Main Content

Nemecko, Brazília, Anglicko? Kto by nám prerušil víťaznú sériu?

piatok, 3. apríl 2015 08:33 | Autor: Filip Chudý

Nemecko, Brazília, Anglicko? Kto by nám prerušil víťaznú sériu?
Nemecko, Brazília, Anglicko? Kto by nám prerušil víťaznú sériu? | zdroj: © TASR

Naša futbalová reprezentácia zvíťazila už vo ôsmom zápase za sebou. Počas tejto série čelila rôznym súperom a tiež okolnostiam, ale všetky situácie zvládla. Je vôbec momentálne na svete súper, na ktorého by sme nemali?

Komentár Filipa Chudého

Sme v polovici kvalifikácie a nestratili sme v nej ani bod, pričom v tabuľke za sebou držíme Španielsko. Ale nielen vynikajúci vstup do bojov o Francúzsko mám robí radosť, veď po pripočítaní troch víťazstiev z prípravy sa dostávame na famózne číslo ôsmich víťazstiev za sebou. Tým sme výrazne zlepšili náš predchádzajúci rekord, ktorý predstavoval maximálne tri víťazstvá v sérii. A otázkou je, kam až môže naša séria zájsť a kto ju môže prerušiť?

Vec sa má tak, že ju reálne môže ukončiť hociktoré mužstvo z prvých troch štvrtín rebríčka FIFA. V žiadnom prípade zvyšných cca 50 futbalových reprezentácií nepodceňujem, ale väčšia sila je určite v najlepšom 150-člennom poli. Samozrejme, prvých 50 reprezentácií má ešte väčšiu kvalitu, ale prípadov, že jasný papierový favorit zaváha s outsiderom, je vo svete futbalu každým víkendom viac. Lenže my sme teraz v takej forme, že je zbytočné do podrobností rozoberať, či môžeme zaváhať v najbližšom domácom zápase s Macedónskom. To síce môžeme, ale iba vtedy, ak zídeme z cesty, ktorou sme sa vydali. Ak budeme po nej kráčať ďalej, našimi reálnymi súpermi sú iné reprezentácie, pretože my sa môžeme pri zachovaní súčasného stavu merať s absolútne každým.

Najlepšou reprezentáciou na svete je Nemecko. Hovorí o tom nielen rebríček FIFA, ale hlavne zaslúžená trofej pre majstra sveta, ale je tu ale. Nemci majú po MS problémy, čo sa dalo čakať, veď rozpadla sa im obrana a hlavne skončili reprezentačnú kariéru viacerí lídri. Ak Nemcov dokázali po MS doma poraziť Poliaci 2:0, prečo by sme to nedokázali aj my, veď sme navyše nedávno v Poľsku 2:0 vyhrali. Tým nehovorím, že Nemcov by sme druhýkrát v novodobej histórii porazili – zápas na Tehelnom poli pred 10 rokmi sme vyhrali 2:0 – ale verím tomu, že by sme s nimi v súčasnosti hrali vyrovnaný zápas.

Brazília bola síce na domácich MS prefackaná, ale odvtedy aj ona vyhrala osemkrát za sebou, čiže rovnako ako my, ale tiež treba dodať, že hrala iba prípravné zápasy. Obe série priam vyzývajú na nejaký vzájomný zápas, ale za tie chce Brazília mať zaplatené, čo by boli z našej strany zbytočne vyhodené peniaze. Preto ak nás kanárici neoslovia sami, môžeme iba špekulovať nad prípadným výsledkom. Povedzme si na rovinu, herný štýl Juhoameričanov nám nesedí, ale to bol aj prípad španielskeho štýlu...

Kvalifikáciu ako my rozbehli aj Angličania, s ktorými by domáca odveta za prehru 4:0 vo Wembley bola zaujímavá. U nás by sa nám určite nestalo, že naši hráči by sa viac sústredili na štadión, ako na súpera, čo bol vlastne dôsledok krutej prehry, za ktorú sa môžeme Angličanom aj poďakovať, pretože o štyri dni sme boli v Prahe doma...

Spomínam si na tlačovú konferenciu pred prípravným zápasom Rusko – Slovensko, na ktorej sa Jána Kozáka pýtali, či je Slovensko podobné ako Belgicko, keďže tých majú Rusi v skupine na MS a potrebovali by hrať proti takému štýlu. Ján Kozák povedal, že typologicky a aj kvalitou áno, pretože kým Belgičania majú Hazarda, Mertensa a Kompanyho, my proti nim nasadíme Weissa, Stocha a Ďuricu. Po týchto jeho slovách sa vtedy väčšina slovenských tiež fanúšikov smiala, no a ja sa pýtam, kto sa smeje teraz? Maximálne tak všetci od futbalového šťastia. Mimochodom, v Belgicku sme nedávno hrali, a to keď sme boli v prvej polovici roka 2013 takmer na dne, ale domáci nás aj tak neprehrali a porazili nás až nešťastným gólom z poslednej minúty.

Družina Jána Kozáka nás donútila zamyslieť sa, kto by nás mohol v súčasnosti poraziť. Samotný tréner na to po zápase s Českom šikovne neodpovedal, Róbert Mak si s úsmevom na perách za súpera prial Brazíliu či Argentínu. Aj toto je krásna súčasnosť našej reprezentácie. Ale v žiadnom prípade nelietajme v oblakoch, pretože môže nás z nich zostreliť hociktorý súper, pričom najsilnejší je vždy ten najbližší, čiže Macedónsko.