicky najlepšieho muža v severských disciplínach v tejto štatistike. Po šiestej bežeckej disciplíne na prebiehajúcich MS vo Falune má Nórsko na konte už päť titulov a jasne potvrdzuje dominanciu v tomto športovom odvetví.

Slovenskí bežci Mlynár a Segeč skončili v semifinále na 11. mieste spomedzi štrnástich štartujúcich dvojíc, keď pokazili jednu z odovzdávok. Na prvom úseku sa všetky tímy držali v "balíku", Slovákom patrila desiata priečka. Na druhej odovzdávke Segeč nesprávne posunul štafetu späť na Mlynára a slovenská dvojica nabrala po chybe výraznú stratu na vedúcu deväťčlennú skupinu. V polovici trate na méte 4,2 km už Slováci na 11. mieste zaostávali za Nórskom o takmer pol minúty a nemali tak šancu zasiahnuť do boja o postup. Do cieľa napokon dobehli na jedenástej priečke s mankom 1:42,95 min na Nórov.