Main Content

Radšej počkať v Európe ako utekať do Zámoria? Spýtajte sa Marka Daňa

štvrtok, 19. marec 2015 10:39 | Autor: Jakub Mihálik

Radšej počkať v Európe ako utekať do Zámoria? Spýtajte sa Marka Daňa
Radšej počkať v Európe ako utekať do Zámoria? Spýtajte sa Marka Daňa | zdroj: © TASR

Mnohí ľudia pôsobiaci v hokeji v tom majú jasno. Mladý hráč musí najprv ostať v Európe, až potom môže skúsiť preraziť v Zámorí. Súčasná forma Marka Daňa je však dôkazom toho, že ani Slovan v KHL vo výchove mladých hviezd nepomohol.

Stĺpček Jakuba Mihálika

Nie, nebudem kopať do ležiaceho na zemi. Stále som presvedčený o tom, že slovenský zástupca v KHL bol dobrý nápad. Bez ohľadu na to, ako dopadol. Skôr sa chcem zamerať na iný aspekt pôsobenia slovenského klubu v najprestížnejšej európskej súťaži.

Keď Slovan začínal, jeden z argumentov v prospech jeho účasti v KHL bolo, že pomôže nádejným slovenským hokejistom a tým aj reprezentácii. Vraj sa budú stretávať s najlepšími, čím určite porastú a budeme z toho profitovať na medzinárodnej úrovni. Nemusia sa trápiť niekde na farme v Zámorí, kde aj tak neprerazia. Sčasti pravda, lebo Slovanisti tvorili základ reprezentácie predošlé tri roky. Sčasti však nie. A to kvôli mladým hráčom.

Dlhodobo sa vedie debata, či je lepšie pre slovenských hokejistov odísť v mladom veku na skusy do Zámoria, alebo ostať v Európe a odtiaľ sa pokúsiť o prienik do NHL, napríklad aj z KHL. Snáď nie je ideálnejšieho príkladu na zhodnotenie oboch možností ako príklad Marka Daňa.

Keď bol syn slávneho otca v juniorskom veku, chýry o jeho útočnom talente sa z trenčianskej Dukly niesli celým hokejovým svetom. Zabudnite na Tatara, zabudnite na Pánika, rastie nám Daňo. Pred tým, ako sa zúčastnil vstupného draftu NHL mu šancu ponúkli v Slovane. Šancu na KHL. Ak by uspel, bolo by jasné, že je pripravený stať sa hviezdou.

Vráťme sa o rok naspäť. Marko pôsobil v štvrtej lajne Slovana. Mal na konte 5 kanadských bodov v 41  zápasoch. Trápil sa. Ľudia dokonca začali hovoriť, že celý humbuk, ktorý bol okolo neho, bol umelo vytvorený. Presuňme sa do roku 2015. Len o rok starší mladík dostatočne presvedčil v AHL a teraz technickými finesami baví NHL. V polovičnom počte zápasov oproti KHL, má v NHL dvojnásobný počet bodov.

Stačilo málo. V Zámorí dali univerzálnemu útočníkovi, ktorý dokáže hrať na krídle i na pozícii centra, voľnosť. Zo štvrtej lajny defenzívneho Slovana v defenzívnej KHL dostal príležitosť tam, kde schopnosťami patrí, nie tam, kam ho radí jeho vek. A okamžite je to opäť ten ofenzívny talent, na ktorého chodia ľudia do hľadiska. (dôkaz adôkaz)

Tento recept nemožno aplikovať na všetkých. Niektorým hráčom možno slovenský účastník v KHL pomohol. Niektorým vyhovuje európsky hokej. Niektorí hráči naopak nie sú stavaní pre NHL a neuspejú tam, ani keby tam hrali desať rokov. Forma Marka Daňa však potvrdzuje, že niektorí hráči v Európe trpia, aj keď hrajú KHL, ktorá je naoko lepšia ako AHL, či kanadské juniorky.