Main Content

Opory Slovenska na MS v hokeji: Marko Daňo

nedeľa, 26. apríl 2015 13:27 | Autor: Dávid Lech

Marko Daňo
Marko Daňo | zdroj: © TASR

Trenčianska Dukla vyprodukovala pre nielen slovenský ale i svetový hokej niekoľko výnimočných hokejistov. Všetko nasvedčuje tomu, že mládežníci spod hradu Matúša Čáka nepovedali posledné slovo. Do popredia sa dostáva mladík Marko Daňo, ktorého výkonnosť naberá na obrátkach a jeho popularita výrazne narastá.

Malý Marko vyrastal v hokejovej rodine, keď od svojho útleho veku mal možnosť pozorovať svojho otca Jozefa, ktorý ako ľavý krídelník zbieral body v českom Třinci či v druhej najvyššej rakúskej súťaži. Samotný synátor sa otcovi Jozefovi Daňovi, 43-násobnému slovenskému reprezentantovi, narodil v rakúskom Eisenstadte, no jeho hokejová kariéra je však úzko spätá so slovenským hokejom.

Na svoje hokejové začiatky si Marko Daňo zaspomínal v rozhovore pre oficiálny web bratislavského Slovana: „Korčuľovať som začal keď som mal tri roky. V tom čase so mnou chodila na štadión mamina, pretože otec hral vtedy v Česku a nemohol byť každý deň doma. Na tie časy si už ani veľmi nespomínam, predsa len to už bolo dávno. Vzorom mi bol stále otec.

Mladý chlapec rástol ako z vody a v štrnástich rokoch si odbil debut v trenčianskej „osemnástke,“ kde v ročníku 2008/2009 pozbieral v piatich stretnutiach jeden bod za gól. V tejto vekovej kategórii zotrval ešte ďalšie dva ročníky, no počas sezóny 2010/2011 sa začal výraznejšie presadzovať v juniorke a jeho výborné výkony mu vyniesli taktiež miestenku v A-tíme, kde v najvyššej slovenskej hokejovej súťaži odohral osem stretnutí a v šestnástich rokoch sa stal tretím najmladším hráčom histórie slovenskej Extraligy.

V roku 2011 si ho v drafte CHL vybral klub Prince George Cougars, no mladý útočník ostal doma, kde striedavo stihol obliecť dres trenčianskej „dvadsiatky,“ seniorského tímu Dukly Trenčín a v desiatich súbojoch sa taktiež objavil v projekte slovenskej juniorky. Na majstrovstvách sveta do osemnásť rokov v kategórii D1A sa o postup Slovenska medzi elitnú kategóriu postaral trinástimi kanadskými bodmi (10+3) v piatich zápasoch a okrem zlatej medaily obdržal aj ocenenie pre najlepšieho útočníka turnaja a po svetovom šampionáte preukázal obrovského tímového ducha: „Individuálne ocenenia si samozrejme veľmi vážim, je to však len taká čerešnička na torte. Podstatný je titul a návrat medzi elitu. Nebola to ľahká cesta, zápas s Nórmi bol ťažký. Povedali sme si, že doň musíme vstúpiť lepšie ako do všetkých ostatných a to sa nám podarilo. Nóri nemali dobrého brankára, dali sme im deväť gólov a zaslúžene vyhrali. Som rád, že mi to tam tak padalo, ale naozaj to nie je len o mne. Chalani mi vytvárali šance a ja som v podstate dával góly do prázdnej bránky," povedal na margo svojho druhého hattricku na šampionáte, ktorým pomohol zdolať Nórsko 9:2.

