Main Content

Opory Slovenska na MS v hokeji: Michel Miklík

utorok, 28. apríl 2015 12:30 | Autor: Dávid Lech

Opory Slovenska na MS v hokeji: Michel Miklík
Opory Slovenska na MS v hokeji: Michel Miklík | zdroj: © TASR

Michel Miklík je hokejista, ktorý dlhé roky svojimi výkonmi bavil širokú slovenskú hokejovú verejnosť a zo slovenskej najvyššej hokejovej súťaže sa prepracoval až do najprestížnejšej európskej hokejovej súťaže, okrem iného je už štyri roky stabilným členom slovenskej hokejovej reprezentácie a vzhľadom na to, že je už v druhej polovici svojej kariéry, je mimoriadne hladný po úspechu.

Skúsený krídelník je rodákom z Piešťan, kde aj odštartoval svoju hokejovú kariéru, neskôr sa však presunul do štruktúr klubu z HK 32 Liptovský Mikuláš, kde v ročníku 2001/2002 debutoval medzi seniormi.

Na Liptove strávil s výnimkou krátkych anabáz v Banskej Bystrici a Žiline šesť ročníkov, v ktorých dovedna odohral 239 stretnutí so ziskom 69 kanadských bodov za 36 gólov a 33 asistencií. V sezóne 2006/2007 prežil prelomový ročník, keď v drese Liptákov odohral 54 duelov so ziskom 34 bodov a po sezóne sa stal posilou východniarov z Košíc, kde pokračoval vo výborných výkonoch. V základnej časti si na svoje konto pripísal 20 bodov v 54 stretnutiach a v play-off sa do štatistík zapísal 14-krát v devätnástich dueloch. Prvýkrát dostal šancu v slovenskej seniorskej reprezentácii, kde odohral 4 zápasy bez bodového zisku.

O rok neskôr sa stal s košickým tímom majstrom Slovenska, pod celkový triumf „oceliarov“ sa podpísal 42 kanadskými bodmi z 54 duelov a vo vyraďovacej časti si na svoje konto pripísal päť kanadských bodov za bilanciu 3+2.

Na ročník 2009/2010 sa presunul do Dukly Trenčín, aby sa vzápätí po roku vrátil do metropoly Východného Slovenska, kde odohral ďalšie dve sezóny svojej kariéry a druhýkrát sa mohol radovať zo zisku slovenského titulu. V roku 2012 sa prvýkrát predstavil na majstrovstvách sveta v hokeji a zažil svetový šampionát ako z rozprávky, keď so svojimi spoluhráčmi oslavoval zisk striebornej medaily.

Po tejto sezóne sa na Slovensku vytvoril projekt bratislavského Slovana, ktorý sa stal jediným slovenským účastníkom v Kontinentálnej hokejovej lige a kanonier Michel Miklík v kádri slovenského mančaftu nesmel chýbať. "Michel odohral v našom klube niekoľko vydarených sezón a my sme sa rozhodli, že mu nebudeme brániť v jeho ďalšom profesionálnom raste v kvalitnejšej súťaži. Za jeho pôsobenie a výkony v drese HC Košice mu ďakujeme a prajeme v ďalšej kariére veľa úspechov," uviedol na klubovom webe vtedajší generálny manažér HC Košice Juraj Bakoš. Miklík odohral v drese Košíc počas svojej kariéry 218 duelov so ziskom 141 kanadských bodov a odchodom do hlavného mesta Slovenska sa otvorila nová kapitola jeho kariéry.

Prvýkrát v kariére okúsil chuť zahraničnej ligy a hneď tej najlepšej v Európe. V drese „belasých“ sa zaradil medzi najlepších hráčov tímu, čo potvrdil v dvoch sezónach po sebe, keď s 24 a 32 kanadskými bodmi opanoval v oboch prípadoch klubovú produktivitu.

V roku 2013 Michel Miklík cestoval opäť na majstrovstvá sveta v hokeji a so slovenským tímom cestoval ako vicemajster sveta. Slováci ale nedokázali zopakovať úspech a obsadili ôsme miesto. Po individuálnej stránke sa ale krídelníkovi Slovana darilo a v ôsmich stretnutiach si na svoje konto pripísal štyri kanadské body.

O rok neskôr sa na základe svojich výkonov dostal do nominácie Slovenska pre Zimné olympijské hry 2014. Naša reprezentácia mala byť čiernym koňom turnaja, no napokon naše pôsobenie v Soči skončilo fiaskom a zverenci Vladimíra Vůjtka obsadili na Olympiáde predposledné jedenáste miesto. Miklík nastúpil do všetkých štyroch súbojov, no bodovo mlčal.

Frustráciu z nevydarených olympijských hier si čiastočne vybil na majstrovstvách sveta 2014 v Bielorusku, kde cestoval ako asistent kapitána a hoci sa Slovensko neprobojovalo ani do štvrťfinále a Miklík odohral oproti ostatným hráčom o dva či tri zápasy menej, stal sa siedmym najproduktívnejším hráčom svetového šampionátu za bilanciu 4+7 v siedmich súbojoch.


Krátko pred začatím majstrovstiev sveta sa ukázalo, že Michel Miklík odohrá ročník 2014/2015 v ruskom tíme Kontinentálnej hokejovej ligy z Amuru Chabarovsk, s ktorým sa dohodol na dvojročnom kontrakte. Z vyše 7000 kilometrovej vzdialenosti od Slovenska si príliš ťažkú hlavu nerobil. „Je to veľmi ďaleko od domova, ale beriem to ako výzvu. Aj toto so sebou prináša povolanie hokejistu. Moja manželka so synom budú však so mnou v Chabarovsku, sú ako moje talizmany. Ich prítomnosť je pre mňa veľmi dôležitá. Je to veľká podpora,“ uviedol pre agentúru TASR slovenský útočník pred odchodom do svojho nového pôsobiska. Amur Chabarovsk bol najhorším celkom sezóny KHL a obsadil posledné 28. miesto, podpora v podobe Miklíkovej rodiny samotnému hokejistovi ale zrejme skutočne prospievala. Miklík v 59 dueloch pozbieral 28 kanadských bodov a stal sa druhým najproduktívnejším hráčom tímu.

Na lídra ruského celku tak čaká pred ďalším ročníkom výzva v podobe pozdvihnutia výkonnosti celého klubu a pokus o účasť vo vyraďovacej časti. Ak Amur do tímu dokáže doviesť niekoľko posíl, v spolupráci so slovenským kanonierom by tento cieľ nemusel byť nereálnym. Michel Miklík má obrovskú túžbu uspieť a niet sa čomu čudovať, v jeho kariére ho čaká už len niekoľko rokov, ktoré bude môcť odohrať na vrchole.