Main Content

Analýza Ligy majstrov: Chelsea - Manchester United, Barcelona - Shakhtar Donetsk

streda, 6. apríl 2011 16:12 | Autor: Martin Gregor

Analýza Ligy majstrov: Chelsea - Manchester United, Barcelona - Shakhtar Donetsk
Analýza Ligy majstrov: Chelsea - Manchester United, Barcelona - Shakhtar Donetsk | zdroj: Martin Gregor pre Sport7.sk, foto SITA

Po včerajšom “predjedle“ v podobe zápasov Realu s Tottenhamom (4:0) a Interu Miláno so Schalke (2:5) nás dnes večer čaká hlavný chod v podobe dvoch mimoriadne atraktívnych súbojov Chelsea s Manchestrom United a Barcelony so Shakhtarom Donetsk.

FC Chelsea – Manchester United, 20.45

Súboj gigantov. Inak sa nedá nazvať dnešný duel medzi FC Chelsea a Manchestrom United. Dva najúspešnejšie tímy posledných rokov anglickej Premier League si zmerajú sily trochu predčasne už vo štvrťfinále Ligy majstrov. Väčšina Anglicka dúfala, že sa tak stane až neskôr – vo finále na Wembley.

Londýnska Chelsea, ktorá neprežíva práve najlepšiu sezónu (sedem kôl pred koncom je ich nádej na zisk domáceho titulu minimálna) má s Manchestrom v posledných sezónach vynikajúcu bilanciu. Ancelottiho zverenci nepodľahli United už v deviatich zápasoch v rade. Ak budú chcieť “Fergusonovci” cez Chelsea postúpiť budú musieť túto nepriaznivú bilanciu zlomiť dnes, alebo v odvete na Old Trafford.



Chelsea a Manchester United si rozdelili posledných 6 majstrovských titulov v Premier League (3x Chelsea, 3x ManU). Tento fakt len potvrdzuje ich dominanciu na Britských Ostrovoch. 

Fanúšikovia oboch táborov majú ešte v čerstvej pamäti Moskovské finále Champions League zo sezóny 2007/2008, kedy Manchester zdolal „The Blues“ až po penaltách.

1.marca tohto roku sa na Stamford Bridge stretli naposledy. Na štadióne Chelsea sa zrodilo víťazstvo domácich 2:1. Stretnutie bolo veľmi nervózne, čo vyvrcholilo pozápasovou kritikou Fergusona na adresu rozhodcov. Tréner “červených diablov” za ňu dostal dištanc až na 5 zápasov.

Výkony Manchestru United v tejto sezóne Ligy šampiónov sú pomerne odlišné oproti tým, ktoré predvádzajú v domácej lige. Ich výsledky sú síce na oboch frontoch vynikajúce (v lige je prvý, v lige majstrov zatiaľ neprehral) no spôsoby ich víťazstiev sa výrazne líšia. V Premier League sú totiž United jasne najofenzívnejším mužstvom (strelili 68 gólov, druhý Arsenal ich má o 10 menej), naopak v Lige majstrov strelili len 9 gólov. To je najmenej spomedzi všetkých klubov, ktoré postúpili medzi osem najlepších. Nesmieme však zabúdať na to, že najmenej ich aj dostali (len 2).

Ofenzívnu silu Manchestru nemôžeme v žiadnom prípade podceňovať. Wayne Rooney je opäť vo vynikajúcej forme, ktorú potvrdil víkendovým hetrikom do siete West Hamu. Dimitar Berbatov je stále najlepším strelcom Premier League a mladík Chicharito Hernandez strieľa tiež oveľa viac gólov ako sa od neho v prvej sezóne na Old Trafford očakávalo.  Ofenzívnu silu Red Devils dopĺňa aj navrátilec Valencia a stále nebezpečný Nani.

Výraznou slabinou Manchestru môže byť pozícia stopérov. Fergusona síce teší návrat Vidiča, no výkony druhého stopéra mladého Smallinga sú veľmi kolísavé. Na jednom z najkľúčovejších postov citeľne chýba dlhodobo zranený Rio Ferdinand. Ešte máme v živej pamäti zmätky stopérov Red Devils proti Marseille, no vtedy okrem Ferdinanda chýbal aj Vidič, namiesto ktorého hral popri Smallingovi Brown.  Myslíme si, že Chelsea by mohla túto slabinu dnes využiť aspoň na jeden gól.

Obrovskou ofenzívnou silou disponuje aj Chelsea – Anelka je so siedmimi gólmi druhým najlepším strelcom tejto súťaže. Drogba sa opäť dostáva do formy, čo potvrdil krásnou gólovou hlavičkou do siete Stoke. Otáznik visí nad Torresom, ktorý od príchodu do tímu “The Blues” za 50 miliónov eur ešte stále neskóroval.