Okrem iného stihol taktiež štart v slovenskej reprezentácii do dvadsať rokov, kde sa na svetovom šampionáte v konkurencii starších protihráčov nestratil, v šiestich súbojoch zaznamenal bilanciu 1+2 a s národným tímom napokon obsadil solídnu šiestu priečku. Jeho herná vyspelosť i skvelá výkonnosť ho katapultovali do bratislavského Slovana, ktorý ho draftoval v roku 2012 v drafte KHL z celkového 32. miesta. Talentovaný forward debutoval v najprestížnejšej európskej hokejovej súťaži ako sedemnásťročný. V Kontinentálnej hokejovej lige napokon odohral 37 duelov so ziskom siedmich bodov a hoci na ľade nedostával dostatok priestoru, uviedol sa v dobrom svetle, vďaka čomu si ho organizácia Columbusu Blue Jackets vybrala v drafte 2013 v prvom kole z celkového 27. miesta.

V ročníku 2012/2013 si okrem iného pripísal aj prvé seniorské reprezentačné štarty na majstrovstvách sveta, keď nastúpil do piatich súbojov, v ktorých sa prezentoval dvomi bodmi za jeden gól a asistenciu. Okrem seniorskej hokejovej medzinárodnej scény sa zviditeľnil aj medzi juniormi na MS 2013. Slovenský výber obsadil až ôsmu priečku, no Daňo sa zaradil medzi najväčšie hviezdy šampionátu - v šiestich stretnutiach zaznamenal deväť bodov a stal sa šiestym najproduktívnejším hráčom turnaja.

Mladý útočník zotrval v ruskej nadnárodnej súťaži ešte jeden rok, v tíme „belasých“ odohral 41 duelov s bilanciou 3+2 a v závere sezóny sa pobral do zámoria. Na farme „modrokabátnikov“ v Springfielde Falcons z AHL sa na úvod uviedol vo výbornom svetle, v desiatich súbojoch získal šesť bodov za dva góly a štyri asistencie, ďalšie dva body pridal v piatich stretnutiach play-off a dokázal sa tak veľmi rýchlo adaptovať na zámorský štýl hokeja. Počas sezóny sa opäť objavil na majstrovstvách sveta juniorov, v piatich súbojoch si pripísal do štatistík tri body a so slovenskou reprezentáciou obsadil ôsme miesto.

Sezónu 2014/2015 odštartoval talentovaný trenčiansky odchovanec v prvom tíme Columbusu Blue Jackets, po ôsmich stretnutiach, v ktorých zaznamenal dva body sa presunul na farmu do Springfieldu. V AHL v 38 súbojoch pozbieral 19 kanadských bodov za jedenásť gólov a osem asistencií a 17. februára sa opäť objavil v drese Columbusu Blue Jackets, kde zotrval do konca základnej časti. Dovedna si slovenský útočník na svoje konto pripísal 35 štartov, v ktorých sa osemkrát strelecky presadil a k svojim presným zásahom pridal trinásť asistencií. V najlepšej hokejovej lige sa blysol viacerými oku lahodiacimi akciami a počas svojho krátkeho pôsobenia v zámorskej profilige si stihol získať srdce nejedného hokejového fanúšika. Za azda najvydarenejší duel v NHL možno u Marka považovať súboj z 19. marca 2015, keď svojmu tímu pomohol zdolať Vancouver Canucks na jeho ľade vysoko 6:2 bilanciou 2+1.

Marko Daňo je útočník s veľkým potenciálom a do budúcnosti sa s ním ráta ako s jednou z hlavných opôr slovenskej reprezentácie, ku ktorej má mladý forward schopný nastupovať na pozícii centra i krídla vybudovaný veľmi dobrý vzťah, čo potvrdzujú aj jeho vyjadrenie zverejnené na oficiálnom webe HC Slovan Bratislava: „V reprezentácii som bol už od prvých výberov do pätnásť rokov.  Pre mňa je vždy veľká pocta a vážim si to, keď dostanem príležitosť reprezentovať. Stále sa snažím podať čo najlepší výkon aby som v každom zápase pomohol mužstvu k víťazstvu.

Neostáva nič iné len veriť, že slová 182 centimetrov vysokého univerzálneho útočníka sa potvrdia a Marko Daňo zažije so slovenským národným tímom ešte množstvo víťazstiev.