Main Content

Opory Slovenska na MS v hokeji: Marek Ďaloga

utorok, 28. apríl 2015 12:57 | Autor: Dávid Lech

Opory Slovenska na MS v hokeji: Marek Ďaloga
Opory Slovenska na MS v hokeji: Marek Ďaloga | zdroj: © TASR

Ak v zápasoch slovenskej hokejovej reprezentácie zahliadnete hráča, ktorému korčuliarsky nikto nedokáže konkurovať, môžete si byť istý, že je to Marek Ďaloga - skromný Zvolenčan, ktorý svojimi výkonmi púta pozornosť celého hokejového sveta.

Ak v zápasoch slovenskej hokejovej reprezentácie zahliadnete hráča, ktorému korčuliarsky nikto nedokáže konkurovať, môžete si byť istý, že je to Marek Ďaloga - skromný Zvolenčan, ktorý svojimi výkonmi púta pozornosť celého hokejového sveta.

Mladý obranca sa začal presadzovať na Slovensku už vo veľmi mladom veku, keď v ročníku 2005/2006 sa objavil na svetovom šampionáte „sedemnástok,“ kde odohral päť duelov s bilanciou 0+1 a so slovenským výberom obsadil ôsme miesto. V novej sezóne 2006/2007 prvýkrát nahliadol do slovenskej najvyššej hokejovej súťaže, no zvyšnú časť sezóny strávil v prvoligovej Detve. Vo výbornom svetle sa prezentoval v slovenskom národnom tíme do osemnásť rokov, s ktorým obsadil na majstrovstvách sveta 5. priečku.

Od sezóny 2007/2008 začal pravidelne hrávať v slovenskej extralige, kde hájil farby svojho rodného klubu z HKM Zvolen a viacero štartov absolvoval v tíme slovenskej „dvadsiatky,“ s ktorou sa v rokoch 2008 a 2009 zúčastnil juniorských majstrovstiev sveta, kde možno za najväčší úspech považovať štvrté miesto z roku 2009, keď v súboji o bronz naši reprezentanti nestačili na mladíkov z Ruska a prehrali 5:2.

V ročníku 2009/2010 obliekal dres Spišskej Novej Vsi, po roku sa vrátil do Zvolena, kde strávil ďalšie dve sezóny a vďaka svojim výkonom sa prvýkrát dočkal pozvánky do seniorskej slovenskej reprezentácie, kde odohral počas dvoch rokov šesť stretnutí.

26. apríla 2012 nastal zlom v kariére 194 centimetrov vysokého beka, keď sa dočkal svojho prvého zahraničného angažmánu. O jeho služby prejavili záujem české Pardubice, ktoré si ho po dvojmesačnom rokovaní zazmluvnili pre ročník 2012/2013. Ako legionár to Marek v tíme „pernikárov“ nemal ľahké a vo svojej prvej sezóne v českej najvyššej hokejovej súťaži odohral 37 duelov so ziskom 4 kanadských bodov. Jeho výkony mu vyniesli prvý štart na majstrovstvách sveta v hokeji, kde nastúpil do štyroch duelov s bilanciou 0+1 a so slovenským národným tímom napokon obsadil ôsme miesto.

V ďalšom ročníku sa Ďaloga stal oporou zadných radov Pardubíc, v 43 súbojoch si na svoje konto pripísal solídnych 20 kanadských bodov, v play-off pridal ďalších desať štartov a do svojich radov ho tak priviedol celok Kontinentálnej hokejovej ligy z HC Lev Praha. Navyše, v parádnom svetle sa predviedol na majstrovstvách sveta 2014, kde patril medzi najlepších obrancov na turnaji a o jeho služby javil záujem nejeden celok, okrem iného i Dallas Stars, čo potvrdil v rozhovore pre hokejportal.net aj samotný hokejista: „Mojím snom nie je hrať v NHL. Tam je hokej o niečom inom, myslím si, že mi viac vyhovujú väčšie európske klziská. Prakticky hneď po MS mi ohľadne tohto záujmu telefonoval Jirko Hrdina. Bola by to aj pre mňa výzva, ale v tom čase už som mal zmluvu s Levom, chcel som si vyskúšať KHL a nad iným som ani nerozmýšľal. Bol som presvedčený, že v novej sezóne si skúsim KHL. Zrazu sa to zvrtlo úplne opačným smerom. Veľa ľudí bolo prekvapených, ja takisto. Začalo sa to všetko naťahovať, nikto poriadne nevedel, na čom je a nakoniec sa situácia vyriešila takto,“ poznamenal k faktu krachu pražského Leva a podpisu zmluvy s pražskou Spartou. Vzápätí v rozhovore pokračoval: „Ešte aj v utorok som telefonoval s generálnym manažérom Slovana pánom Krajčim. Sparta ma však od začiatku chcela, a tak to aj zostalo. Teším sa do tohto klubu a som rád, že v ňom budem pôsobiť.

Ďaloga tak „dal košom“ Dallasu Stars, bratislavskému Slovanu či ostatným klubom z Kontinentálnej hokejovej ligy a upísal sa pražskej Sparte. Tento krok rozhodne nemusí ľutovať, v 48 súbojoch zaznamenal 24 kanadských bodov, s pražskou Spartou sa prebojoval až do semifinále českej Tipsport extraligy a v jednej z najlepších európskych hokejových líg sa radil medzi najlepších legionárov i obrancov súťaže. Svoj podpis zmluvy so Spartou retrospektívne zhodnotil pre oficiálny web pražského celku: „Sparta je vždy posun dopredu, v Čechách to je podľa mňa najlepšie mužstvo. Je to jeden zo špičkových európskych klubov, a ak sa tu presadíte, máte dvere otvorené. Pre mňa to bol určite dobrý krok, že som sem šiel. Som spokojný aj so svojimi výkonmi, hoci vždy to môže byť lepšie.

Vďaka skvelým výkonom slovenského reprezentačného beka sa opäť objavujú špekulácie o jeho odchode do jednej z popredných svetových líg. V Sparte pravidelne zvoní telefón, v ktorom sa vypytujú na možnosť zisku Ďalogu a eminentný záujem o jeho služby vníma aj vedenie Sparty: „Registrujeme obrovský záujem z strany tímov NHL a taktiež top mužstiev KHL o Marekove služby. Má síce so Spartou podpísanú dvojročnú zmluvu, tá ale zahrňuje výstupnú klauzulu v prípade splnenia finančných podmienok. Ak by Marek odišiel, chceme priviesť na jeho miesto adektávnu náhradu,“ uviedol pre web hcsparta.cz športový manažér Sparty Praha Patrik Martinec.

Marek Ďaloga tak opäť musí čeliť rozhodnutiu, akým smerom sa bude uberať jeho kariéra. V minulosti sa nechal počuť, že National Hockey League nie je jeho snom, no podobnú ponuku dostáva už druhýkrát a nemal by si ju nechať ujsť. Nech sa rozhodne akokoľvek, možno očakávať, že vďaka svojim hokejovým zručnostiam bude vo svojom klube patriť medzi najlepších hráčov.