Main Content

Hokejová reprezentácia súrne potrebuje posily, zatiaľ bieda

sobota, 11. apríl 2015 08:39 | Autor: Filip Chudý

Hokejová reprezentácia súrne potrebuje posily, zatiaľ bieda
Hokejová reprezentácia súrne potrebuje posily, zatiaľ bieda | zdroj: © TASR

Slovenská hokejová reprezentácia má za sebou polovicu prípravy pred MS. Zatiaľ je naša bilancia nepriaznivá nielen výsledkovo, ale dobre to nevyzerá ani z hernej stránky. Je evidentné, že súrne treba dotiahnuť posily.

Komentár Filipa Chudého

Zápasmi s Českom sa skončil ďalší blok záverečnej prípravy pred MS. Čo sa týka prípravných zápasov, nachádzame sa presne v polovici, keď štyri sme už odohrali a ďalšie štyri nás ešte čakajú, to je ideálny čas na to, aby sme sa pozreli, ako hokejová reprezentácia zatiaľ vyzerá. Nebudeme si klamať, zatiaľ je to v jej podaní bieda. Pritom už teraz mali tréneri k dispozícii prakticky najsilnejší možný výber hráčov, ktorí pôsobia v európskych súťažiach. V žiadnom prípade ho nemôžeme označiť za „béčko,“ pretože my už ďalších 22 lepších hráčov nemáme. Aj keby mohli hrať vo výbere všetci najlepší slovenskí hokejisti, z polovice by bol postavený z toho súčasného. Preto sme právom čakali, že ukáže smerom k MS oveľa viac.

Švédi k nám prišli prinajlepšom s „déčkom,“ z ktorého sa na MS dostane možno iba Kronwall, ale aj tak sme ich nedokázali prevýšiť, čo by sa v domácom prostredí očakávalo. Česi už majú o niečo viac zložené mužstvo k MS, ale aj u nich budú oproti nám ešte oveľa väčšie rezy, no treba povedať, že českí hokejisti sa o svoju šancu bili viac. Naši hokejisti pôsobili až zbytočne nervózne, akoby sa báli toho, že budú musieť odísť. No ak sa boja toho, že prídu do nášho mužstva ešte maximálne dve formácie, aj to možno nekompletné, čím sa zvýši konkurencia, potom od nich nemôžeme čakať, že zvládnu očakávania slovenskej verejnosti, ktorá bude chcieť na „domácich“ MS úspech, no a úspech nie je štvrťfinále...

Súčasný reprezentačný výber nemá na to, aby uspel, je v ňom až príliš veľa slabín. Ale nie je zas až tak slabý, aby po prípadnom doplnení nemohla ísť jeho sila nahor, lenže doplniť ho treba v každej formácii. Brankár Július Hudáček od začiatku prípravy hovorí o tom, že konečne chce na MS chytať. Možno aj preto ho tréner skúša v maximálnej možnej miere, no zatiaľ nepresvedčil. Áno, patrí síce medzi tých lepších hráčov v našom výbere, lenže my od brankára potrebuje zázraky, inak nemáme šancu. A Hudáček pustil zatiaľ viac lacných gólov, ako predviedol tých zázrakov. Máme síce Laca, ale ani ten proti Švédom nič moc nepredviedol, ale z toho by som vedu nerobil, Laco už je z ťažkých súťažných zápasov preverený.

Základom nášho (ne)úspechu bude obrana, pričom nemyslím iba to, že tá by mala iba dobre brániť, potrebná bude od nej tiež výstavba útoku. Preto veľká škoda Sekeru, ktorý zrejme podľa náznakov zo zákulisia nepríde, ak sa teda nestane zázrak. Treba veriť aspoň v príchod Zdena Cháru, čím by sa vyriešil post šéfa obrany a kabíny. Veľa sa bude čakať od Gáboríka, pretože potrebné budú aj góly. Navyše aj ďalší skúsení hráči by mohli zlepšiť výkonnosť tých hokejistov zo súčasného výberu, ktorí na MS pôjdu. Máme síce už aj v príprave kvalitných hráčov, ale chýba tomu dobrá súčinnosť formácií, ale tá sa môže výrazne zlepšiť práve len vďaka tomu, že každú formáciu doplní ešte jeden kvalitnejší hráč. Veď niekedy naozaj stačí vymeniť iba jedno ozubené koliesko a stroj začne fungovať. No a práve z toho dôvodu súrne potrebujeme posily, hráči zo súčasného výberu ako celok nepresvedčili.