Main Content

Slovan potrebuje extraligu, extraliga Slovan. Tak načo tie drahoty?

utorok, 24. marec 2015 19:44 | Autor: Jakub Mihálik

Slovan potrebuje extraligu, extraliga Slovan. Tak načo tie drahoty?
Slovan potrebuje extraligu, extraliga Slovan. Tak načo tie drahoty? | zdroj: © TASR

Po včerajšku je účasť Slovana v českej extralige nepravdepodobná. A klubu z hlavného mesta sa možnosti zmenšujú.

Česko z kola von. Za hokejový Slovan postupne európske súťaže odtrhávajú lístky na hokejovej sedmokráske a čím menej lístkov ostáva, tým viac sa Slovan bojí toho, že ostane naocot. Momentálne už ostávajú len dva lístky a klub z Bratislavy si musí dať veľký pozor, aby počas toľkého váhania oba neuschli a neodpadli.

Dosť bolo poézie, je načase, aby v Slovane začali uvažovať realisticky. Treba sklopiť uši a priznať, že plán osamostatnenia sa od slovenského hokeja nevyšiel, nie je to hanba. Nevyšla KHL, česká extraliga zrejme tiež. Ostáva už len EBEL. Silou mocou sa tlačiť do niečoho medzinárodného, len preto, že to je medzinárodné, hoci kvalitou to nemá ani na to domáce, je však hlúposť.

Slovan extraligu potrebuje. Opomenieme fakt, že už je jedinou z dvoch jeho možností. Naozaj však neverím, že v rakúsko-slovinsko-chorvátsko-maďarskej súťaži dokáže dlhodobo rásť. Neverím, že súboje s Linzom, či Fehervárom budú bratislavského diváka dlho baviť. Neviem si predstaviť, že súboje s absolútne neznámymi súpermi bude dlhé sezóny napĺňať krásnu halu, v ktorej Slovan hráva. Neverím, že televízie budú za vysielacie práva platiť lákavé sumy viac ako pár (a to asi doslova, dve) sezóny. Finančný aspekt je na EBEL pre Slovan zrejme najlákavejší. Čo sa stane, ak pominie? Žeby nové hľadanie nového pôsobiska? Alebo spadnutie do rakúsko-slovinsko-chorvátsko-maďarského priemeru?

Extraliga znamená pre Slovan stabilitu. Znamená preň súboje s tímami, s ktorými ho spája dlhoročná rivalita. Znamená to preň napríklad možnosť prebojovať sa do Ligy majstrov. A práve na raste tejto súťaže by mal mať, popri celej hokejovej Európe, Slovan záujem. Práve táto súťaž (hoci za mnoho rokov) môže byť všetkým, čím chcela byť KHL. Mínus náladoví oligarchovia. Z EBEL sa však do nej nedostane.

“Je načase, aby Slovan pomohol slovenskému hokeju”, zhodli sa v uplynulých týždňoch a mesiacoch viacerí, ktorí hokej vidia z prvého radu. Naša najvyššia súťaž pomocnú ruku potrebuje. V priemernej návštevnosti predbehla extraligu ešte aj britská najvyššia súťaž. To je asi tak nepredstaviteľná situácia, ako keby nás v “slovenskej hádzanej” porazil moslimský Irán. A predsa sa to deje.

Extraliga potrebuje Slovan kvôli návštevnosti. Potrebuje ho kvôli financiám. Potrebuje ho kvôli rivalitám, ktoré zapadli prachom, čo pocítila extraliga na kvalite. A zvýšená kvalita domáceho športu znamená zvyšovanie športovej kultúry.

Ešte aj ten najzarytejší odporca Slovanu ho potrebuje, aby mal koho “hejtovať”. Súčasné pokriky na Bratislavu, keď hrá Trenčín s Bystricou, už nemajú ten správny náboj.

Aj pre všetky tieto dôvody určite nebude problém Slovan “dostať” späť do extraligy, hoci priamo do nej vstúpiť sa len tak nedá.

Slovenská extraliga neustále padá. Slovan po hokejovej mape kočuje ako Eva Máziková po javisku. Jeden druhého potrebujú a ich spoločnú spoluprácu potrebuje celý slovenský hokej. Tak načo tie drahoty?