Na základe posledných výsledkov oboch mužstiev usudzujeme, že v lepšej forme hrá Manchester. Ten naposledy prehral s Liverpoolom (6. marca), odvtedy vyhral nad Marseille, Boltonom, Arsenalom a West Hamom. Chelsea síce neprehrala už 7 zápasov, no v dvoch z posledných 3 zápasov zaváhala so súpermi, s ktorými by mala jasne vyhrať. Naposledy získala len bod na pôde Stoke (pričom bolo Stoke lepším mužstvom!), predtým doma len remizovala 0-0 s Kodaňou. Dokázala však poraziť silný Manchester City (2-0).

Mali sme možnosť vidieť oba víkendové zápasy týchto mužstiev. Manchester predviedol fantastický výkon proti West Hamu, kde dokázal vývoj stretnutia otočiť z 0-2 na 4-2. Chelsea sa naopak výrazne trápila na pôde Stoke City. V závere zápasu sa zdalo, akoby si hráči Stoke s hráčmi Chelsea dresy vymenili. Domáci totiž nastrelili Chelsea niekoľko krát konštrukciu bránky a Petr Čech musel viackrát predviesť priam čarovné zákroky na bránkovej čiare. 

Určite vás zaujíma náš tip na výsledok stretnutia. Ofenzívnu silu oboch mužstiev sme nespomínali len tak náhodou. Dnes totiž investujeme naše peniaze do toho, že obe mužstva v tomto zápase skórujú. Na BetClic si môžete na túto stávkovú udalosť staviť s atraktívnym kurzom 1,95. Chelsea si uvedomuje, že musí doma skórovať, no a ofenzívna sila Manchestru je tiež nespochybniteľná.

Náš tip: Oba tímy skóruju [ kurz 1,90 na BetClic ]

FC Barcelona, Shakhtar Donetsk, 20.45

Vybrať si z dnešnej ponuky štvrťfinálových stretnutí, ktoré sledovať priamo v televízií bude pre mnohých z nás veľmi obtiažne. Okrem zápasu Chelsea s Manchestrom nás totiž čaká na Nou Campe konfrontácia ďalších dvoch vynikajúcich mužstiev. Barcelona privíta ambiciózny Shakhtar Donetsk a kto si myslí, že Katalánci prejdú týmto dvojzápasom bez škrabancov sa veľmi mýli.



Podľa nás bude robiť ukrajinský majster Barcelone možno ešte väčšie problémy ako Arsenal v osemfinále. Nedávno to potvrdil aj tréner Barcelony Pep Guardila, ktorý si pred žrebovaním štvrťfinále neželal len jedného súpera - Shakhtar! A keď Ukrajinci vzbudzujú rešpekt u trénera najlepšieho tímu na svete vzbudzujú rešpekt aj u nás.

Shakhtar sa prebojoval do štvrťfinále najsuverénnejším spôsobom zo všetkých mužstiev. AS Rím vyradil s celkovým skóre 6-2 (vonku 2-3, doma 3-0). Barcelona vyradila Arsenal so skóre 4-3 (vonku prehrala 2-1, doma vyhrala 3-1).

Vyradiť Arsenal bolo pre postupujúce kluby v posledných rokoch skôr kliatbou, ako šťastím. Za posledných sedem sezón totiž všetky tímy, ktoré ukončili púť Arsenalu vypadli hneď v ďalšom kole. To platí aj pre Barcelonu, ktorá po minuloročnom štvrťfinálovom postupe cez “Gunners” nestačila v semifinále na Inter Miláno.

Vybrať vhodný tip na toto stretnutie je pomerne zložité. Hoci Shakhtar predvádza v lige majstrov skvelý futbal je to pre nás stále pomerne dosť neznáme mužstvo. Brať do úvahy ich výsledky z domácej súťaže by mohlo byť pre nás viac zavádzajúce ako prospešné. Nesmieme však prehliadať ich ofenzívnu silu, ktorú potvrdili v zápasoch proti mužstvám ako Arsenal, či AS Rím. V štyroch stretnutiach proti dvom zástupcom silných európskych líg strelili až 9 gólov (štyri vonku). Myslíme si, že jeden gól by dnes mohli streliť aj do siete Barcelony. O tom, že strelí gól aj Barcelona sa nemusíme baviť a preto budeme aj u tohto zápasu tipovať to, že oba tímy skórujú.

Náš tip: Oba tímy skórujú [ kurz 2,00 na BetClic ]