Main Content

Hossa s Kopeckým do playoff, účasť na MS sa im na chvíľu vzdialila

pondelok, 11. apríl 2011 13:00 | Autor: Anton Fanfara

Hossa s Kopeckým  do playoff, účasť na MS sa im na chvíľu vzdialila
Hossa s Kopeckým do playoff, účasť na MS sa im na chvíľu vzdialila | zdroj: Anton Fanfara pre Sport7.sk, foto SITA

10. apríl bol posledným hracím dňom základnej časti NHL. Postupové miesta do play-off boli vo východnej konferencii rozdané uz deň predtým, no v západnej konferencii malo istý postup zatiaľ “len” sedem tímov. O posledné postupové miesto sa v nedeľu pobili na diaľku Dallas Stars a obhajca minuloročného Stanley Cupu Chicago Black Hawks s Mariánom Hossom a Tomášom Kopeckým v zostave. Stars mali nastúpiť proti Minnesote, ktorá skončila v konferencii na dvanástom mieste a hrala už iba pre česť. Na Blackhawks čakal tažší oriešok – víťaz centrálnej divízie Detriot Red Wings (celkovo tretí v konferencii).

O pol siedmej večer stredoeurópskeho času sa začal zápas Chicaga s Detroitom. Úlohou jastrabov v tomto stretnutí bolo získať aspoň jeden bod, čo by im zaručilo postup do play-off z ôsmej pozície na úkor Dallasu. Výhra v riadnom hracom čase by ich vystrelila až na piate miesto, čo by im zaručilo lepšiu východiskovú pozíciu pred play-off. Blackhawks mali teda všetko v svojich rukách. Veľkú motiváciu zvíťaziť mal ale aj Detroit, v prípade plného bodového zisku by sa totiž  Red Wings posunuli na druhú priečku v konferencií pred San Jose Sharks. Na zápas nemohli zo zdravotných dôvodov nastúpiť Zetterberg, Kronwall ani brankár Osgood. Z tímu Chicaga chýbal Brouwer a Bolland.

Od úvodných minút Jastrabi zamestnávali brankára hostí Jimmyho Howarda. Detroit hrozil väčšinou len z protiútokov. V trinástej minúte sa nepodarilo Dowelovi zasunúť puk do odkrytej bránky. Do konca prvej tretiny už gól nepadol. Hneď v úvode druhej pokračovali BlackHawks v nátlaku. Hossova tečovaná strela skončila na žŕdke. O prvý gól stretnutia sa postaral v 26. minúte peknou strelou zápästím Michal Frolík, no už o minútu neskôr si Chicago nedalo pozor v obrane a Holmstrom vyrovnal na 1:1. O ďalšiu minútu prehrávali už 2:1 po góle Datsyuka, ktorý sa dokázal presadiť aj bez rukavice. Na začiatku tretej tretiny Detroit opäť skóroval, úspešným strelcom bol Draw Miller. Odpoveď zo strany domácich na seba nenechala dlho čakať a Seabrook strelou od modrej znížil na rozdiel jediného gólu. Clearyho gól v 9. minúte poslal červené krídla opäť do dvojgólového vedenia. Chicagu sa podarilo ešte raz znížiť zásluhou Keitha, ktorému asistoval slovenský útočník Marián Hossa. Na viac sa domáci tím napriek mohutnému tlaku v závere zápasu nezmohol a po prehre 4:3 im ostávala už len posledná nádej – dúfať vo víťazstvo priemernej Minnesoty Wild s mimoriadne motivovaným Dallasom.



Hráči Dallasu hrali v Minnesote až o pol noci stredoeurópskeho času a tak sa o prehre Chicaga dozvedeli ešte pred začiatkom zápasu. Stars si uvedomovali, že majú s prispením osudu svoj postupový osud opäť vo vlastných rukách. Ocitli sa v situácií, v ktorú celý deň potajomky dúfali. Stačilo poraziť Minnesotu v riadnom hracom čase a ich sezóna by pokračovala vytúženým playoff. Zdolať Wild pritom nebol vôbec nesplniteľný cieľ. 

Skóre otvárali domáci gólom Staubitza, ale Dallas sa rýchlo otriasol a do konca tretiny otočil stav zápasu vo svoj prospech gólmi Richardsa a Morrowa. Do kabín na prvú prestávku išli teda spokojnejší hostia, ktorých však vývoj stretnutia hlavne v prvej tretine možno klamlivo uspokojil. V druhej tretine sa misky váh totiž rýchlo a pomerne nečakane naklonili na stranu Wild, keď v presilovke skóroval Spurgeon a v dvanástej minúte sa presadil aj Gillies. Presilovku, dokonca dvojnásobnú, v tejto tretine využili aj hostia a gólom do šatne v 19. minúte vyrovnali stav na 3:3. Na tretiu tretinu nastupoval Dallas s jasným cieľom – ujať sa vedenia a vyhrať v riadnom hracom čase. No od 47. minúty  prehrávali opäť – domácich fanúšikov, ktorí videli posledný zápas v tejto sezóne potešil Mietinen. Do konca tretiny vyvinuli Stars veľký tlak na bránu Joseho Theodora, ale skórovať sa im nepodarilo. Posledný klinec do rakvy psychicky zdecimovaných hráčov Dallasu pridal Bouchard, ktorý skóroval do prázdnej bránky počas powerplay.



Z postupu do play-off sa aj napriek prehre s Detroitom mohli tešiť napokon hráči Blackhawks. Tí ako obhajcovia Stanley Cupu postúpili do playoff skutočne len o vlások. V budúcej sezóne by mali pri prvom vzájomnom stretnutí s Minnesotou odovzdať superovi aspoň 20 darčekových košíkov, ako poďakovanie za zachránenie takmer spackanej sezóny.  BlackHawks už v stredu čaká začiatok neľahkej playoff série proti víťazovi západnej konferencie a držiteľovi Prezidentskej trofeje Vancuovru Canucks. 

Kto dúfal vo vypadnutie Chicaga už po základnej časti ostal sklamaný. Mená Mariána Hossu a Tomáša Kopeckého nebudeme môcť na našu súpisku pre majstrovstvá sveta napísať minimálne počas najbližších 10-12 dní. Chicago síce nemôžeme v sérií proti Vancouveru odpisovať, keďže ich káder je stále veľmi silný, no pri pohľade na formu týchto mužstiev by sme tipovať postup Chicaga cez Canucks rozhodne neodporúčali. Koniec koncov v prípade vypadnutia Hossu a Kopeckého môžu títo dvaja skvelí útočníci posilniť Slovensko v možno ešte lepšej forme a kondícií, akú by nadobudli počas prípravných zápasov proti Rakúsku, či Bielorusku.  To isté platí aj pre Mariána Gáboríka, ktorý bude hrať so svojimi Rangers proti silnému Washingtonu Capitals.