Main Content

Lyžovanie-SP: Fenningerová a Mazeová bok po boku tretí super-G v rade - SÚHRN

pondelok, 2. marec 2015 14:05 | Autor: TASR

Lyžovanie-SP: Fenningerová a Mazeová bok po boku tretí super-G v rade - SÚHRN
Lyžovanie-SP: Fenningerová a Mazeová bok po boku tretí super-G v rade - SÚHRN | zdroj: © TASR

Bansko 2. marca (TASR) - Anna Fenningerová a Tina Mazeová pokračujú v neuveriteľnom mikrosúboji o celkovú víťazku zjazdárskeho Svetového pohára. V pondelok v bulharskom Bansku vyhrala super-G Rakúšanka so 16-stotinovým náskokom pred Slovinkou a v celkovom poradí na ňu stiahla ďalších 20 bodov. Momentálne má Mazeová k dobru 44 bodov.

Pondelňajšia súťaž sa mala pôvodne ísť v piatok a ešte pôvodnejšie v januári v rakúskom Bad Kleinkirchheime. V Bansku však v závere týždňa úradovala hmla a tak zrušili aj sobotňajší super-G. V nedeľu Fenningerová vyhrala superkombináciu pred Mazeovou a o deň neskôr si to excelentné lyžiarske univerzálky zopakovali. Na pódiu im s 28-stotinovým mankom asistovala Američanka Lindsey Vonnová. Práve tieto tri pretekárky získali v uplynulých troch sezónach veľký glóbus, vlani Fenningerová, rok predtým Mazeová s ohromujúcim a zrejme nedostihnuteľným bodovým rekordom 2414 bodov a s ešte ohromujúcejším náskokom 1313 bodov, teda číslom, ktoré by pri víťaznej forme mohli dosiahnuť a jemne prekonať obe súčasné hviezdy v celkovom súčte končiaceho sa ročníka.

Mazeová má na konte 1145 a Fenningerová 1101 bodov a do konca sezóny prestížneho seriálu sa pôjdu všetky štyri špeciálne disciplíny po dva razy, z toho druhýkrát v rámci finále v redukovanej účasti a s bodovaním do prvej 15-ky (namiesto 30-ky). Mazeová má výhodu, že v úzkej špičke jazdí aj slalom, na druhej strane ju maximálny program vyčerpáva a navyše jej súperka v nedeľu v superkombinačnom jednokolovom slalome dokázala, že sa vie zvŕtať aj medzi hustými bránkami. Štart v tejto disciplíne však vylúčila: "Sústredím sa aj na boj o malé glóbusy a potrebujem ušetriť aj nejaké sily," prezradila APA.

Na trati Marca Girardelliho bola Rakúšanka najrýchlejšia už v nedeľňajšom superobrovskom slalome do kombinácie. Teraz jej k 12. víťazstvu v pretekoch SP nezabránil ani problém s palicou, ktorú tri bránky nevedela uchopiť pevne do ruky: "Som rada, že to napokon dobre vypálilo..., snažila som sa len o to, aby som držala rýchlu líniu. Tá mi teraz ozaj sedí a je fajn plávať na víťaznej vlne. Prežívam neopísateľne krásne časy."

Dvadsaťpäťročná Fenningerová vyhrala v SP predchádzajúce tri súťaže, v ktorých štartovala. Predtým v troch skončila druhá. Medzitým boli MS a tam dobyla dve zlatá a jedno striebro. Slovinská súperka však jej forme bude určite tvrdo odolávať, keďže sama na šampionáte žiarila navlas rovnakou medailovou bilanciou.

V uplynulých troch super-G (rátajúc aj kombinačný) bola vždy najrýchlejšia Fenningerová pred Mazeovou, tá však na MS dominovala v zjazde a v superkombinácii. Trochu stratila fazónu v obrovskom slalome, ale u Mazeovej vždy ide iba o momentálnu dispozíciu a fyzické rezervy, keďže športovo-technicky patrí na všetkých frontoch do prvej trojky. To si uvedomuje aj Fenningerová v boji o obhajobu celkového prvenstva v SP: "Tina je veľmi silná a podľa mňa je favoritka, lebo pôjde o dve súťaže viac. Nevedno, ako to celé dopadne."

 

Výsledky super-G SP v Bansku:

1. Anna Fenningerová (Rak.) 1:14,59 min., 2. Tina Mazeová (Slovin.) +0,16 s, 3. Lindsey Vonnová (USA) +0,28, 4. Nicole Hospová (Rak.) +0,55, 5. Elena Curtoniová (Tal.) +0,56, 6. Viktoria Rebensburgová (Nem.) +0,66, 7. Tina Weiratherová (Licht.) +0,85, 8. Cornelia Hütterová (Rak.) +0,90, 9. Nadia Fanchiniová (Tal.) +0,96, 10. Lara Gutová (Švaj.) +1,01

Celkové poradie SP (po 24 súťažiach):

1. Mazeová 1145 b., 2. Fenningerová 1101, 3. Mikaela Shiffrinová (USA) 750, 4. Vonnová 706, 5. Kathrin Zettelová (Rak.) 586, 6. Rebensburgová 573, ... 34. Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ (SR) 134, 82. Petra VLHOVÁ (SR) 27.

poradie v super-G (5):

1. Fenningerová 372, 2. Vonnová 340, 3. Mazeová 250, 4. Gutová 216, 5. Hütterová 204, 6. Hospová 184

 

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená v 3. odseku, o 4.-6. odsek a o výsledky a poradia.